20minut.ua розповідає про приготування страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
Якщо вам хочеться яскравих гастрономічних відчуттів, завітайте у «Каштанову ресторацію», що на вул. Крушельницької, і замовте там рол «Дракон». Ви не пожалкуєте, адже у цьому ролі поєднуються смаки копченого вугра і свіжого лосося, стиглого авокадо, огірка, ніжного крем-сиру та ікри.
- У нашому японському меню, — каже сушист Ірина Побурко. — Є роли «Сенсей», «Сезам голд», «Аляска», «Сакура», «Чіз», «Вега». Серед них – і «Дракон». Чоловіки частіше замовляють саме останній рол, бо він із вугрем, а жінки більше полюбляють роли з тунцем.
За словами Ірини, «родзинкою» меню є гарячий рол «Темпура муер», начинений сиром і грибами «муер» та запанірований у яйці, борошні «темпура» і спеціальних сухарях.
У ресторації велике меню ролів, тож вибрати є з чого.
- У нас можна замовити класичні роли – кілька видів «Каліфорнії» і «Філадельфії», фірмові (авторські), вісім новинок, два види гарячих ролів, а також вісім великих наборів на компанію, - розповідає дівчина. – Найдешевші роли, з рисом, огірком та філе окуня, а найдорожчі, куди входить аж 60 грамів лосося. Останні, до речі, найпопулярніші.
Ірина починає «чаклувати» над одними з найефектніших ролів – «Драконом», ще й дає поради.
- Рис для ролів має бути теплим, — каже вона. — Зварений рис треба ніжно вимішати з рисовим оцтом, щоб не було грудочок. Огірок слід нарізати дуже тонкою соломкою, авокадо – тонкими скибками. Як і філе риби. Перш ніж скручувати рол, треба стиснути начинку у ньому, щоб вона трималася купи. Не можна забувати про бамбуковий килимок — він перший помічник у приготуванні рола. Без килимка рол не матиме правильної форми і розпадеться.
Поки Ірина готувала, дізнаємося, як правильно називати різні види ролів. Так, коли рис зверху, цей рол називається «урамакі», коли ж рис всередині – «макі».
Коли суші-майстер поклала на стіл рол, я здивувалася. На тарілці наче ожив справжній дракон – яскравий, з «чубчиком» з огірка, він "звивався", як змія. Я не залишила йому жодного шансу – з’їла все до останнього зернятка рису. До речі, вага «Дракона» 220 г.
Скільки чого треба:
1 лист норі, 120 г японського рису, 20 мл рисового оцту, 20 г крем-сиру «Філадельфія», 10 г помаранчевої ікри «масаго», 10 г свіжого огірка, 15 г філе лосося, 15 г стиглого авокадо, 15 г філе копченого вугра, 15 г маринованого імбиру, 6 г гірчиці «васабі», скибка лимона, соєвий соус.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер