Вистава «Мати-наймичка» і розвеселила, і засмутила глядачів

Вистава «Мати-наймичка» і розвеселила, і засмутила глядачів

В рамках святкування 203-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря учасники народного драматичного театру-студії «Сузір’я» на сцені Тернопільського драмтеатру показали виставу «Мати-наймичка» за однойменним твором Т. Шевченка з адаптацією І. Тогобочного.

У залі згасло світло і на авансцені у світлі прожектора з’явилась головна героїня – покритка Ганна (Мар’яна Іванюха ) із дитиною на руках. Вона колисала сина і журилася долею обох. З іншого боку прожектор освітив ведучого (Юрій Дзюла), який поезією Шевченка розповів про життєву ситуацію героїні. 

Коли відкрилась завіса, глядачі потрапили у ХІХ століття, на сільську вулицю з криницею-журавлем, лавкою, тином, уквітчаним мальвами та соняшниками. Тут працював старий Трохим (Богдан Маюк) і набирала воду його дружина Настя (Наталія Кос). Подальші події розвивались згідно відомого сюжету. Проте під час вистави були моменти, коли глядачі по-особливому реагували на репліки чи дії акторів. Дехто звернув увагу на те, що покритка чомусь була з непокритою головою, упродовж вистави вона зовсім не постаріла, хоч її син став двадцятилітнім парубком. А ще з актором, який грав Марка (Андрій  Тимочко), стався кумедний випадок, коли під час сцени зустрічі з коханою з нього злетіла перука. Це розсмішило глядачів.

Загалом у виставі було чимало моментів, які викликали хвилю сміху у залі – це сварка Федора з Домахою через «діло», суперечка Насті і Трохима про навчання однорічного Марка, залицяння  наймита тощо. Саме тому вистава сприймалася легко, незважаючи на те, що всі очікували трагічного фіналу. Глядачі із відкритістю і довірою сприймати акторську гру, щиро співчуваючи важкій долі Ганни. Особливим моментом, сповненим емоційної напруги, стала фінальна сцена, коли мати-наймичка помирає. У більшості глядачів на очах забриніли сльози. Люди повірили актрисі, яка дуже правдиво зіграла вмираючу жінку.

Відео дня

Під час вистави не раз лунали оплески  і  схвальні вигуки. Після того, як актори вийшли на уклін і на сцені з’явився режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України, лауреат міжнародної літературно-мистецької та громадсько-політичної премії ім. Братів Богдана та Левка Лепких, лауреат обласної етнографічної та музейної справи ім. Володимира Гнатюка,  художній керівник народного драматичного театру-студії «Сузір'я»  Орест Савка, був ще один сюрприз. Наказовий отаман Тернопільського коша Українського Козацтва Володимир Мусейко і скарбничий Українського Козацтва, полковник Іван Блаженко, який є меценатом драматичного театру-студії «Сузір’я», у переддень народження свого побратима – генерал-осаула Українського Козацтва, радника Верховного Отамана з питань культури і мистецтва, наказного отамана з питань ідеології Ореста Савки вручили йому «Орден лицарської честі». Крім того нагороду «За відродження України» отримав актор Богдан Маюк.

Після цього у залі ще довго не спадало піднесення, яке продовжувалося у товариському обміні думками, оцінками, подяками, обіймами і, звичайно, спільними фотосесіями.

- Подяки вартують усі, хто брав участь у підготовці та реалізації цього дійства, – поділилася враженнями тернополянка Тетяна Мудра. – Не можна не відзначити вдалу гру акторів. Також потрібно віддати належне таланту режисера-постановника. Вистава однозначно вдалася, вона зачепила за живе.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталия Кос

    Я дуже вдячна автору цієї статті за добрі слова про нашу виставу. Дуже приємно, що і глядачі достойно оцінили гру акторів і талант режисера. Але хочу прокоментувати деякі зауваження автора статті. Так, все що сказано про помилки - правда, але треба зрозуміти, що ці помилки не від незнання чи від неуміння, а від того, що специфіка аматорського колективу дещо відрізняється від роботи професійного театру. У професійному театрі багато людей працюють на виставу,це художники, гримери,костюмери,звукооператори,освітлювачі,працівники сцени і ще багато інших помічників. У нас режисер і слідкує за роботою працівників сцени, грою акторів і одночасно під час вистави перемальовує віковий грим, переклеює вже сиві вуса постарівшим у виставі акторам і т.п.... Ми у нашому театрі все робимо самі і за свої кошти. Возимо, носимо, встанолюємо на сцені декорації. Уявіть, що жінки теж носять , а вони (декорації) не з легких...А перед виставою їх треба витягти з вогкого підвалу і висушити та очистити від цвилі - бо свого приміщення ми не маємо, хоч скільки не просили Тернопільську владу хоч чимось нам допомогти, на нас ніякої уваги. В одній з наших вистав одна з героїнь говорить такі слова: "Ті, що у владних кабінетах , з такими як ми розмовляти не хочуть. Для них головне не голос людини, а гроші..."Я маю дуже велику надію, що цей вислів не стосується наших можновладців і вони хоч інколи (хоча б у Шевченківські дні , на виставу за твором Шевченка, у драмтеатр імені Т.Г.Шевченка) завітають на виставу народного драматичного театру-студії "Сузір'я". Я розумію, що деякі люди вважають, що ми не професіонали і на наші вистави ходити не варто, але вибачте, не наша вина, що у день народження Т.Г.Шевченка в обласному драматичному театрі ім.Т.Г.Шевченка грав аматорський колектив, який прогон своєї вистави робив у підвалі колишнього НКВД ( бо своєї сцени ми не маємо). Це скоріше честь для нас, грати на сцені обласного драмтеатру і ми дуже вдячні керівництву театру, що вони запросили нас. І дуже вдячні тим, хто прийшов на виставу. Надіюсь. що вони пішли з вистави задоволеними.

    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Teatr/vistava-mati-naymichka-i-rozveselila-i-zasmutila-glyadachiv-10591929.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up