- За один прийом їжі ми на свята вживаємо дуже багато різних страв, які складаються із безлічі інгредієнтів, - пояснює невропатолог, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії, спеціаліст із гігієни харчування Оксана Островська. – Це – м’ясні, рибні страви, яйця, молочні продукти.
Тобто ми змішуємо чотири різних види продуктів тваринного походження. Хоча фахівці наголошують, що навіть два види поєднувати не бажано.
- Вживання міцних алкогольних напоїв під час їжі осаджує пепсин – одну зі складових шлункового соку і утруднює травлення, - продовжує лікар.
Ще одна помилка – неправильна черговість вживання страв – зазвичай ми спершу їмо канапки, салати. Потім - гарячі страви. Наприкінці святкування – солодощі, каву і фрукти.
- Натомість для хорошого травлення трапезу потрібно починати із фруктів, - радить пані Островська. – Після того варто зробити перерву на півгодини. А вже потім братися до основних страв. Тоді шлунок буде готовий прийняти їжу.
Нагадує лікар і про те, що у майонезах і кетчупах, які так смакують багатьом, багато „хімії”. Тож зловживати ними не слід.
- Не раджу робити й салати із крабовими паличками, які нічого спільного із крабами не мають, - додає фахівець. – Те ж саме стосується салатів зі смаженою картоплею, маринованою кукурудзою, горошком. Салати із такими інгредієнтами лише умовно можна назвати салатами.
Натомість пані Островська радить не забувати поставити на святковий стіл квашені овочі, адже вони сприяють кращому травленню і очищають організм від токсинів і шлаків. Тож на столі обов’язково має бути квашена капуста. Можна поставити і квашені помідори чи огірки або бурячок із хроном.
- Вони сприяють детоксикації – виведенню шкідливих речовин із організму, - пояснює лікар. – Відтак наступний ранок буде легшим.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Anonymous