Антибіотик — не цукерка: що потрібно знати про прийом антибіотиків та чи доцільно їх приймати при Covid-19 (ІНФОГРАФІКА)

Антибіотик — не цукерка: що потрібно знати про прийом антибіотиків та чи доцільно їх приймати при Covid-19 (ІНФОГРАФІКА)
  • В Україні — рай для тих, хто хоче займатись самолікуванням. Антибіотики можна придбати без рецепта і багато людей навіть не здогадуються, як сильно вони шкодять собі та тим, хто навколо.
  • Правила відповідального прийому антибіотиків — розповідають у Центрі громадського здоров'я України.

Антибіотики — це серйозні препарати, які мають свої побічні ефекти. Коли лікар призначає лікування, він завжди оцінює користь та ризики.

Тому, якщо призначаєте собі антибіотики самостійно, то шанси того, що ви отримаєте неприємні побічні ефекти, але не вилікуєте захворювання — дуже високі.

Важкість побічних ефектів дуже індивідуальна: це залежить і від типу антибіотиків, і від стану людини.

Відео дня

Іноді це лише неприємна діарея, а іноді — важка алергічна реакція.

Що найважливіше варто знати про антибіотики:

  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях.
     
  • Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.
     
  • Не переривайте курс антибіотиків самостійно.
     
  • Вакцинуйтесь, стежте за гігієною, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
     
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.

Зображення може містити: текст «антиботик не цукерка! правила видповдального прийому антиботикив 1 антиботики приймають лише при бактеральних инфекцях! на віруси BİH не де 2 антиботик призначае лише лкар! IcHye понад 35 000 різних бактерй, для кожной свй препарат 3 завжди дотримуйтесь нструкций вашого лкаря щодо прийому антиботикив: дозування, кратнсть, час прийому. від цього залежить ефективнсть лкування 4 мийте руки, уникайте контактi̇в хворими та вчасно робть щеплення. профлактика хвороб -убезпечить вi̇д прийому антиботикив центр громадського здоров'я +»

Андрій Висоцький, лікар-анестезіолог НДСЛ «Охматдит»:

«Антибіотики не діють на віруси. COVID-19 – вірусне захворювання, проте ми бачимо, як часто люди профілактично починають пити антибіотики. Це дуже небезпечна практика, яка призведе до того, що за кілька років у нас не буде зброї проти бактеріальних інфекцій. Знати та дотримуватися правил лікування антибіотиками – життєво необхідно, якщо ми хочемо і надалі перемагати бактеріальні захворювання».

Чим більше людство зловживає антибіотиками, тим швидше з'являються антибіотикорезистентні штами бактерій.

В якийсь момент, антибіотики, які є у нас в арсеналі, просто перестануть бути ефективними.

Що робити, щоб сповільнити антибіотикорезистентність:

  • Не приймати антибіотики часто та без причини. Дотримуйтесь правил гігієни, не лікуйте антибіотиками вірусні інфекції та вакцинуйтесь, щоб захиститися від деяких бактеріальних хвороб.
  • Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря. Лише він зрозуміє, чи потребує ваше захворювання антибіотиків.
  • Не переривайте курс антибактеріальних препаратів раніше, ніж необхідно.

Зображення може містити: текст «що прискорюе розвиток резистентності? часте застосування антиботикив прийом препарату, який не діε на конкретну бактерю збудника захворювання прийом антиботика без призначення лкаря x застосування неяксних лi̇кi̇в недотримання дозиткратност та кратности прийому центр громадського дського здоров'я»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби 13:50 Чортківські ліцеїстки здобули перемогу на Всеукраїнській олімпіаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up