10 фактів на користь грудного годування

10 фактів на користь грудного годування

Кількість молока у мами залежить від частоти прикладання дитини до грудей. Молока не стане більше від збільшення кількості пиття. А зменшити його кількість можуть надмір солодощів та втома

Медики наголошують не лише на економії коштів для сім’ї від того, що мама годує дитину своїм молоком. Користь для здоров’я дитини неоціненна – аналогів корисних речовин у молоці мами немає жодна суміш. А в глобальному плані грудне годування ще й береже екологію і забезпечує економічний розвиток. Адже грудне вигодовування – здорове, рентабельне харчування, що не забруднює довкілля та не вимагає великих ресурсів, зазначають експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я.

- Заходи в підтримку грудного вигодовування відбуваються щороку, а для нас, працівників Перинатального центру «Мати і дитина» – підтримка грудного вигодовування - це щоденна робота, - підкреслила завідуюча відділенням новонароджених, які перебувають спільно з матерями, Світлана Васьковець. – Ми допомагаємо жінкам, які народили, налагодити грудне годування.

 

Відео дня

Тернопільський перинатальний центр першим в області почав впроваджувати принципи грудного вигодовування і в 2003 році отримав статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».

- Кожних три роки ми підтверджуємо цей статус, - зазначила заступник головного лікаря з лікувальної роботи Валентина Якимчук. – У липні минулого року персонал та матері закладу успішно пройшли перевірку національного експерта МОЗ України з грудного вигодовування.

Цей статус означає, що в закладі проводять політику на підтримку 12 принципів грудного вигодовування. Пропагують сучасні технології ведення лактації та годування малюків грудним молоком, створили наближені до домашніх умови для спільного перебування матері та дитини, заохочують партнерські пологи і участь родини в догляді за новонародженою дитиною та породіллею, навчають вагітних у Школі материнства і відповідального батьківства, систематичне навчають медичний персонал. В пологових залах прикладають немовлят до грудей матері в першу хвилину після народження в 97% випадків. 92 % новонароджених в перинатальному центрі перебувають виключно на грудному вигодовуванні.

- Уже весь медичний персонал готовий до того, що ми працюємо без пустушок і пляшечок, і заохочуємо жінок годувати грудьми на першу ж вимогу дитини, - продовжує Валентина Якимчук. - Приємно відзначити, що практично усі майбутні матері готові до грудного вигодовування і розуміють, що потрібно робити, щоб його налагодити. Зараз все більше жінок хочуть годувати грудьми. Можливо, на початках і виникають певні труднощі з годуванням, та в нас є навчальна програма для вагітних і жінок після пологів. Мала кількість молока на початку – це не страшно і не привід відмовлятися від годування грудьми. Ми говоримо як і що робити, щоб лактація збільшувалася. Треба частіше прикладати дитинку до грудей і молока вироблятиметься більше.

Медики відзначають, що є дуже багато показів за те, щоб годувати грудьми. Зокрема, для дитини перевагою є те, що кишківник заселяється материнською флорою, маля отримує всі необхідні імунні тіла, що захищають його від інфекцій.

- Зараз жінки, які народжують, більше підготовлені до годування дитини грудьми, зазначила Світлана Васьковець. - Як тільки жінка стає на облік в жіночій консультації, з нею працює психолог. При Школі відповідального батьківства діє Група підтримки матерів. Її створено із жінок з позитивним досвідом грудного вигодовування, які пройшли відповідне навчання та можуть надати найпростішу консультацію або підтримати маму, яка зіткнулася з труднощами при годуванні малюка грудьми. Група підтримки об’єднує мам для того, щоб вони ділились одна з одною сучасними знаннями про грудне вигодовування, своїм особистим досвідом, просто спілкувались.

Крім того грудне молоко – це неоцінений продукт для дитини. Воно складається з більш як 300 поживних речовин, це незамінні амінокислоти, імуноглобуліни, фактори росту. Суміш такого не має. Тому мамам варто докласти зусиль, а усім домашнім підтримати і допомагати, щоб жінка налагодила грудне вигодовування, зазначила лікар.

Довідка

Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводять уже 25 років в більше, ніж 120 країнах світу. Щороку він триває протягом 40-го тижня року, що символізує 40 тижнів вагітності. В рамках Всесвітнього тижня проводять і Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування, девіз якого цього року: «Підтримаємо грудне вигодовування разом», - звертає увагу на необхідність підтримки матерів-годувальниць членами родини та медичним персоналом.

 

 

Коментар

Що робити, аби налагодити грудне вигодовування

Ірина ГРИЧУК, методист «Центру здоров’я”:

- Раціон харчування жінки, яка годує, повинен бути збалансованим. Від цього залежить якість материнського молока, що суттєво позначається на формуванні здоров'я дитини. Також слід пам'ятати, що обсяг лактації залежить майже виключно від частоти прикладання дитини до грудей та активності і інтенсивності смоктання.

Жінка, яка годує, повинна пити рідини не менше 2 літрів на добу, включаючи супи, молоко та кисломолочні продукти, відвари, напої, чай. Між тим, надмірне вживання рідини не приводить до підвищення лактації, як вважають деякі жінки, а викликає збільшення навантаження на серцево-судинну систему, нирки і може навпаки пригнічувати лактацію.

Мама має їсти 5-6 разів на добу. Для покращення секреції та виділення молока за 15-20 хвилин до початку годування рекомендується жінці випити 200-250 мл теплого напою - чай з молоком, відвар трав, компот. Слід застерегти від використання надмірної кількості цукру та кондитерських виробів, які сприяють збільшенню маси тіла, що пригнічує лактацію, а у дитини може бути причиною алергії та диспептичних розладів.

 

 

Еталону грудного молока не існує

1. Грудне молоко є найкращою природною їжею для дитини. Еталону материнського молока не існує.

2. Грудне молоко – відрізняється у кожної жінки та залежить від віку дитини, дієти, періоду після пологів і навіть часу доби. Це динамічна рідина, що змінює свій склад, пристосовуючись до потреб дитини.

3. З молоком матері дитині передаються більшість захисних антитіл від бактерій і вірусів, це захищає дитину при підвищеній небезпеці кишкових інфекцій і при високій загрозі вірусних захворювань.

4. При грудному вигодовуванні формується правильний прикус при охопленні соска, що знижує ряд стоматологічних проблем.

5. Грудне молоко не потрібно готувати: воно стерильне і має оптимальну температуру.

6. Захисні властивості молока забезпечують: імуноглобуліни, лактоферин, фактори росту, імунокомпетентні клітини та багато інших. Ці компоненти забезпечують унікальність грудного молока, тому що ввести їх до складу дитячих молочних сумішей на сьогоднішній день неможливо.

7. Грудне молоко містить понад 300 речовин, більшість з яких унікальні і незамінні, а молочні суміші – лише 30-40 компонентів.

8. Тривале годування материнським молоком – одна з найголовніших умов, що забезпечує розвиток і здоров’я малюка не тільки протягом періоду грудного вигодовування, але й у наступні періоди життя.

9. Грудне вигодовування є природним та економним способом вигодовування дитини. Воно доступне для кожного та не обтяжує сімейний бюджет у порівнянні зі штучним.

10. Виключно грудне вигодовування до шести місяців забезпечує дитину високоякісними та поживними компонентами в потрібній кількості, допомагає попередити голод та ожиріння. Для немовлят грудне молоко – найбезпечніше харчування, а грудне вигодовування – це постійний доступ до безпечної, поживної та достатньої їжі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up