Готуємо зелений борщ з кропивою
 
    
Сезон зелені розпочався, а це означає, що зелений борщ буде на обідньому столі багатьох тернополян. Які цікаві інгредієнти використати — читайте у матеріалі
Зелений борщ, як і червоний, має безліч рецептів приготування. Пропонуємо вам перевірений спосіб приготування з додаванням свіжої кропиви та ячмінною крупою. Приготуємо в казані, але повторити можна й на плиті.
Готує для вас наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
— Уперше я дізнався, що кропиву можна і навіть потрібно їсти, коли ще був геть маленьким і гостював у селі, — розповідає Андрій Шкула. – Там, якщо знаєте, кропиву дають курчатам і качатам – бо ж зміцнює імунітет, додає масу вітамінів, а ще, як кажуть старші люди, «на жолудок помічне». Я дуже дивувався, чого те саме, що дають птиці, нарізають собі люди в салат чи використовують у борщі. Але спробував і зацінив, так би мовити. Зараз для мене — це смак весни, який не замінити різними салатами. Знайомі запитували, як таке можна їсти, а я просто пропоную спробувати, аби мати своє розуміння. То ж сьогодні готуватимемо і смачне, і корисне.
Корисною в страві є й перловка, яку часто недооцінюють у кулінарії. У ній не багато калорій, але через складні вуглеводи вона довго надає ситість, а клітковина, яку містить – потрібна організму.
Всі етапи приготування та поради – в підписах до фото. Але тут – вкажемо на свою помилку аби її не повторили ви. Якщо плануєте подавати страву в хлібі – обирайте житній або ж житньо-пшеничний. Звичайний білий пшеничний хліб досить швидко «промокає»…
Фото 1

Для приготування нам потрібен щавель, кропива, вимочена перловка, картопля, м'ясо (у нас копчені реберця – авт.), яйця, сметана, ріпчаста й зелена цибуля, спеції, хлібина для подачі
Фото 2

Без м’яса зелений борщ буде надто пісним. Ми для страви обрали копчені реберця власного копчення. Вони і навару дадуть, і присмак цікавий забезпечать. Якщо таких нема – беріть сирі
Фото 3

Варимо бульйон. Все класично – м'ясо, цибулина, лавровий лист, зубчик часнику, перці горошком. Можна для смаку і морквину відварити, але в сам борщ її можна не давати. Варіть не менше години
Фото 4

Важливо правильно підготувати перловку аби була і смачна і м’яка. Для цього декілька разів прополощіть, залийте окропом і залиште на ніч. Коли зерна набухнуть – можна готувати
Фото 5

Коли бульйон готовий – всипайте туди порізану картоплю та перловку. Дайте солі. Варитись все має майже до готовності – хвилин 40. Тим часом наріжте кропиву, щавель, зелену цибулю
Фото 6

Аби кропива не попекла рук, є три варіанти дій. Можна ошпарити, вим’яти трохи в холодній воді або ж свіжою трохи побити по пласкій поверхні. Всю нашу зелень завантажуємо в казан за 5-7 хвилин до завершення приготування
Фото 7

Поки приготовлений борщ настоюється, а йому потрібно дати зо 20 хвилин, окремо відварюємо яйця і підготовлюємо хлібину. Потрібно зрізати верх та вибрати частину м’якоті. Вона, з часом, для котлет згодиться
Фото 8

Аби додати «тарілці» міцності – примніть залишки м’якоті всередині. Але, як переконались, ємність із пшеничного борошна довго не простоїть. Обирайте житній чи житньо–пшеничний хліб
Фото 9

Подача в хлібині – не обов’язкова. Але так і красивіше, і смачніше. Для зеленого борщу потрібні ще яйця та сметана. Хтось їх одразу додає до страви, а хтось перед тим, як їсти. Так довше зберігається борщ у холодильнику.
Читайте також:
Письменниця з Тернопільщини Наталка Галицька вирощує спаржу на власному городі. Як готувати
Готуємо разом з Дмитрами Дмитровичами
Як приготувати соковите м'ясо в горщиках: три рецепти
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
- 
                             Читач10ДУРНЯ!!! Навіщо писати таку херню у херового знавця української кухні. Український зелений борщ зовсім не так готується. Про те, що слід давати кропиву - цілком згідний! Читач10ДУРНЯ!!! Навіщо писати таку херню у херового знавця української кухні. Український зелений борщ зовсім не так готується. Про те, що слід давати кропиву - цілком згідний!
- 
                             Олег ДубовийНу і діч!!!Дебіла на фото мали висцяти на кропиву!!! Олег ДубовийНу і діч!!!Дебіла на фото мали висцяти на кропиву!!! Олег Дубовий reply Олег ДубовийІраіда Кондрат постав на аву,щоб всі бачили,що ти не тільки ТП(тупа п*зда)!!! Олег Дубовий reply Олег ДубовийІраіда Кондрат постав на аву,щоб всі бачили,що ти не тільки ТП(тупа п*зда)!!! Іраіда Кондрат reply Олег ДубовийОлег Дубовий ЧОМУ БИ ТЕБЕ НЕ ВИСЦЯТИ? ЯКЕ ТОБІ ДІЛО ХТО ЩО РОБИТЬ? ЩО ТИ СОБІ НАКРУТИВ? ПОПУСТИСЯ! Іраіда Кондрат reply Олег ДубовийОлег Дубовий ЧОМУ БИ ТЕБЕ НЕ ВИСЦЯТИ? ЯКЕ ТОБІ ДІЛО ХТО ЩО РОБИТЬ? ЩО ТИ СОБІ НАКРУТИВ? ПОПУСТИСЯ! Мирослава Реник reply Олег ДубовийОлег Дубовий а твоя мама тебе пожаліла,напевно кропиви не було Мирослава Реник reply Олег ДубовийОлег Дубовий а твоя мама тебе пожаліла,напевно кропиви не було
 
                             
                         
                                     
                                    