А ви знаєте свій ВІЛ-статус?

А ви знаєте свій ВІЛ-статус?

90% населення повинні знати свій ВІЛ-статус, 90% тих хто його знає, повинні приймати ліки, які зменшать вірусне навантаження в організмі. Таким чином можна буде призупинити поширення ВІЛ

- Зараз менше людей обстежуються на ВІЛ, порівняно з попередніми роками, - зазначає епідеміолог спеціалізованого амбулаторно-поліклінічного відділення профілактики і лікування ВІЛ-інфекції обласного наркодиспансеру Тамара Буртняк, - і це пов’язано насамперед зі страхом дізнатися про свій ВІЛ- статус.

Але зараз цього боятися не треба, наголошує лікар, бо медики мають нові технології, завдяки яким можуть допомогти жити довго таким пацієнтам.

Відео дня

- Перш за все це лабораторні методи дослідження, - розповідає лікар. – Ми робимо унікальні дослідження і визначаємо рівень імунітету, вірусне навантаження. Це дуже важливо для ВІЛ- інфікованої людини, знати, наскільки вірус вразив організм, бо від того залежить подальше життя. Крім того, ми на 100% забезпечені сучасними ліками, які дають можливість гальмувати розвиток вірусу в крові і звести нанівець його кількість. Власне це дає можливість ВІЛ-інфікованій людині бути незаразною навіть при статевих контактах.

 

Інфікуються переважно через секс

Молоді жінки інфікуються переважно до заміжжя, а виявляють медики ВІЛ або за клінічними показами, або під час вагітності, розповідає лікар.

- Була у нас така історія: вона другий раз в шлюбі. Виявили позитивний результат. Чоловік не інфікований. І вона каже, що перший чоловік "гуляв", - розповідає історію однієї ВІЛ-інфікованої лікар. - Це було давно, дівчинці від першого шлюбу уже чотири роки, і десь перший чоловік її інфікував.

Кожен випадок унікальний, продовжує лікар. Приходять обстежуватися навіть 50-60-річні жінки.

  • Одна жіночка розповідала, що її чоловік дуже пив, "гуляв" і недавно помер. А в неї почалися часті пневмонії, проноси, - розповідає лікар історію іншої тернополянки. - Коли обстежували її в стаціонарі, виявили ВІЛ-інфекцію. Швидше за все, що її інфікував власний чоловік, бо жінка більше не мала партнерів.

На Тернопільщині зараз у 71% випадках ВІЛ передається статевим шляхом, і лише незначна частина випадків – ін’єкційно в середовищі наркоманів. Ці групи ризику стали містками для населення з передачі ВІЛ. Достатньо одного з цих факторів ризику, щоб бути інфікованим. Через донорську кров уже недопустимий шлях передачі ВІЛ, наголошує лікар, бо кожен донор обстежується при кожній кровоздачі і забрана кров від донорів є в карантині 6 місяців. Кадрові донори обстежуються кожних три місяці. Тож цей механізм передачі ВІЛ виключений.

 

Кого обстежують

Обстежують на ВІЛ 19 категорій пацієнтів, розповідає лікар. Кожна категорія має свій код.  Насамперед, контактні пацієнти – ті, які мають статеві контакти з ВІЛ-інфікованими. Це переважно чоловік-жінка. Наступні – традиційні групи ризику – ін’єкційні наркомани, гомосексуалісти.

  • Це досить закрита група пацієнтів, ще мало таких обстежень, але якраз з поодиноких обстежень ми і виявляємо ВІЛ, - каже епідеміолог. - Обстежуємо тих, хто мають хвороби, що передаються статевим шляхом – не тільки сифіліс і гонорею, а й хламідії, загалом до 10 видів захворювань, які передаються статевим шляхом, не тільки підтверджені, а й тоді, коли є лише симптоми цих захворювань.

На ВІЛ обстежують осіб, які мають багато статевих партнерів. Серед них і особи, які надають послуги комерційного сексу. І, судячи з оголошень в Інтернеті, таких у Тернополі немало.

  • На жаль, це теж досить закрита група, ніхто ж не скаже, я хочу перевіритися, бо надаю сексуальні послуги, - зазначає лікар. - Вони тільки зі своєї доброї волі приходять обстежитися. Тому дуже важливо залучати таких людей до обстеження, щоб не розповсюджувати інфекцію.

Обстежують тих, хто йде в АТО, хто йде вчитися у військові заклади, на військову кафедру. Наступний код – інші групи ризику – безпритульні, безхатченки, діти вулиці. Їх би мали скеровувати на обстеження соціальні служби.

  • Далі – донори, вагітні, причому донори обстежуються незалежно від кількості кровоздач, - зазначає Тамара Буртняк. - Є момент здачі крові, і, не залежно, коли обстежувався раніше, маєш знову пройти обстеження на ВІЛ.

Вагітні здають аналіз в першій половині вагітності при взятті на облік і в другій половині вагітності перед видачею лікарняного, а також, якщо жінка належить до груп ризику, або має контакти з представниками групи ризику, то ще й обстежується в пологах.

Обстежують на ВІЛ і дітей, народжених ВІЛ-інфікованими мамами – в пологовому залі беруть пуповинну кров і таким чином обстежують. Дітей спостерігають 1,5 роки. 

Наступна категорія – це люди, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Вони теж є у групі ризику.

- Також обстеження призначають за клінічними показами, - пояснює лікар.  – Якщо лікар бачить певні ознаки хвороби, або стан пацієнта не вкладається в діагностику, не піддається лікуванню пневмонія, чи температура  довго тримається, чи пронос, таких теж обстежують.

114 код – це анонімне обстеження

- Багато людей хочуть обстежитися, але категорично не хочуть давати свої дані і таке право звичайно в людини є, - розповідає Тамара Буртняк. - Але я завжди кажу, якщо людина прийшла, значить є якась причина. Завжди наголошую, щоб медики старалися розговорити пацієнта, щоб людина довірилася медику і залишила свої контактні дані. Якщо вона прийшла обстежитися, значить її щось турбує, їй потрібна психологічна підтримка.

 

Приєднується туберкульоз

Головне – своєчасно обстежитися, щоб виявити вірус. Робити це потрібно не в запущеній 3-4-й стадії, а на ранній стадії носійства. Бо кожен протермінований день визначення ВІЛ-статусу людини для неї ж небезпечно. Якщо прийде пізніше з клінічними ознаками і допомогти буде значно важче, приєднається ще якась інфекція, як правило це у 50% випадків – туберкульоз.  А дві такі серйозні інфекції лікувати набагато складніше, можуть бути смертельні наслідки. Приєднуються грибкові захворювання, може бути оперізуючий герпес, простий герпес, перелік захворювань може бути на цілий аркуш.

- Якщо вірус виявили на стадії носійства, тоді людина спостерігається в лікаря, щоквартально здає аналізи, ми відстежуємо стан імунного навантаження, вірусного навантаження і дається допомога, щоб людина жила довго, - розповідає Тамара Буртняк. - Не треба боятися прийти обстежитися. Але є така фобія в людей, бояться почути результати тесту і є фобія назвати себе. Але ж тут захищають персональні дані пацієнтів, це конфіденційна інформація. Людина працює з лікарем, мета якого не винести інформацію за межі закладу, а допомогти продовжити життя людини.

 

Кров набирають незвичним шприцом

Для аналізу у маніпуляційному кабінеті людині беруть кров з вени. Маніпуляційна медсестра Ірина Юзюк каже, що зараз кров з вени для аналізу на ВІЛ беруть не звичайним шприцом, а вакатаймером – це проста конструкція з пробірки і голки. Кров після проколу вени сама набирається в пробірку під тиском. Тепер не потрібно переливати кров зі шприца у пробірку – а головне —  медпрацівник не контактує з кров’ю пацієнта.

 

Швидкий тест роблять за 15 хвилин – його результат ще далеко не остаточний. Перевіряється аналіз імуно-ферментним методом – результат буде наступного дня. Уточнений аналіз може бути через 1-2 тижні. Обстеження безкоштовне – ні шприців, ні вати-спирту купувати не потрібно. 

Обстежитися на ВІЛ можна в будь-якому лікувальному закладі, в поліклініках – в кабінеті інфекціоніста, маніпуляційному кабінеті. Лише коли виявлені антитіла до ВІЛ, тоді результат вважається позитивний, а людина - ВІЛ-інфікованою. Але лише після додаткових обстежень інфекціоніст встановлює діагноз - чи це ВІЛ-носійство, чи СНІД.

- Люди можуть обстежуватися і в приватних лабораторіях, та проблема в тому, що в разі позитивного результату, чи вони звертатимуться в спеціалізоване відділення для лікування? - зазначає лікар. - До нас нещодавно звертався чоловік, який робив швидкий тест в одній з приватних лабораторій. Тест виявився позитивним, і його скерували в наше відділення (колишній центр боротьби зі СНІДом на Купчинського – прим. ред.). Але не кожна людина після швидкого тесту прийде обстежуватися. Виходить, що даних з приватних лабораторій ми не маємо. Приватних лабораторій багато і лише від доброї волі пацієнта залежить, чи він не побоїться прийти за спеціалізованим обстеженням і лікуванням. Це дуже серйозне питання. На сьогоднішній день законодавчо це не врегульовано. Нас це непокоїть.

Але є і позитивні зміни в плані обстежень, каже лікар. Усе йде до того, що швидкий тест можна буде зробити навіть в сімейного лікаря, це має наблизити можливість обстежитися.

Довідка

Де можна дізнатись про свій ВІЛ-статус

Обстежитись на ВІЛ можна в будь-якому лікувально-профілактичному закладі області, але передусім в: 
• спеціалізованому амбулаторно-поліклінічному відділенні профілактики та лікування ВІЛ-інфекції /СНІДу «Тернопільський обласний наркологічний диспансер», вул. Купчинського,14;
• обласному наркологічному диспансері, вул.Тролейбусна, 14;
• обласному шкірвендиспансері , вул. Острозького, 39.
Довідки та консультації можна отримати за тел. 23-18-65 та 51-15-62.
Центр профілактики та боротьби зі СНІД запрошує всіх, у кого був хоча б один момент ризикованої поведінки щодо ВІЛ-інфікування. Прийдіть, обстежтесь, дізнайтесь про свій ВІЛ-статус, проконсультуйтесь, порадьтесь зі спеціалістами. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up