Аби дитячий спорт був без травм

Аби дитячий спорт був без травм

Батькам варто знати, які навантаження можуть отримувати діти 8-12 років, займаючись у спортивних секціях, як запобігти спортивним травмам, як дозувати навантаження, чому шкідливо пропускати тренування 

Аби регулярні тренування йшли на користь дитині, потрібно чітко дозувати фізичні навантаження, зазначає спеціаліст з ортопедичної реабілітації Дмитро Тугаров.

  • Діти стрімко ростуть, тому їм треба збалансовувати режим дня, вид тренувань і кількість навантаження, - зазначає фахівець. - Бо організм росте, м’язи ростуть, зони росту в кістках ще не закриті. Зараз до медиків звертається маса дітей з запальними процесами зони росту кісточок. Починаються проблеми зі сторони опорно-рухового апарату через те, що кістково-м’язевий апарат зазнає перевантаження.

Найоптимальніший режим дня для спортсменів 8-12 років, виглядає наступним чином: о 7-й ранку день треба починати з ранкової гімнастики після тривалого 9-годинного сну, розповідає Дмитро Тугаров. Далі – обов’язковий душ – це загартовує організм, покращує реакцію. Сніданок має бути легкий і насичений білками. Далі - школа. Після навчання – комплексний обід. Вирішуємо домашні завдання. Заняття на секції триває 1-1,5 години, залежно від поставлених задач тренером. Після тренування дитина має повечеряти. Перед сном – прогулятися.

 

Відео дня

Чому шкідливо пропускати тренування

Буває, що дитина пропускає тренування через певні причини, наприклад, вірусні захворювання, травми. Потім потрібен час, щоб поступово знову бути в формі. Та якщо пропущене тренування без будь-якої причини, то через 1-2 тренування в дитини може виникнути крепатура, пояснює фахівець. Це захисна реакція організму, яка свідчить про перетренування м’язів або про нетренованість м’язів. Навантажувати м’язи потрібно поступово, за принципом від простого до складного. Крепатура – це або неправильний підхід до спортсмена-початківця, або перетренованість, або довготривала пауза навіть у професійного спортсмена між тренуваннями. Як можна позбутися цього болю?

  • Вдома можна зробити теплу ванну 37-38 С, – радить Дмитро Тугаров. – Під дією такої температури розширюються судини і покращується кровопостачання, а також безпосередньо обмінні процеси.

Також допоможуть легкі вправи на другий день після тренування – як правило це вправи махові, щоб покращити кровопостачання і обмін речовин в м’язах. І третій вид допомоги – масаж. Його виконують або самостійно, або у спеціаліста, який володіє методикою лімфо-дренажного масажу.

 

Травмуються без страховки

Найбільше батьки турбуються, щоб їхні маленькі спортсмени не травмувалися.

Дмитро Тугаров зазначає, що найбільше травми виникають через недотримання техніки безпеки, рекомендацій тренерів, невиконання якісних розминок на початку і так званих заминок наприкінці тренувань, а також виконання вправ, які не можна виконувати без страховки.

  • Тільки цього місяця по медичну допомогу до нас звернулося п’ятеро дітей з травмами шийно-комірцевої зони, які виконували акробатичні елементи вдома і травмували спину. Це досить серйозні речі, тому батькам обов’язково потрібно на це звертати увагу.

Вдома не можна виконувати акробатичні вправи, які потребують страховки. 80% дітей, які вдома таким чином виконують кувирки, вправи опорні, стрибки, отримують травми шийно-комірцевої зони. Такі вправи можна робити, коли є додатковий інвентар – мат. Також травми можна отримати через інші вправи, перед виконанням яких не зроблена розминка.

Наступний фактор – екіпіровка, зокрема взуття. Воно повинне бути підібране під конкретний вид спорту, до розміру ноги, п’ятка повинна бути жорстка. Устілка має мати м’який лайнер,  щоб підкреслити повздовжнє склепіння. Внутрішня сторона виконує ресорну функцію, що дуже важливо під час бігу, стрибків. Обов’язково взуття має бути «дихаючим», щоб виводити вологу під час тренування, а також зручним і легким.

 

Замість бинтів - тейпи

- У командних видах спорту, заняття з яких відбувається в залах чи на полі, найчастіше травмується колінний і гомілково-ступневий суглоб, - зазначає лікар. - Наука не стоїть на місці. Бандажі, еластичні бинти, наколінники зараз вже відходять на задній план, бо вони частково обмежують рух в суглобі. Тому світові фізіотерапевти запровадили такий метод запобігання травмам як кінезіологічне тейпування.

Що таке тейп? Хто дивиться міжнародні змагання, напевне звернули увагу, що спортсмени мають на собі різноманітні кольорові стрічки, наклеєні на різні частини тіла. Називається така стрічка Кінезіо Тейп. Вона дапомагає спортсменам краще і безпечніше рухатися, часто  допомагає в реабілітації і лікуванні пошкоджених м’язів і суглобів. Стрічка переважно виготовлена з бавовни, вона еластична в одному напрямку, з одного боку має нанесений гіпоалергенний акриловий клей. Її треба приклеїти на ту ділянку, де була травми чи для того,  щоб ця травма не сталася.

- Методики є різні. Для запобігання травми - стабілізуюча, є ще методика для розслаблення м’яза, лімфодренуюча техніка, є для тонізації м’яза, - пояснює фахівець.

Спочатку шкіру треба обробити спиртовим розчином, після цього можна приклеювати стрічку. Гомілку зафіксовують кількома стрічками. Це можна зробити швидко перед тренуванням, наклеїти можна буквально за хвилину. Ця пов’язка вбереже від травми.

Дмитро Тугаров розповів, що для деяких видів спорту олімпійський комітет заборонив використання тейпів на змаганнях, бо вважає це допінгом. Наприклад, на змаганнях з плавання це заборонено, а на тренуванні – плавцям можна використовувати тейпи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up