Мак труть в 40-річній макітрі, до куті дають вишні: рецепти страви з різних районів Тернопільщини

- Кутя для українців не просто основна страва на столі у Святий Вечір. Це - ритуальна їжа, яка для багатьох символізує свята і асоціюється з сімейними традиціями, які передались нам від предків.
- Ми зібрали традиційні рецепти, які передаються з покоління в покоління у різних районах Теропільщини.
Лановецький район: «Кутя із вишнями»
— Для приготування нам знадобиться: пшениця, волоські горіхи, мак, 100 г меду, 50 г родзинок, — розповідає священик. – Готувати так: промиваємо пшеницю, замочуємо на кілька годин, варимо на середньому вогні до готовності. Промиваємо мак, запарюємо окропом на 30 хвилин, 2 рази перемелюємо в м’ясорубці або блендері. Горіхи трохи подрібнюємо і підсмажуємо. Родзинки запарюємо окропом. Мед розмішуємо з водою. Усі компоненти ретельно перемішуємо і ставимо до Різдвяного столу. Молимось з сім'єю та їмо.
Рецептами поділились ще кілька господинь із Лановеччини у кількох рецептах їх особливість — додавання вишень у свому соці.
— Секрет такий: готувати потрібно в спокої та душевні «чистоті». Коли готуєш таку особливу страву з любов’ю, то і рідні смакують її з радістю, — розповідає Лазарян Ірина. —Рецепт мій простий і смачний: кутю варити на маленькому вогні, щоб помаленько кипіла. Додати мак, горіхи, родзинки та ще додаю вишні у своєму соці (але без соку). Смачного!
Теребовлянський район: «Мак труть в макітрі, якій 40 років»
Мирослава Маковська
— У нас кажуть кутя, або просто пшениця. Я варю за тим рецептом, що ще моя мама варили, — каже Мирослава Маковська. — Спочатку наніч замочити пшеницю в воді. Зранку відлити і промити кілька разів. Поставити на вогонь і варити близько півтори години. Вона має розваритись. Окремо в макітрі терти мак. В нас вдома мак труть макогоном в макітрі, якій вже майже 40 років. Але він так набагато смачніший, ніж мелений.
За сімейною традицією, мак до куті у сім'ї пані Маковської труть завжди вдвох: зять і онучка, вона тримає макітру. До маку по ложці додають цукор.
— Коли маса відстає від стінок — то мак вже готовий, — каже Мирослава Маковська. — Кутя має бути рідкою. Ми додаємо ще родзинки, горіхи, халву і мед. Мед обов’язково. Ще скажу, що кутю на Святий вечір їсть першим господар. Хрестить її і їсть, а наніч, після вечері, миску з кутею та пару ложок залишають на столі душам померлих.
Кременецький район «Рідка кутя з узваром»
Ольга Берідзе
— Я люблю коли не суха кутя, а така більше рідка. Тому ми готуємо або сиром, або узвар або чай, — розповідає господиня. – Я куштувала в рідних різну кутю. Знаю, що додають горіхи різні, родзинки, мед і обов’язково мак. Коли додали мак то треба залити узваром з сухофруктів або чаєм. За традиційним рецептом мак замочуємо водою і тремо в макітрі макогоном. Ще одна наша домашня традиція: готову зварену пшеницю ми ставимо на куток кухні і мама каже «Ко-ко-ко і кво-кво-кво» це щоб в нас водились курчата і кури.
Заліщицький район «Кутю їдять дерев’яними ложками»
Оксана Безушко
— Мене кутю варити вчила бабуся. Вона з 1924-го року. Я коли вийшла заміж і перейшла жити до свого дому, тоді вперше сама готувала, а так, як заведено, кутю варить господиня, — розповідає пані Безушко. — Замочити кутю наніч, щоб вона «набухтіла». Зранку перед Святим Вечором починаю варити кутю на дуже малесенькому вогні, так, щоб вона розм’якла і майже вся вода википіла. Мак розім’яти макогоном в макітрі і додати до пшениці.
За словами господині, вона додає грецькі горіхи, родзинки, халву і мед. Потім, якщо кутя густа, - кип’яченої води.
— То залежить від того, хто як любить, — каже пані Оксана. —У нас взагалі готують густу кутю, але в мене вдома люблять, коли кутя така недуже густа, то я додаю кип’ятку. В нас обов’язково їдять кутю дерев’яними ложками. Починає старший, хто є за столом: дідусь чи тато і обов’язково хрестить три рази.
Монастириський район: Кутя з яблуком. Перед тим, як їсти господар підкидає до стелі
Марія Безущак
— Святий Вечір має починатися з молитви. З молитвою треба готувати вечерю, кутю — теж з молитвою, — каже пані Безущак. — Пшеницю я не замочую, тільки кілька разів промиваю. Спочатку заливаю холодною водою, доводжу до кипіння, потім воду зливаю і наливаю холодної води. Додаю дві ложки цукру і дрібку солі. Варити треба на маленькому вогні. Мак тремо в макітрі макогоном. Змішую пшеницю з маком і трохи кип’яченої води ще додаю. Потім запарені родзинки додаю, мед і ріжу ще сире яблуко. Це недавно ми спробували і всім вдома сподобалось.
За словами Марії Безущак, кутю варити вчила її мама. На Святий Вечір для родини господиня завжди готує 12 пісних страв, але першою обов’язково куштують кутю.
— Маємо ще традицію, що господар, коли перший набирає кутю з спільної миски, то підкидає її до стелі. Якщо багато зерняток прилипне – то рік буде багатий. Ми кожного року так робимо, —каже господиня.
А як готують кутю у вас вдома? Рецептами діліться у коментарях. Щасливого Різдва!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.