Три спортсмени, які завоювали шість золотих медалей! Хто вони — паралімпійці з Тернопільщини?

Три спортсмени, які завоювали шість золотих медалей! Хто вони — паралімпійці з Тернопільщини?
  • Україна шість разів брала участь в Літніх Паралімпійських іграх та п'ять – у Зимових. А спортсмени з Тернопільщини зробили вагомий внесок у спортивні здобутки нашої команди на цих важливих змаганнях.
  • І хоч представництво наших паралімпійців у команді України невелике, однак кожен зі спортсменів завойовував медалі.
  • «20 хвилин» пригадали, як виступали на Паралімпійських іграх спортсмени з Тернопільщини.

На жаль, у вільних джерелах немає даних про представництво України на Паралімпійських іграх з 1996 по 2004 роки, а також у 2008 році.

Також поки невідомий точний список паралімпійців української збірної, які поїдуть в Токіо, адже етапи кваліфікації в деяких видах спорту тривають і досі.

Петро Кардаш

Петро Кардаш народився 12 червня 1980 року в Тернополі. У віці 18 років взяв участь в VII-их зимових Паралімпійських іграх на лижних перегонах на дистанціях 5, 10 та 20 кілометрів і здобув три золотих медалі. За що, в тому ж році був удостоєний звання «Заслужений майстер спорту України», ордену «За мужність, а також спортсмен отримав відзнаку Тернопільської міськради за свої спортивні здобутки.

Відео дня

Як вдалося віднайти у вільних джерелах, кар’єра на міжнародних змаганнях у паралімпійця була недовгою, але дуже яскравою. Так, вже у 2000 році на Чемпіонаті світу чоловік став абсолютним чемпіоном у лижних гонках на дистанціях 5, 10 та 20 кілометрів.

В тому ж році на дистанціях 10 та 15 кілометрів на чемпіонаті Європи у Чехії спортсмен знову завойовує золоті медалі та стає срібним призером в естафеті.

Інформації про подальші виступи чоловіка у вільних джерелах віднайти не вдалося. Представляв спортсмен Тернопільський обласний центр із фізичної культури та спорту «Інваспорт».

Іван Шкварло

Титулований спортсмен народився 22 липня 1988 року в Підгайцях. Закінчив Підгаєцький професійно-аграрний ліцей та навчався в ТНПУ ім. Гнатюка.

Міжнародний успіх вперше здобув у 2006 році, коли у складі збірної України переміг на Чемпіонаті Європи серед спортсменів із наслідками ДЦП, що проходив у Ірландії. А вже через рік футболіст виборов бронзу Чемпіонату світу з футболу у Бразилії та став найкращим гравцем турніру.

Тричі уродженець Тернопільщини виступав на Олімпійських іграх – в 2008, 2012 та 2016 роках і тричі привозив медалі. Два золота та срібло.

Був удостоєний орденом «За заслуги» І ступеня. Став «Людиною року» на Тернопільщині в 2016 році.

Також Іван Шкварло є гравцем футбольного клубу «Нива» з Підгайців, який виступає на чемпіонаті області.

Тарас Радь

Молодий спортсмен народився в багатодітній сім’ї у Тернополі 20 листопада 1999 року. Ще змалку захоплювався спортом.

В 14 років, перебуваючи в селі косою пошкодив ногу. Через неналежне її лікування місцевими лікарями ногу довелося ампутувати нижче коліна. Але Тарас не опустив руки і повернувся до спорту, захоплювався тенісом, плаванням, лижними гонками, біатлоном.

В 2018 році молодий спортсмен вперше взяв участь в Паралімпійських іграх в Пхьончхані, Південна Корея. Паралімпієць став наймолодшим спортсменом нашої збірної на цих змаганнях і наймолодшим прапороносцем паралімпійської збірної України в історії.

Відстрілявшись «на нуль» на всіх чотирьох етапах в біатлонній гонці на 12,5 кілометрів Тарас Радь завоював золоту медаль.

Редакція «20 хвилин» бажає успіхів українським олімпійцям та паралімпійцям на змаганнях в Токіо. Ми у вас віримо!

Читайте також:

Мали високі місця та брали «золото». Розповідаємо, як спортсмени з Тернопільщини виступали на Олімпіадах.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up