Партнер рубрики Події

У колекції тернополянина — зуби динозаврів та крокодилів, яким мільйони років

У колекції тернополянина — зуби динозаврів та крокодилів, яким мільйони років

Колекціонер-ентузіаст Олександр Сталенний зібрав унікальну колекцію доісторичних скам’янілостей з різних куточків світу. Багато експонатів знайшов сам, зокрема на Тернопіллі. А також придбав та обміняв з-закордону
 

Скам’янілі краби, скорпіони, риби, морські їжаки та лілії, корали, зуби крокодилів і динозаврів, головоногі молюски, - все це можна побачити у колекції доісторичних скам’янілостей, яку зібрав тернополянин Олександр Сталенний.

Він з дитинства цікавиться палеонтологією (наука, що вивчає вимерлі організми - прим. ред). Останні 20 років серйозно займається пошуками скам’янілих рештків доісторичних тварин, а також їх відбитків на камінні. У його колекції близько 10 тисяч екземплярів молюсків та членистоногих, яким мільйони років. А також зуби динозаврів, крокодилів, серед яких є й знайдені на території Тернопільської області.

Багато експонатів своєї колекції чоловік знайшов сам, а також купує, продає, обмінює. Як показує досвід Олександра Сталенного, палеонтологічні знахідки в наш час лежать просто під ногами, тільки треба вміти їх бачити. Пошуки він проводить зазвичай на кар’єрах, які тільки розкопали. Загалом у його колекції є знахідки з різних країн світу - України, Бразилії, Марокко, Китаю, Росії, Польщі, Чехії, Італії, Іспанії, Нової-Зеландії, США, Німеччини та ін.

Відео дня

Торік експозицію скам’янілостей із колекції Олександра Сталенного демонстрували на виставці із “Глибини віків” у обласному краєзнавчому музеї.

Але ще більше фото власних знахідок є на сторінці колекціонера у соцмережі “Фейсбук”. Пан Олександр активно спілкується з однодумцями, колекціонерами та науковцями з різних країн світу. А на його виставку із задоволенням приходять школярі. Адже тут вони можуть побачити і навіть торкнутися до того, про що не раз чули або читали у енциклопедіях та підручниках.

Перші знахідки - у 10 років

Олександр Сталенний - художник-оформлювач. Каже, палеонтологія це його хобі, яким професійно займається останніх 20 років. 

- Я почав цікавитися палеонтологією у 7 років, коли вперше побачив у енциклопедії динозаврів, - розповідає він. - А в 10-12 років у мене вже з’явилися перші знахідки. У звичайному гравії, яким посипали дороги, ми знаходили скам’янілі панцирі. Ми не знали, як це називається, малі ще були… З того часу у мене з’явилося таке хобі, яке  тривало певний період - до  18 років. Потім - армія, якось було не до того, а відновив я це захоплення у 1998 році. Тоді я подивився ряд передач по Discovery і це мене захопило. Згадав свої знахідки, відкрив чемодан, де зберігав їх і почав професійно цим займатися, їздити всюди на пошуки і так до сьогодні.

Екземпляри, яким 580 млн років

Олександр Сталенний на виставці у краєзнавчому музеї представив 350 експонатів. Загалом його колекція налічує тисячі екземплярів.

- Все це зберігаю дома у двокімнатній квартирі, на балконі в коробках, - каже з посмішкою чоловік. - Ось вирішив показати нарешті все це тернополянам.

Колекціонер демонструє найстаріший експонат своєї експозиції - найдавніші закам’янілі організми, яким 580 млн років. Знайдені вони у Вінницькій області. Їх називають «медузоїдами». Офіційна назва – Nemiana simplex.

- Серед найдавніших відкладень у Тернопільській області - це девонські риби, - розповідає чоловік. - Збереглася голова панцирної риби. Їм близько 350 млн років. Вони були знайдені в Ниркові Тернопільської області та Городниці на Івано-Франківщині.

На Бережанщині - зуби крокодила

У колекції Олександра Сталенного є багато палеонтологічних знахідок з Тернопільщини. Зокрема, у Збаразькому, Зборівському, Заліщицькому, Борщівському, Бережанському районах. Більшість екземплярів звідти пан Олександр знайшов сам.

- Зуб пліозавра я знайшов у Тернопільській області. Це рідкісна знахідка для нашого регіону, - розповідає колекціонер. - А це відбиток риби зехаспіс, знайдений у селі Кам’янки Підволочиського району.  У Дзвенигороді Борщівського району я знайшов  трилобітів - це предки членистоногих, які вимерли. Ці жучки були різні  - з колючками, рогами, панцирами, їм 400 млн років. А це унікальна знахідка, можна сказати № 1 у світі - яйцева капсула морського ската. Вони прикріплювалися до водоростей і з них народжувався маленький скат. Скам’янілий відбиток цієї капсули мій товариш знайшов у Курянах Бережанського району і подарував мені. Зуби крокодила знайдені у селі Рогачин Бережанського району та у Монастирку Борщівського району. Так, колись тут були тропіки субтропіки, де водилися крокодили.

Багато експонатів знайдені у кар’єрах у Максимівці Збаразького району та Гаях Розтоцьких Зборівського району. Зокрема,  екземплярам з Максимівки науковці присвоїли прізвище колекціонера - Сталенний. Це три зразки - краб і дві ракушки черевоногих молюсків.

- Такого краба у викопному вигляді ще ніхто не знаходив, я перший його знайшов, - пояснює колекціонер. - Науковець з Іспанії був здивований, бо це ще неописаний вид.
 
Зуби динозаврів і відбитки папороті

Загалом географія колекції Олександра Сталенного велика. У ній є унікальні знахідки скам’янілостей з різних куточків світу, які чоловік знайшов сам,  придбав чи обміняв. Наприклад, панцир черепахи з Китаю, давня риба з Бразилії, краби з Нової Зеландії, морські їжаки з Іспанії та Марокко.

- Ці трилобіти я знайшов особисто в Чехії та Санкт-Петербурзі,  - показує пан Олександр. - А ці морська лілії  мені подарував товариш з Краматорська. Це карбоновий або камяно-вугільний період, їм 200 млн років.   А ось перші рослини, які з’явилися на землі. Товариш привіз мені з Красноярська, їм близько 400 млн років. Це відбиток папороті, кам’яно-вугільний період. А цей відбиток я Польщі привіз, знайшов особисто.

Є у колекції і зуби динозаврів, які пан Одександр придбав та обміняв. Зокрема, зуби кархарадонтозавра та мазозавра з Марокко. Вони жили близько 65-70 млн років тому. А ось зуб пліозавра колекціонер знайшов в Тернопільській області.

Рідкісна колекція в Україні

Олександр Сталенний проводив палеонтологічні пошуки у Польщі, Швеції, Росії, Чехії, а також багато у Західній Україні, в Криму та Києві.

- Їду туди, де є діючий кар’єр, запитую дозволу у директора чи  можна шукати , - розповідає колекціонер. - У археологів розкопки, а в нас - польові роботи. Приїжджаєш на кар’єр і ходиш дивишся, я професійно цим займаюся і одразу бачу, приміром, стричить кусочок трилобіта і починаю шукати.  Є одноденні експедиції, є триденні.  Завжди, коли копають кар’єр завжди можна щось знайти.

Олександр Сталенний вивчав український досвід, адже у нас таких колекціонерів-ентузіастів є багато. І може сказати, що у нього найбільша в Україні колекція скам’янілостей членистоногих і морських їжаків.

- Це рідкісна колекція в Україні, такої ніхто не має, - каже він. - У світі є багато колекціонерів. Я збираю всяку фауну, а є люди, які збирають, наприклад, тільки трилобітів, яких нараховується понад 10 тисяч видів. Я не знаю, скільки треба часу, щоб зібрати таку колекцію. До речі, ціна трилобітів коливається від 20 доларів до десятків тисяч.

Про своє захоплення Олександр Сталенний може розповідати годинами, адже кожна знахідка має свою історію. А ще краще все це побачити на власні очі!
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрій Горобець

    Підкажіть будь- ласка де знаходиться музей
  • ВолодяУкраїна!!!

    Люблю з синочком відвідати наш музей до речі по декілька разів !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up