Соковитим філе форелі, телапії і хека, запеченим із тушкованими овочами під томатним соусом можна посмакувати у ненауковій ресторації „Кафедра”, що на вул. Гоголя.
Шматки рибки з болгарським перцем, морквою, цибулькою та помідором подають на оригінальній пательні з двома ручками. Тож не лише кулінарне, а й естетичне задоволення гарантоване.
{photo_gallery id=4052|}
— Риба на пательні — дуже ситна і смачна страва, — розповідає кухар Назар Ковдрин. — Загальна вага — 600 грамів, тому її часто замовляють на двох. А ціна — не така вже й висока, як для такої ваги — 50 гривень.
За словами співрозмовника, у меню закладу — вдосталь рибних страв.
— Хто любить салати з риби — може замовити з тунця, — каже хлопець. — Салат називається „Лаборант”. Хто хоче гарячої страви — нехай скуштує „Рибу в шубі”. Це запечене в горщечку філе хека з грибами і помідорами під голландським сиром.
Гурманам Назар пропонує посмакувати „Рибою по-міністерськи”.
— Цю страву готують з телапії, — каже кухар. — Однак ця недорога рибка так смачно приготовлена, що пальчики оближете! Рибне філе панірують у подрібнених волоських горіхах і тертому сирі та обсмажують. Подають телапію у паніровці із соусом тартар.
„Родзинкою” страви „Риба на пательні” є поєднання трьох різних сортів риби — форелі, хека і телапії. Готують це рибне асорті з овочами — болгарським перцем, морквою, цибулькою і помідором. Та ще й заправляють страву томатним соусом.
Спочатку Назар посипає підготовлене філе спеціями та панірує в борошні. Далі викладає на сковороду в нагріту олію та обсмажує рибу з обох боків до появи рум’яної скоринки. Поки філе смажиться, кухнею стелиться приємний рибний аромат. За кілька хвилин кухар перекладає готове філе на тарілку і береться до овочів. Нарізавши їх кружальцями та соломкою, хлопець викладає усе за чергою на пательню тушкуватися. Спочатку моркву, потім — перець, насамкінець — цибулю.
— Овочі повинні готуватися, поки не зм’якнуть, — пояснює Назар, весь час помішуючи продукти, — але всередині ще збережуть свою хрусткість.
Як тільки овочі доходять до готовності, кухар заливає їх томатним соусом, дає кілька хвилин покипіти і перекладає все до риби. Як з’ясовується, це ще не все. Назар кладе посуд із рибою у духовку.
— Страва буде запікатися протягом п’яти-шести хвилин при температурі 200 градусів, — каже він. — Аж тоді вона буде готовою до споживання.
Минає ще кілька хвилин, і хлопець починає оформляти смаколик. Кладе на вершечок страви соковитий лимон і скибки стиглого помідора. Ось й усе. За мить я уже смакую „Рибою на пательні” і намагаюся розтягнути задоволення. Дарма, що я більше люблю м’ясо. Куштуючи таку смакоту, починаю про це забувати.
Скільки чого треба:
По 100 г філе форелі, телапії і хека, 50 г моркви, 70 г болгарського перцю, 40 г цибулі, спеції, 50 г томатного соусу, лимон, зелень.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер