Готуємо зелений борщ з кропивою

Сезон зелені розпочався, а це означає, що зелений борщ буде на обідньому столі багатьох тернополян. Які цікаві інгредієнти використати — читайте у матеріалі
Зелений борщ, як і червоний, має безліч рецептів приготування. Пропонуємо вам перевірений спосіб приготування з додаванням свіжої кропиви та ячмінною крупою. Приготуємо в казані, але повторити можна й на плиті.
Готує для вас наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
— Уперше я дізнався, що кропиву можна і навіть потрібно їсти, коли ще був геть маленьким і гостював у селі, — розповідає Андрій Шкула. – Там, якщо знаєте, кропиву дають курчатам і качатам – бо ж зміцнює імунітет, додає масу вітамінів, а ще, як кажуть старші люди, «на жолудок помічне». Я дуже дивувався, чого те саме, що дають птиці, нарізають собі люди в салат чи використовують у борщі. Але спробував і зацінив, так би мовити. Зараз для мене — це смак весни, який не замінити різними салатами. Знайомі запитували, як таке можна їсти, а я просто пропоную спробувати, аби мати своє розуміння. То ж сьогодні готуватимемо і смачне, і корисне.
Корисною в страві є й перловка, яку часто недооцінюють у кулінарії. У ній не багато калорій, але через складні вуглеводи вона довго надає ситість, а клітковина, яку містить – потрібна організму.
Всі етапи приготування та поради – в підписах до фото. Але тут – вкажемо на свою помилку аби її не повторили ви. Якщо плануєте подавати страву в хлібі – обирайте житній або ж житньо-пшеничний. Звичайний білий пшеничний хліб досить швидко «промокає»…
Фото 1
Для приготування нам потрібен щавель, кропива, вимочена перловка, картопля, м'ясо (у нас копчені реберця – авт.), яйця, сметана, ріпчаста й зелена цибуля, спеції, хлібина для подачі
Фото 2
Без м’яса зелений борщ буде надто пісним. Ми для страви обрали копчені реберця власного копчення. Вони і навару дадуть, і присмак цікавий забезпечать. Якщо таких нема – беріть сирі
Фото 3
Варимо бульйон. Все класично – м'ясо, цибулина, лавровий лист, зубчик часнику, перці горошком. Можна для смаку і морквину відварити, але в сам борщ її можна не давати. Варіть не менше години
Фото 4
Важливо правильно підготувати перловку аби була і смачна і м’яка. Для цього декілька разів прополощіть, залийте окропом і залиште на ніч. Коли зерна набухнуть – можна готувати
Фото 5
Коли бульйон готовий – всипайте туди порізану картоплю та перловку. Дайте солі. Варитись все має майже до готовності – хвилин 40. Тим часом наріжте кропиву, щавель, зелену цибулю
Фото 6
Аби кропива не попекла рук, є три варіанти дій. Можна ошпарити, вим’яти трохи в холодній воді або ж свіжою трохи побити по пласкій поверхні. Всю нашу зелень завантажуємо в казан за 5-7 хвилин до завершення приготування
Фото 7
Поки приготовлений борщ настоюється, а йому потрібно дати зо 20 хвилин, окремо відварюємо яйця і підготовлюємо хлібину. Потрібно зрізати верх та вибрати частину м’якоті. Вона, з часом, для котлет згодиться
Фото 8
Аби додати «тарілці» міцності – примніть залишки м’якоті всередині. Але, як переконались, ємність із пшеничного борошна довго не простоїть. Обирайте житній чи житньо–пшеничний хліб
Фото 9
Подача в хлібині – не обов’язкова. Але так і красивіше, і смачніше. Для зеленого борщу потрібні ще яйця та сметана. Хтось їх одразу додає до страви, а хтось перед тим, як їсти. Так довше зберігається борщ у холодильнику.
Читайте також:
Письменниця з Тернопільщини Наталка Галицька вирощує спаржу на власному городі. Як готувати
Готуємо разом з Дмитрами Дмитровичами
Як приготувати соковите м'ясо в горщиках: три рецепти
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.