Художник Олексій Коваль малює емаллю та вогнем

Художник Олексій Коваль малює емаллю та вогнем

У Тернополі вперше представили унікальні панно, непідвладні часу. Мистецький проект Олексія Коваля «ЕМАЛІ: ІСТОРІЯ. УКРАЇНА. СВІТ» до 25 лютого можна оглянути в обласному художньому музеї.

Його картини емаллю називають кодом нації, квінтесенцією знань про Україну, природу, подорожі, життя. Оскільки емаль вічна, то теми для своїх творів художник, філософ і винахідник Олексій Коваль обирає позачасові.

Свої улюблені місця й картини світу він увіковічує в емалі. Художник зупиняє мить насолоди і дарує її своєму глядачеві. Доповнюють роботи з природою барвисті натюрморти зі спілими фруктами, ягодами, вином. Картини митця передають радість життя, його солодкий смак, п’янке відчуття своєї свободи, віри, любові.

На думку мистецтвознавців, українська серія робіт Олексія Коваля – це  синтез, енергетика, краса нашої культури. Він показує Україну квітучою, багатою, духовною, красивою.

Відео дня

Побачити унікальні роботи майстра тернополяни можуть на першій виставці емалі у Тернополі, котра до 25 лютого діятиме в художньому музеї.

Володіє рідкісною технікою

Техніка емалі — живописна та ювелірна водночас. Вона приносить приголомшливі результати, але підкоряється небагатьом. Лише той, хто із великим терпінням зустрічатиме усі несподіванки і труднощі, зможе досягти в ній значних висот.

Одним із сучасних майстрів-емальєрів є Олексій Коваль. У своїх емалях він щедро і невимушено поєднує кольори й орнаменти, використовує інкрустації та елементи малої пластики, заповнює квітами антикварні рами, оздоблює старовинні фотографії емалевими окладами, веде гру з функціональними та декоративними властивостями об’єктів. Емальєр сміливо береться за виконання робіт різного масштабу: від тендітних мініатюр до кількаметрових панно. Подорожуючи світом, вивчаючи різні мистецькі техніки, надихаючись історією кожної країни, яку відвідав, Олексій створює емалеві картини, присвячені різним культурам. Не оминув автор і українську тематику. Серія його українських портретів, козаки, гетьмани та українські пейзажі ще багато сторіч будуть розповідати світові про чарівність нашого краю. Таким чином, Олексій – майстер, котрий через свої емалеві твори відкриває Україну світові, а світ – Україні.

Привіз роботи та інструменти

У рамках мистецького проекту «ЕМАЛІ: ІСТОРІЯ. УКРАЇНА. СВІТ» Олексій Коваль представив понад 20 емалевих творів з різних серій та різних років створення.

– Виставка емалі відбувається вперше в стінах нашого музею і взагалі вперше в Тернополі, – зазначив директор Тернопільського обласного художнього музею Ігор Дуда. – Адже мистецтва емалі в нас практично і не було, його не навчали, хоча воно й давнє, відоме з часів Древнього Єгипту, Візантії, Ірану, Індії, Китаю, Скіфії. Емалевий живопис – вічний.

До речі, Олексій Коваль представив не лише свої твори, а й тематичні стенди про мистецтво емалі, відповідну літературу і, навіть, свою творчу кухню – зразки емалі, інструменти, якими працює тощо.

  • Твори цього митця говорять самі за себе, – продовжив мистецтвознавець. – Вони привернуть до себе увагу будь-кого, хто цікавиться живописом, скульптурою, декоративно-прикладним чи ювелірним мистецтвом.

Куратор мистецького проекту Ніна Бурневич зазначила, що Тернопіль вразив їх своєю гостинністю та музеями, а також запросила присутніх приводити на цю виставку своїх друзів і знайомих.

  • Мистецтво емалі багатьом знайоме з ювелірної справи, – каже вона. – У сережках та каблучках присутні лише окремі гранули емалі, а тут майстер створив цілі емалеві панно. Тобто це ювелірна робота у великому форматі. На створення одного такого твору йдуть місяці кропіткої праці, коли Олексій працює практично без вихідних. Він фанат своєї справи, тому коли вже задумав якусь роботу, то не зупиняється аж доки не доведе розпочате до кінця.

«Головне – філософія та майстерність»

Олексій Коваль розповів, що в Тернополі бував неодноразово. Ще коли навчався на другому курсі, то разом зі своїм однокурсником приїжджав сюди на етюди.

  • Я добре знаю Тернопіль і люблю його, як і багато різних міст, кожне з яких люблю по-своєму, – каже емальєр. – На виставці є роботи з різних серій і років. Хочу привернути увагу до вітрини з книжками та стендів, бо там є вся необхідна інформація. Головне – це не техніка, а філософія твору, філософія автора і його майстерність.

Також Олексій Коваль додав, що в розвинутих країнах культура дозволяє представити свою країну і заробляти реальні гроші. В Європі можна побачити черги до музеїв. На думку митця, нам також потрібно мати амбіції і починати до цього йти вже сьогодні.

  • Кожен великий шлях починається з першого кроку і ми повинні його робити, – стверджує емальєр. – Приміром у Болгарії є канали, котрі присвячені виключно культурі. Філософія полягає в тому, щоби цінувати такі речі і дозволяти їм розвиватися.

Митець зізнався, що емаль захопила його тому, що відповідає його світосприйняттю і завдяки їй він може передати якнайкраще власні творчі задуми. До того ж ця техніка дає багато можливостей для нових відкриттів.

  • Причому треба не лише відкривати, а робити переконливі речі, – пояснює художник. – Адже можна постійно ставити експерименти і зробити їх самоціллю. Мені ж потрібні не експерименти, а результати.

Автор стверджує, що емалі обрав із практичних міркувань – тривкий матеріал та стійкий пігмент є гарантією налагодження діалогу митця з нащадками.

За рік – п’ять великих панно

Щоби оволодіти «гарячою емаллю», художник багато мандрував, набирався віртуозності у китайських, італійських та індійських майстрів. І нарешті у 2015 році наважився на першу персональну виставку.

  • Деякі роботи Олексія сягають майже двох метрів за розміром, – розповіла куратор проекту Ніна Бурневич. – Тобто це монументальні емалеві твори, які дуже рідко хто створює у світі. Тому що це складно, потрібно мати витримку, величезне бажання і дуже затратні матеріали.

Техніка «гарячої емалі» дуже складна, вимагає співпраці з хімічними сполуками, вогнем і чіткого контролю. Щоб створити одну роботу, емальєру потрібно пройти 24 процеси підготовки. Тому не дивно, що минулого року Олексію Ковалю вдалося створити лише п’ять великих робіт і майже 20 малих. При чому працював він щодня з 9-ї години ранку до 18-ї вечора. З-поміж улюблених тем митця – природа, люди, мова символів, міфологія.

  • Мені дуже цікаво працювати з вогнем і емаллю, яка розтікається і може вийти неочікуване зображення, – зізнається Олексій Коваль. – Неочікуваність – це коли вже не людина робить, а Бог, коли ти робиш не сам, а силами вогню.

До речі, центральне панно виставки – «Іриси» зберігається у приватній колекції, тож його митець показував назагал нечасто.

В Олексія Коваля немає учнів, оскільки наразі він не готовий брати на себе таку відповідальність, адже практично весь свій час присвячує власній творчості.

Довідка

Олексій Коваль народився 16 жовтня 1977 року у м. Києві. У 1996 р. закінчив Республіканську художню школу ім. Т. Шевченка (клас живопису). У 1996-2002 рр. навчався в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, факультет живопису (майстерня В. Забашти). З 2000 р. працює у монументальному мистецтві. У його доробку –– фрески, мозаїки, ескізи вітражів. У 2006-2009 рр. навчався техніці гарячої емалі в майстерні І. Кириченка та вивчав особливості техніки у приватних майстернях усього світу: в Китаї, Індії, країнах Європи. Використовує різні можливості техніки та різні матеріали – срібло, мідь, бронзу, коштовне каміння. Мав 12 персональних та 5 збірних виставок. Емалі Олексія Коваля є в приватних колекціях в Україні, Італії, Хорватії, США, Болгарії, в Непалі, Індії, Китаї, Швейцарії.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up