Чи безпечно їсти ранні кавуни та дині з тернопільського ринку

Чи безпечно їсти ранні кавуни та дині з тернопільського ринку
  • На тернопільскому ринку вже продають кавуни та дині. Однак не всі поспішають купувати ці ласощі. Багато людей побоюються отруєнь через нітрати.
  • Журналіст «20 хвилин» перевірив, чи безпечні кавуни та дині, які продають на Центральному ринку та як запобігти отруєнню.

Цього року кавуни та дині на прилавках з’явилися раніше. Продавці пояснюють, що все через спеку. Однак ціни на них ще високі.

Кілограм дині обійдеться приблизно в 20-25 гривень. Дехто продає дині і по 18 гривень. Так одна диня обійдеться приблизно в 50 – 60 гривень. Кавуни коштують дешевше – 11 гривень за кілограм, однак один кавун середнього розміру може обійтися в 80 – 100 гривень. Деякі продавці через високу вартість продають їх по половині чи четвертині.

Відео дня

- Усі дині та кавуни привезли з Херсону, – розповідає продавець Олексій. Ще не сезон і тому дорого, але люди купують. Через кілька тижнів буде вже дешевше. Цього року, наскільки я знаю, урожай буде хороший завдяки дощам і спеці, тому ціна високою не буде.

Однак не всі наважуються купувати ранні плоди через небезпеку отруєння нітратами. Для реалізації товару на ринку необхідно проводити дослідження кожної партії. Плоди рослин перевіряються на вміст нітратів у «Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи», що діє на території ринку. Якщо в лабораторії виявляють перевищення норми – продавця та адміністрацію ринку попереджають про це, а партію товару не допускають до продажу.

Журналіст «20 хвилин» перевірив придбаний на ринку кавун у лабораторії на вміст нітратів. Гранично допустима концентрація нітратів для кавунів та динь становить 60 мг/кг. Результати аналізу показали, що вміст нітратів у придбаному кавуні складає 15 мг/кг.

Лікар ветеринарної медицини Наталя Остапів розповідає, що дітям давати ранні кавуни можна, однак потрібно знати міру.

- Часто можна чути, що діти або дорослі отруїлися кавуном, – розповідає Наталя Остапів. - У більшості випадків це не є харчове отруєння, тим паче від нітратів. Справа в тім, що кавуни в нас часто прийнято вживати як десерт після основного прийому їжі. Кавун має високий вміст цукру, і в нашому шлунку та кишечнику починаються природні процеси бродіння через надлишок цукрів. Тому з’являються неприємні відчуття і навіть симптоми отруєння. Щоб уникнути таких ситуацій – потрібно знати міру і вживати кавун хоча б через 2 години після прийому їжі.  

Дині ж поки що краще не давати дітям, радить Наталя Остапів, оскільки вони більш важкі для організму, ніж кавуни. Краще дочекатися початку сезону.

Перевірити придбані на ринку овочі та фрукти можна і самостійно в «Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи». Вона працює у приміщенні м’ясного павільйону на першому поверсі з 6:30 до 10.00. А з 10.00 до 14.30 працівники лабораторії знаходяться на другому поверсі одного із відділів у рибному павільйоні. Вартість перевірки овочів, фруктів чи ягід - 1,62 грн. Перевірка займає всього кілька хвилин.

Не потрібно соромитися запитувати у продавців про результати ветеринарно-санітарної експертизи. Вони зобов’язані її показувати на вимогу покупця.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up