Овочеві запіканки - це проста і ситна страва, яка не вимагає багато зусиль та яку можна готовути цілий рік.
Овочева запіканка з фаршем
Інгредієнти:
- свино-яловичий фарш - 700 г;
- картопля - 500 г;
- цибуля (великий) - 2 шт.;
- баклажани (невеликі) - 3 шт.;
- помідори (великі) - 2 шт.;
- сир - 150 г;
- оливкова олія - 1 ст. ложка;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
Для цієї запіканки можна використовувати будь-м'ясний фарш. У нашому випадку це суміш яловичини і свинини в рівних пропорціях. Пропускаємо м'ясо з однією цибулиною через м'ясорубку, додаємо сіль і перець. Картопля, цибуля, синенькі очищаємо від шкірки і нарізаємо кружечками, посипаємо спеціями. Помідори теж ріжемо кільцями. Форму змащуємо маслом і викладаємо інгредієнти шарами, змащуючи кожен майонезом, в такому порядку: 1/2 частина картоплі, половина баклажанів, половина помідорів, фарш, цибулю і знову: картопля, баклажани і помідори. Накриваємо форму фольгою, запікаємо в духовці близько 50 хвилин при температурі 200 градусів. Хвилин за 15 до закінчення запікання фольгу знімаємо і посипаємо запіканку тертим сиром, а потім знову ставимо в духовку.
Запіканка з макаронами, сиром та овочами
Інгрідієнти:
- макарони – 150 г;
- сир Чеддер – 250 г;
- панірувальні сухарі – 5 ст. л.;
- вершкове масло – 90 г;
- оливкова олія – 30 мл;
- копчена шинка – 150 г;
- цукіні – 1 шт.;
- солодкий перець – 1 шт.;
- борошно – 50 г;
- молоко – 500 мл;
- мускатний горіх – за смаком;
- духмяний перець – за смаком;
- сіль – за смаком.
Спосіб приготування:
- Макарони відварити у великій кількості киплячої підсоленої води до напівготовності. Відцідити і сполоснути під холодною проточною водою.
- Духовку розігріти до 180 ᵒС.
- У великій сковорідці розігріти оливкову олію. Додати нарізану кубиками шинку та злегка підрум'янити.
- Додати перець та цукіні, збільшити вогонь, та, постійно помішуючи, смажити ще дві хвилини. Зняти з вогню й додати макарони. Добре перемішати.
- У невеликому сотейнику, на середньому вогні, розтопити 50 г вершкового масла, додати борошно й спеції, обсмажувати, час від часу помішуючи, до золотистості борошна.
- Додати молоко та сіль до смаку, добре вимішати з підрум'яненим борошном і довести все разом до кипіння.
- Зменшити вогонь до мінімуму і варити до загустіння соусу.
- У сковорідку до макаронів додати соус та 2/3 тертого сиру. Добре перемішати.
- Дно жаротривкої форми для запікання змастити вершковим маслом та посипати 2 ст. л. панірувальних сухарів.
- Викласти макарони в підготовлену форму, розрівняти та посипати рештою сиру. Зверху рівномірно посипати панірувальними сухарями. Розкласти по поверхні 20 г шматочків холодного масла.
- Поставити запіканку з макаронів в розігріту духовку та запікати 30-35 хвилин. Верх запіканки повинен добре підрум'янитися, а макарони остаточно зм'якнути.
Ідеальна овочева запіканка від Руслана Сенічкіна
Вам знадобиться:
- гриби - 120 г,
- сир - 100 г,
- картопля - 3 шт.,
- горошок - 200 г.,
- кукурудза - 200 г,
- буряк - 1 шт.,
- морква - 2 шт.,
- розмарин - 20 г,
- цибуля порей - 1 шт., спеції за смаком.
Спосіб приготування дивіться на відео
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.