Чим можуть обернутись папіломи та бородавки на шкірі в дітей: розповідає молода дерматологиня(ВІДЕО)

Чим можуть обернутись папіломи та бородавки на шкірі в дітей: розповідає молода дерматологиня(ВІДЕО)
  • 29-річна лікарка дерматовенеролог Тернопільської обласної дитячої лікарні Ольга Пилипчук  розповідає, що причиною проблем зі шкірою в малюка можуть стати речі, від яких ніхто не чекає біди.
  • Редакція «20 хвилин» продовжує розповідати історії молодих тернопільських лікарів з корисними порадами для здоров’я.

З пані Ольгою розмовляємо у її кабінеті поміж прийомом пацієнтів. Кілька разів перериваємо інтерв’ю, щоб дітям, які приходять до лікарки, не доводилось довго чекати. За день Ольга Пилипчук приймає від 12 до 18 пацієнтів: хтось із них ще не вміє сам ходити, хтось ховається за маму, хтось на контакт погоджується непросто, але підхід лікарка знайде до усіх. Нас теж зустрічає привітною усмішкою.

До слова, поліклінічне відділення обласної дитячої лікарні має дуже привабливий вигляд. Коридори зовсім не схожі на лікарняні: тут кольорові стіни, нові меблі, а на підлозі для малюків розставили кумедні звірята-крісла-мішки. Як нам розповів заступник медичного директора з поліклінічної роботи, такий ремонт вдалось зробити за кошти благодійника, який побажав залишитись невідомим.

Відео дня

Більше з біографії лікарки читайте в кінці матеріалу в блоці бліц-опитування. Наразі розповідаємо про те, з якими проблемами шкіри в малюків найчастіше звертаються та як їх уникнути. 

З якими проблемами шкіри найчастіше звертаються

— З якими проблемами, пов’язаними з хворобами шкіри, ви найчастіше стикаєтесь? 

—  На першому місці серед усіх звернень  — атопічні дерматити. Вони виникають практично в 70% усіх малюків, починаючи з одного місяця. Це хронічне захворювання шкіри, яке характеризується сухістю, свербіжем, висипами, що трапляються на складках, тильних сторонах рук, ніг, на передпліччях. Також внаслідок такого дерматиту може бути синдром «червоних щічок». Також часто трапляються алергічні дерматити, контактні дерматити, які спричинені певними подразниками. Тут зазначу, що нам доводиться консультуватись з лікарями інших спеціальностей, зокрема і алергологом, аби визначити причини захворювання та якісно їх усунути. Також висипи  часто з’являються внаслідок вірусних захворювань, і тоді ми обов’язково консультуємось з інфекціоністами. 

— Ви сказали про подразники. То що з речей повсякденного вжитку може таким стати для дитини?

— Дуже різні речі, предмети гігієни і навіть іграшки. Неодноразово траплялись випадки алергії на мило, гелі для вмивання, порошки для прання, присипки. Також така реакція могла бути на медичний сплав, що зустрічається в прикрасах, зокрема в сережках для маленьких дівчаток. А ще зараз почастішали випадки контактних дерматитів після того, як дитина гралась зі слаймом (лизуном). Це не дивно, адже в таких іграшках використовують хімічні компоненти, які можуть спричинити таку реакцію. Хоча в таких речах зазначено їх склад — батьки не часто звертають увагу на це. 

— На що звертати увагу, коли батьки обирають для дитини речі догляду, іграшки, предмети гігієни?

— Потрібно стежити за складом. Порошки для прання, мило, креми варто обирати лише спеціалізовані, з поміткою «для дітей». Якщо є проблеми — можна вибрати гіпоалергенні або засоби догляду за атопічною шкірою. 

Коли дитячий крем не допоможе?

На фото Ольга Пилипчук тримає уруках дерматоскоп. Це прилад, який допомагає у дослідженні поверхневих уражень шкіри

— Як часто батьки звертаються з проблемами бородавок та папілом на шкірі в малюків? 

— Дуже навіть часто. Зараз я працюю з освоєнням нового методу їх видалення. Тобто їх можна усунути з допомогою азоту. Найчастіше трапляються вірусні бородавки рук, ніг. Нещодавно був маленький пацієнт з вірусною бородавкою носа. Це може виникнути через тривале, неправильне використання масок, також недостатню гігієну рук такі випадки теж можуть трапитись. Віруси є всюди, і якщо на шкірі є подразнення, через нього вони можуть проникнути та перерости в папілому чи бородавку. 

— До вас можна звернутись лише з направленням від педіатра?

— Бувають різні випадки, хтось приходить за направленням, попередньо проконсультувавшись з сімейним періатром, хтось звертається сам. У такому випадку направлення виписують наші педіатри. 

— Як розпізнати момент, коли мама бачить почервоніння на шкірі та може його усунути сама дитячим кремом. А коли потрібно звертатись із проблемою до дерматолога?

— Межа дуже тонка: усе залежить від віку дитини і від типу симптомів. Бо це може бути і алергія, опік, натертість. Але якщо два-три дні симптоми не зменшуються, а зростають — раджу не гаяти часу. Особливо, якщо на почервоніннях є пухирі, або навіть виділення, якщо ділянка розчухів відкрита.

 — Які випадки за час роботи тут стали для вас найбільш вражаючими? Що запам’яталось найбільше? 

— Перше, що спало на думку, це важкий випадок із новонародженою дівчинкою, який трапився у серпні. Дівчинка поступила з елементами ерозій, що спричинені внаслідок тертя підгузника. Точно важко сказати, що саме стало причиною. Дитині було сім днів і вона потрапила у реанімацію з ексфоліативним дерматитом Ріттера. Досить рідкісне захворювання. На щастя, з дівчинкою зараз усе добре.  Також у мене є пцієнтка з особливим захворюванням:  бульозний епідермоліз шкіри та слизових. Такий випадок зустрічається нечасто. 

У кабінеті іграшки і гарний настрій

 — Чи доводилось оглядати діток, які мали серйозні проблеми через те, що батьки не приділяли достатньо уваги гігієні дитини або недостатньо часто змінювали підгузники?

— Таких складних випадків було небагато. Зазвичай, пелюшковий дерматит виявляють на ранніх стадіях. І мами одразу стараються звернутись за допомогою, адже симптоми не надто приємні: дитина постійно плаче, погано їсть, неспокійна вночі. Звісно, маму це турбує.

— Ви — дерматовенеролог. Тобто працюєте також з венеричними захворюваннями в дітей?

— Друга частина означає, що я працюю із захворюваннями дітей до 18 років, які пов’язані зі специфічними венерологічними або статевими хворобами: гонорея, токсоплазмоз, навіть сифіліс. Зазначу, що таких випадків за час моєї роботи тут практично не було. У випадках діагностики венеричними захворюваннями на допомогу приходить Обласний шкірно-венерологічний диспансер, який надає як диспансеризацію цих хворих так і стаціонарне лікування

— Чи немає у вас відрази до певних неприємних проявів на шкірі в дітей? 

— Ні, в жодному випадку. Я завжди переймаюсь історіями дітей. І кожному хочеться допомогти.  Бо вони насправді дуже безпосередні і ніколи не обманюватимуть, якщо ти до них ставишся по-доброму. 

— Бували випадки, коли дитина дуже боїться лікарів і щоб її оглянути доводиться витратити чимало часу?

— Звісно, є діти які дуже плачуть або через свої симптоми, або через те, що вони опинились просто в кабінеті лікаря і не знають, що їх чекає. На такі випадки у мене в кабінеті є кілька іграшок, з якими я знайомлю малюків, обов’язково запитую в них дозволу, коли хочу оглянути животик або спинку, а ще тут у мене є розмальовки і ми разом займаємось малюванням. Діти відчувають, що я не ображу їх, а лише хочу допомогти і далі усе йде добре. 

Бліц-опитування з Ольгою Пилипчук

— Скільки часу працюєте тут? 

— Із січня 2020-го, скоро річниця.
 

— Це ваше перше місце роботи? 

— Два роки до цього я працювала лікарем-педіатром тут, в обласній лікарні.
 

— У якому віці вирішили, що хочете стати лікарем? 

— Я це знала, відколи себе пам’ятаю.  В дитинстві у мене був великий сенбернар, якому я завжди робила «уколи». 
 

— Скільки разів на день дитині треба мити руки?

— Щоразу перед вживанням їжі, після кожного контакту з твариною, після туалету і за бажанням.
 

— А у вас вже є діти?

— Так, синочок, йому шість рочків.
 

— Скільки часу в відсотках займає робота з документами? 

— Приблизно 40%. Всю інформацію треба і записати в журнал і ввести у комп’ютерну систему.
 

— Вам пропонували хабарі?

— Ні. Але завжди цінно, коли люди щиро тобі дякують за те, що ти допомагаєш дітям.
 

— Скільки було вашому наймолодшому пацієнту? 

— Сім днів, дівчинка, про яку я розповідала.
 

— З ким важче працювати: з дітьми чи батьками?

— З дітьми легше. Вони відкриті, ніколи не збрешуть про симптоми і про покращення.
 

— Чого боїться дитячий лікар-дерматолог? 

— Того, що пацієнти залишать кабінет без усмішки і із сльозами на очах

 

— Що побажаєте своїм пацієнтам?

— Чистих рук, щирих посмішок та приємних подій. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up