Цього року кавуни та дині на прилавках з’явилися раніше. Продавці пояснюють, що все через спеку. Однак ціни на них ще високі.
Кілограм дині обійдеться приблизно в 20-25 гривень. Дехто продає дині і по 18 гривень. Так одна диня обійдеться приблизно в 50 – 60 гривень. Кавуни коштують дешевше – 11 гривень за кілограм, однак один кавун середнього розміру може обійтися в 80 – 100 гривень. Деякі продавці через високу вартість продають їх по половині чи четвертині.
- Усі дині та кавуни привезли з Херсону, – розповідає продавець Олексій. Ще не сезон і тому дорого, але люди купують. Через кілька тижнів буде вже дешевше. Цього року, наскільки я знаю, урожай буде хороший завдяки дощам і спеці, тому ціна високою не буде.
Однак не всі наважуються купувати ранні плоди через небезпеку отруєння нітратами. Для реалізації товару на ринку необхідно проводити дослідження кожної партії. Плоди рослин перевіряються на вміст нітратів у «Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи», що діє на території ринку. Якщо в лабораторії виявляють перевищення норми – продавця та адміністрацію ринку попереджають про це, а партію товару не допускають до продажу.
Журналіст «20 хвилин» перевірив придбаний на ринку кавун у лабораторії на вміст нітратів. Гранично допустима концентрація нітратів для кавунів та динь становить 60 мг/кг. Результати аналізу показали, що вміст нітратів у придбаному кавуні складає 15 мг/кг.
Лікар ветеринарної медицини Наталя Остапів розповідає, що дітям давати ранні кавуни можна, однак потрібно знати міру.
- Часто можна чути, що діти або дорослі отруїлися кавуном, – розповідає Наталя Остапів. - У більшості випадків це не є харчове отруєння, тим паче від нітратів. Справа в тім, що кавуни в нас часто прийнято вживати як десерт після основного прийому їжі. Кавун має високий вміст цукру, і в нашому шлунку та кишечнику починаються природні процеси бродіння через надлишок цукрів. Тому з’являються неприємні відчуття і навіть симптоми отруєння. Щоб уникнути таких ситуацій – потрібно знати міру і вживати кавун хоча б через 2 години після прийому їжі.
Дині ж поки що краще не давати дітям, радить Наталя Остапів, оскільки вони більш важкі для організму, ніж кавуни. Краще дочекатися початку сезону.
Перевірити придбані на ринку овочі та фрукти можна і самостійно в «Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи». Вона працює у приміщенні м’ясного павільйону на першому поверсі з 6:30 до 10.00. А з 10.00 до 14.30 працівники лабораторії знаходяться на другому поверсі одного із відділів у рибному павільйоні. Вартість перевірки овочів, фруктів чи ягід - 1,62 грн. Перевірка займає всього кілька хвилин.
Не потрібно соромитися запитувати у продавців про результати ветеринарно-санітарної експертизи. Вони зобов’язані її показувати на вимогу покупця.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер