Сало, смалене в соломі

- Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій ШКУЛА.
- Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити, наші читачі.
Сьогоднішня страва, переконані, засмакує нашим читачам, бо ж готуватимемо – сало, а точніше – грудинку. Її спочатку добряче обпалимо соломою, а після засолимо зі спеціями. Смаколик чимось нагадує копчений бочок і, одночасно, засолене сало. Але якщо приготуєте – переконаєтесь, таки має свій особливий смак.
— Припускаю, що такий рецепт може претендувати на моє авторство (сміється – авт.) бо ж ніде не підгледів і подібного не зустрічав, — розповідає Андрій Шкула. – Страва навіяна соленим салом, яке пробував багато-багато років тому, в селі. Колись, часто люди, коли били свиней – обсмалювали їх соломою. За тих декілька хвилин і шкіра, і сало набирали присмаку і запаху сухої спаленої соломи. І цей присмак дуже пасував свинині. З часом люди перейшли на обсмалювання туші пальником – і той, солом’яний смак, у більшості сіл пішов в історію. Та й домашні свині зараз рідкість. Власне тому й надумав спробувати провернути салу той аромат. Не знав, що з того вийде. Але після першого експерименту таке сало зараз чи не основний делікатес, який «замовляють» друзі.
Грудинку для приготування варто купувати на ринку або ж у своїх заготівельників – аби був шанс купити домашнє. У фермерських свинок – прошарок сала мізерний і воно досить рихле в порівнянні з домашньою твариною. Далі просто слідуйте інструкції під фотографіями і все у вас вийде.
— Часте питання – «а де ж взяти солому?», — каже пан Андрій. – Та насправді в липні-серпні її залишків дуже багато на полях біля міста. Навряд чи хтось вас сваритиме, якщо трохи для приготування згребете. Зрештою, тюк соломи, а його вистачить на багато приготувань, вартує пів сотні гривень, тому з тим легко. А аргумент «нема мангала» — також не спрацює, бо ж зробити таке вогнище можна і на землі. Головне — пам’ятайте про техніку безпеки.
Крок 1
Грудинку покладіть на солому. Аби сантиметрів за п’ять хоча б було. Засипте її зверху
Крок 2
Не лякайтесь інтенсивного горіння, яке буде. Продукт не згорить. Дочекайтесь, аби все вигоріло, хвилин п’ять ще залишайте в попелі
Крок 3
Дістаньте сало й злегка обшкрябайте, аби забрати попіл та все зайве. Його аромат, навіть без соління, уже надзвичайно апетитний
Коли грудинка остигне – помийте її у проточній воді. Це забере зайву гіркоту і вже точно не залишиться нічого зайвого. Просушіть
Крок 4
Аби не перебивати смаку й запаху, зі спеціями не переборщуйте. Сіль та суміш перців – цілком достатньо. Після соління – на два дні в морозилку. Бажано замотати в пергамент
Крок 5
Нарізати краще підмерзлим. А як і з чим їсти – питання смаку. Але звичайний житній хліб – дуже гарно поєднується з таким салом, смаленим у соломі
Крок 6
Гарно доповнить смак такого сала простий соус до смажених, печених чи копчених страв. Змішайте сметану, гірчицю в зернах, кріп та часник. Посоліть
Читайте також:
Котлети на грилі й «пивна дошка»
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
ОленаЯк у Вас можно замовить сало