У Тернополі – мандрівна фотовиставка проекту «Music life»

У Тернополі – мандрівна фотовиставка проекту «Music life»

Мандрівну фотовиставку проекту «Music life» до 30 вересня можна оглянути в приміщенні Тернопільської обласної наукової медичної бібліотеки (вул. Руська, 29). Вхід вільний. Тут представлені чорно-білі світлини ужгородського фотографа Віталія Маріаша.

«Music life» – це серія музичних діалогів та колаборацій між представниками різних культур та етнічних груп – українців, кримських татар, поляків, угорців. Музиканти досліджували культуру один одного, рефлексували на актуальні соціальні теми і вчилися вести діалог у повній імпровізації. Організаторами проекту «Music life» є громадська організація «Кримський дім у Львові» у партнерстві з «УМСА Львів», мистецьким об’єднанням «Дзиґа» та ГО «Крим SOS». Захід організували при підтримці міжнародного фонду «Відродження» для того, щоб творити нові змісти, вивчати ідентичності через музику етнічних груп на спільних майстер-класах, резиденціях та дискусіях.

Основну частину проекту реалізували в рамках щорічного міжнародного джазового фестивалю «Флюґери Львова» (30 квітня-2 травня 2017 р.). Продовженням стала мандрівна фотовиставка, на якій зображені найяскравіші кадри міжкультурної музичної взаємодії під час цього заходу. Це дійсно дуже яскрава ілюстрація того, що переселенці з Криму чи зі Сходу України не тягар для місцевої громади, а цінний здобуток у культурному обміні та прекрасний ресурс для її розвитку.

Відео дня

Виставку привезли у Тернопіль завдяки партнерській організації – Громадська платформа захисту прав постраждалих від збройного конфлікту в Україні. Значних зусиль доклала представник ГО «Луганська правозахисна група» Яна Шкуратова.

- Наша бібліотека запропонувала свою допомогу людям, які через військовий конфлікт на сході України були змушені покинути свої домівки, – зазначила директор Тернопільської обласної наукової медичної бібліотеки Галина Овечкіна. – В нас підписані партнерські угоди з «Луганською правозахисною групою», тож ми раді нашій взаємній співпраці і тому, що така виставка відбувається саме в нас.

В Україні близько двох мільйонів переселенців, які розкинуті по всіх регіонах, розповіла представник ГО «Луганська правозахисна група» Яна Шкуратова. Жінка родом із Луганська, проте вже три роки разом із сім’єю живе у Тернополі. Це місто полюбила всім серцем, гарно вивчила українську мову, і навіть народила тут свого молодшого синочка. Вона є однією з тих переселенців, які планують тут залишитися назавжди.

- Ми всіма силами хочемо вкоренитися у Тернополі, – каже Яна Шкуратова. – Тому прагнемо показати, що ми не є тягарем для місцевої громади, бо приїхали зі своїми вміннями і талантами. Ми всі працьовиті і відкриті до спілкування. Тож робимо все для того, щоб нас сприймали не як випадкових чи тимчасових гостей, а як нових жителів «Файного міста».

За словами пані Яни, ініціативна група переселенців, які мешкають у Тернополі, теж бере участь у різних соціальних проектах. Одним із них є «Соціальний гардероб». Наразі у виділеному приміщенні триває ремонт, після завершення якого тернополяни зможуть приносити туди одяг, взуття, іграшки та інші речі, якими вони захотіли б поділитися із переселенцями та іншими потребуючими людьми. В іншій кімнаті працюватиме соціальний ремонт одягу. Ще одним проектом стане "Файне єднає", який буде реалізований на базі Тернопільської обласної дитячої бібліотеки. Його фінансує міжнародна організація з міграції. Проект включатиме понад 30 заходів – майстер-класів, туристичних походів, створення арт-буку, надання психологічних консультацій тощо. При бібліотеці працюватиме няня для дітей до 10 років. В рамках "Файне єднає" переселенці разом з тернополянами висадять алею катальп.

- Я прагну, щоб у переселенцях бачили гарний ресурс, – додає Яна Шкуратова. – В нас є хороша ініціативна команда, тому ми за те, щоб нас залучали до різних заходів.

Чудовим доповненням фотовиставки став виступ Юліани та Владислава Пилипів. Діти навчаються у школі № 3, а також у музичній школі. Дівчинка грає на тромбоні, а її брат – на трубі. На відкритті виставки Юліана виконала кілька пісень, а Влад – три музичні композиції.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up