Готуємо хачапурі з сиром і зеленню

Готуємо хачапурі з сиром і зеленню
  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
  • Хачапурі з сиром, м’ясом, квасолею, яйцем і зеленню — це неповний перелік смаколиків, які готують у „Хінкальні”.
  • Щоб скуштувати страви грузинської кухні, тепер не потрібно далеко їхати — досить зайти у затишне приміщення з кавказьким колоритом у самому центрі Тернополя, на вул. Валовій. 

— Ми смачно нагодуємо всіх охочих нашими хачапурі, супом із курячої гомілки „Чіхіртма”, „Лобіо по-грузинськи”, куркою по-чкмерульськи, телятиною у помідоровому соусі „Чашушулі”, смаженою свинячою шиєю з овочами „Аджахурі”, стравами на мангалі, закусками, салатами, грузинськими варениками — хінкалі і, звичайно ж, десертами: гозінакі, пахлавою і пеламуші, — перелічує кухар Ірина Лихолат. 

Previous Next

Вона й береться готувати хачапурі з бринзою, вареним яйцем і зеленню кропу. Грузинською цей коржик називається „гурулі”.  
— Хачапурі — це традиційна грузинська страва з тіста із різними начинками, — каже дівчина. — Фактично це відкриті і закриті коржики різної форми, де, окрім домашнього сиру, начинкою слугують різні види м’яса, варені і сирі яйця, зелень, навіть квасоля. Зовні хачапурі нагадує півмісяць, човник або ватрушку. Бувають і закриті коржики з начинкою, наприклад, кубдарі.  

 
Спочатку Іра замішує тісто.
— Тісто місимо з борошна, яйця, цукру, сухих дріжджів з додаванням олії та коньяку, — розповідає вона. — Готове тісто має полежати у теплому місці щонайменше 40 хвилин, а краще годину. Коли воно почне киснути, перекладаємо його у холод. Коли треба пекти хачапурі, беремо шматок тіста, формуємо з нього кульку і обкачуємо у борошні. 
Наступний етап — розкачування паляниці і викладання начинки. Як тільки коржик набуває правильної овальної форми, Іра перекладає його на деко й у центрі викладає нарізане кубиками варене яйце, подрібнену бринзу і посічену зелень кропу. А тоді вправними швидкими рухами згортає паляницю навпіл і з’єднує краї, закручуючи їх по всьму периметру косичкою. Раз — і „півмісяць” з тіста уже готовий. 
— Найдешевші хачапурі — з сиром, — каже Іра, поки коржик печеться. — Найдорожчі — по-мегрельськи, бо порція подвійна. Найпопулярніші — по-аджарськи, з сиром і напісирим яєчним жовтком, та по-мегрельськи — суперсирним грузинським пирогом. 
У закладі можна замовити і хінкалі — грузинські вареники. Кожен важить аж 75 грамів, тож, за словами кухаря, кількома можна добре наїстися. 
— Хінкалі — дуже ситна страва. — додає Іра, — тому дівчата замовляють по п’ять-шість штук і наїдаються. Ну, а хлопці беруть більше — вісім-дев’ять, хто скільки подужає. 
  
Коли мені принесли зарум’янений коржик хачапурі у вигляді півмісяця, я не могла стримати захоплення. А скуштувавши, вирішила прийти у „Хінкальню” ще раз — адже тут є багато інших смачних грузинських страв.  

Скільки чого треба:
125 г дріжджового тіста, 75 г бринзи, 1 яйце, 3 г кропу, масло для змащування. 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Тернополя за сьогодні

20:50 Еротичний масаж: як завдяки дотикам зміцнити стосунки 19:25 Сцена 1, дубль... безкінечний: обмежувач на Гаївському знову знесли. Там затор photo_camera 19:01 Тернопільський борець – призер чемпіонату України серед кадетів 18:09 Тату на жіночому тілі: як вибрати малюнок і кому робити не варто photo_camera Від читача 10:26 Служба зайнятості побувала на “Форумі нових можливостей” 17:01 Відео дня: бабусі та дідусі показали свої “Файні вечорниці” play_circle_filled 16:03 На Тернопільщині визначили призерів Вищої ліги з футболу 15:02 На Театралці тернополяни можуть «торкнутись до культури»: що там відбувається photo_camera 14:12 Із підсвіткою та пішохідний: у Тернополі відкрили оновлений фонтан «Кульбаба» play_circle_filled photo_camera 14:02 У Тернополі зробили понад 200 операцій на відкритому серці photo_camera 13:01 Фото дня: бювет на "Алясці" обіцяють відкрити на Покрови photo_camera 12:02 “4 весілля”: тернопільських молодят запрошують взяти участь у реаліті-шоу 11:02 Топ-7 вражаючих осінніх фото з Дністровського каньйону photo_camera 10:01 Лікарка працює в сільській раді, боксер - в ресторані: діти знають, як заробляють дорослі 09:01 "Лоб у лоб фура з бусом": вночі поблизу Тернополя трапилась ДТП 08:00 Сьогодні, 13 жовтня: День художника 07:00 Погода у Тернополі: 13 жовтня, ясно, +21
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up