Тернополянина вкусив собака. Що робити у таких випадках – алгоритм дій

Тернополянина вкусив собака. Що робити у таких випадках – алгоритм дій
  • Навіть незначна подряпина чи укус собаки для людини може завершитися летально.

  • У цьому матеріалі ми розповімо, що робити, якщо вас вкусив чотирилапий.

18 січня тернополянина Юрія вкусив свійський пес.Свою історію він розповів журналісту «20 хвилин».

Після укусу піднялася температура

Чоловікові потрібно було передати відповідні документи знайомим його друга, котрі живуть в приватному будинку на «Дружбі». 

Не знаючи, що вони мають домашнього улюбленця, він зайшов на подвір’я, де його за ногу і вкусив пес.

Відео дня

– Укус відчув одразу, однак не показав цього господареві. Віддав документи і пішов, – каже Юрій.

Це стало першою помилкою, яку зробив чоловік, адже він не спитав у господаря ані про те, чи щеплений пес, ані про укус його домашнім улюбленцем.

Він одразу попрямував додому. Не знаючи, як діяти Юрій, одразу обробив рану Хлоргекседином, адже так порадили у найближчій аптеці.

– Мені потрібно було не просто обробити рану, а ретельно промити її, чого я не зробив. Але я про те не думав, мені було страшно і боляче, – продовжує співрозмовник. – Після цього я одразу попрямував у травмпункт і менш ніж за годину від моменту укусу вже був там.

Лікар у травмпункті запитав у Юрія, де саме його вкусив собака, чи був він домашнім, коли саме вкусив тощо. 

– Я розповів йому усе, що знав. Надав адресу, за якою проживає власниця собаки, її ім’я та прізвище. Чи вакцинований пес я не мав навіть гадки. Лікар пояснив, якщо собака була б вуличною, мені одразу потрібно було б лягати у лікарню, – продовжує свою історію чоловік. – На щастя, рана була неглибокою, тому зашивати не довелося. Її обробили та наклали пов’язку, виписали мазь Офлокаїн та порадили наносити її на місце укусу тричі на день.

На третій день після зустрічі з псом у чоловіка піднялася температура. Він не знав, з чим пов’язувати такий стан свого здоров’я, адже за день до того провів тривалий час надворі. 

– Прочитав в інтернеті ознаки сказу в людини. Скажу чесно, стало страшно. Одразу поїхав до власниці, аби дізнатися в неї чи був собака вакцинований та який в нього стан наразі, – каже Юрій. – Та розповіла, що пса вакцинували минулоріч, він почуває себе добре, жодних відхилень у його поведінці господарка не помітила.

Ризик є, навіть якщо пес домашній

Після цього Юрій одразу попрямував до травмпункту. аби надати відповідну інформацію лікарям, а також номер жінки.

Лікарі пояснили йому, що тепер до жінки телефонуватимуть та уточнюватимуть стан пса працівники ветеринарної служби. Якщо протягом двох тижнів від моменту укусу його стан не зміниться, значить, чоловікові немає про що хвилюватися. Однак окрім сказу, є ще й інші хвороби, що передаються через укус тварин, тому треба зробити відповідні уколи та слідкувати за власним станом здоров’я.

Наступного дня чоловік звернувся до сімейної лікарки. Коли та почула, що Юрія вкусив пес, одразу порадила йому звернутися до травматолога.

– Сказала, що навіть якщо пес домашній та вакцинований, немає гарантій, що після вакцинації він не з’їв якогось щура, або на подвір’ї не побував скажений кіт, – додає чоловік. – Вона оглянула рану та сказала, що вона потроху загоюється, однак це не показник, що інфекція вже потрапила у тіло.

Юрій очікує зустрічі з травматологом 24 січня і тоді знатиме план своїх подальших дій.

Як діяти? Рекомендації МОЗ

Аби не допустити помилок, які вчини чоловік, вам потрібно дотримуватися чітких рекомендацій від МОЗ:

Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом

Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.

Дезінфікуйте рану

Використайте антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе).

Зверніться до найближчого медзакладу

Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення вакциною, які є в усіх областях України. Наявність можна перевірити за посиланням - https://goo.gl/dJ4A3v.

Якщо є можливість - зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила

Там проведуть дослідження цієї тварини. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.

Завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин

Це стосується як собак, так і котів.

Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження

Зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

Пам'ятайте, що при укусах тварин також можливе зараження збудником правця. Щеплення проти правця доступні в державних комунальних закладах.

Якими можуть бути наслідки від укусу собаки чи кота

У ліпшому випадку у вас залишиться лише болісна рана, яку потрібно буде ретельно обробляти. Болісна, тому що при укусі собаки його зуби не прорізають, а впиваються в тіло, тим самим провокуючи оніміння шкіри навколо самого місця укусу.

У гіршому випадку ви можете захворіти на правець або сказ.

Сказ – вірусна, смертельна інфекція, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, при чому у 99% випадків джерело інфікування - собаки.

Інкубаційний період (період від потраплянням збудника до початку проявів хвороби) сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Це означає, що симптоми хвороби можуть виникати протягом цього періоду з моменту укусу. Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися, йдеться на сайті МОЗ.

Правець – це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Внаслідок правця може викникнути закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії  згустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії), пневмонія, легенева інфекція. Правець може призвести до смерті. 

Як та де можна вакцинуватися від правця

Діти до досягнення 16 років отримують шість щеплень від правця, починаючи від другого місяця від народження. Якщо вам більше 20 років і ви не знаєте, що були щеплені від правця понад 5 років тому, але не більше ніж 10 років, ви можете вакцинуватися, звернувшись до свого сімейного лікаря. Вакцини від даної хвороби повинні бути в амбулаторіях.

Також ви можете звернутися і в травмпункти за адресою: Шпитальна, 2 та Клінічна, 1.

Якщо ви впевнені, що протягом останніх десяти років вам не проводили щеплення від правця, необхідно провести курс з трьох щеплень. Між першим та другим має пройти місяць, між другим і третій - шість місяців.

За 2020 рік в Україні зафіксували 12 випадків правця. За перше півріччя 2021 року - два випадки, один з них стався на Тернопільщині - захворіла семирічна дитина. На щастя, за вісім місяців минулого року випадків сказу у людини в Україні не зареєстрували, йдеться на сайті Центру громадського здоров’я.

А вас кусала домашня чи вулична тварина? Як ви діяли? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Найкраще - запобігти укусу собаки, а для цього при пересуванні у приватному секторі або де є бездомні собаки, завжди треба мати з собою електрошокер. Жодного контакту не потрібно, собаки дуже бояться його звуку.

keyboard_arrow_up