Готуємо лежні по-лемківськи

Готуємо лежні по-лемківськи
  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
  • Ситні і смачні „Лежні по-лемківськи” — чудовий обід чи вечеря на щодень або ж навіть святкова страва. Так кажуть у ресторані „Українська ніч”, що на вул. Мазепи.

 

Кухар Яна Комар відразу береться до роботи. Спочатку чистить овочі і гриби. У киплячу воду додає кубик масла і відразу засипає дуже дрібненьку кукурудзяну крупу. 

Previous Next

— Беремо крупу польського виробництва, бо вона, на відміну від української, дуже дрібно змелена, — пояснює Яна. — Така крупа звариться за п’ять хвилин. 
Поки крупа вариться, кухар постійно помішує її, щоб не було грудочок. І дійсно, через п’ять-шість хвилин каша була готова. Коли я зазирнула у каструльку, то побачила яскраво-жовту пухку масу. 
— Кукурудзяна каша для лежнів не має бути твердою і забитою, — вловивши мій погляд, відповіла Яна. 


Знявши каструлю з кашею з вогню, жінка взялася готувати грибний соус. 
— „Лежні по-лемківськи” — дуже популярна страва, — каже кухар, нарізаючи гриби і цибулю для соусу. — Вона смачна, ситна і недорога. Тому її часто замовляють не лише у будні, а й на святковий стіл. 
Окрім неї, великий попит у гостей закладу, за словами кухаря, має телятина під вишневим соусом, гусяча грудинка, запечена з яблуками під винним соусом, лосось із креветочним соусом, паштет з курячої печінки на грінках під ожиновим соусом.  
— Чи не найпопулярнішим нашим салатом є „Цезар” з куркою, до якого ми готуємо соус за власним рецептом, — продовжує Яна. — Деякі наші гості спеціально приходять до нас на цей салат. Вони кажуть, що тут він — найсмачніший у Тернополі. А які смачні наші рулети з курки і риби! Пальчики оближете! Чи курячий стейк з овочами під сирною „шапкою”, стейки зі свинини і телятини! Якось до нас завітали гості зі столиці і дуже хвалили наші котлети по-київськи. А ще у нас дуже смачна солянка і крем-суп з броколі та цвітної капути. Великий попит має і наша грибна юшка.

Відео дня

Поки говорили, Яна приготувала грибний соус і сирну начинку, сформувала з каші палянички і начинила сиром із часничком. Тоді згорнула кожну паляничку і зробила з неї „котлетку”.

Запанірувавши „котлетки”, кухар обсмажила їх до рум’яної скоринки. 

Останній акорд — оформлення страви. Моя співрозмовниця виклала лежні на тарілку, полила грибним соусом і прикрасила гілочкою кропу. І відразу запросила скуштувати. 

Сказати, що „Лежні по-лемківськи” мені сподобалися — означає нічого не сказати. Вони нагадували мені гуцульський банош із бринзою, який я дуже люблю. Тож за кілька хвилин я з’їла все до останньої крихти. 

Скільки чого треба:
Для лежнів: 200 г дрібної кукурудзяної крупи, 1 яйце, 10 г масла, 20 г борошна.

Для підливи: 50 г шампіньйонів, 50 г ріпчастої цибулі, 1 зуб часнику, 50 мл сметани, 5 г зелені кропу, сіль, перець за смаком.

Для начинки: 30 г домашнього сиру, 1 зуб. часнику.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:03 Що робити та куди звертатися, якщо відмовили в призначенні субсидії 15:01 Пам’ятати про полонених та зниклих безвісти закликають у Тернополі photo_camera 14:00 Особисто, телефоном та повідомленням: в ТЦК розповіли як «Укрпошта» вручатиме повістки photo_camera 13:01 Коли школярі початкових класів у Тернополі матимуть безплатні обіди Від читача 14:41 Вебінар для кураторів та лідерів обласної учнівської асоціації «Авангард» «Участь молоді у процесі прийняття рішень. Вибори президента обласної учнівської асоціації «Авангард» 12:01 Натхненні лемківськими писанками та піснями витинанки Галини Дудар можуть побачити тернополяни 11:00 Який вигляд має міст у Струсові, який одразу після ремонту пошкодила злива photo_camera 10:02 Війна забрала життя Героїв з Тернопільщини Михайла Крушельницького та Тараса Кучмія photo_camera 09:02 Перловка під соусом бешамель photo_camera 22:00 Помер професор медуніверситету Юрій Бондаренко 21:09 Як отримати до 500 тисяч за пошкоджене житло та кому дісталася допомога на Тернопільщині photo_camera 20:23 Програма «Національний кешбек» офіційно стартувала 20:03 Годують та вкривають ковдрами, щоб не замерз: як тернополяни піклуються про котика на Медовій play_circle_filled photo_camera 19:20 П'яний водій скоїв аварію на перехресті Будного — Шептицького 18:20 У комендантську годину на Глиняній зупинили розповсюджувача «закладок» 17:45 У Чорткові починають опалювальний сезон: кому подали тепло першими 16:50 Як бригада «Азов» підтримує моральний дух і мотивацію своїх бійців
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up