Кодування від алкозалежності у Тернополі: ціни і чи є толк. Куди звертатися за допомогою?

Кодування від алкозалежності у Тернополі: ціни і чи є толк. Куди звертатися за допомогою?
  • Коли в родині є залежний від алкоголю – це справжнє лихо для всіх оточуючих.
  • Тоді люди прибігають до різних методів лікування із такою залежністю, наприклад, кодування.
  • За детальнішою інформацією про цей вид боротьби із алкоголізмом ми звернулися до медиків, психолога і священника, Що вони радять?
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

Попередньо ми провели опитування людей у соцмережах і запитали їх про досвід у боротьбі із алкозалежністю, зокрема, про метод кодування.

Ось, що відповідали читачі.

А ось Леонід позитивно відгукнувся про даний метод і написав, що кодувався 25 років тому, і до сьогоднішнього дня не пив навіть пива.

Відео дня

Валентина написала: «Не варто, це тільки гроші викинете. Якщо людина сама не захоче, нічого і ніхто їй не допоможе. Мало того, людина стане нервовою, так що спробуйте вмовляти, але ніякі лікарні».

Надя пише: «Потрібно, щоб людина захотіла сама, а так три місяці не буде пити, а далі знову почне. Шкода грошей».

Іван додав: «Коли побачив, що починаю втрачати сім’ю, ніякого кодування не стало потрібно».

Медична сторона: що кажуть у клініках?

Журналістка «20 хвилин», представившись клієнткою, дізналася про умови кодування у двох клініках Тернополя (всі дані клінік є в редакції - прим.ред.) про медичну сторону процедури кодування, яку там проводять. Кодування – одна із найпопулярніших процедур серед населення у боротьбі із алкозалежністю.

Так, в одній із клінік нам повідомили, що кодування – це масляний укол, по-іншому «блокатор». При взаємодії із алкоголем дає реакцію, і людина не може вживати алкоголь. Якщо ж починає вживати, тіло людини може покритися плямами, її можуть почати турбувати тахікардія, рвота чи пронос. Організм кожного реагує на це по-різному.

– Перед тим, як робиться процедура кодування, людина має бути «почищена». Організм повинен бути «чистий» – без алкоголю в крові. Рекомендуємо перед цим ще три дні прокапатись, - кажуть у клініці.

Гарантій у клініці не дають. Якщо людина хоче, вона свідомо приходить, капається і робить масляний укол. Це залежить винятково від бажання людини – чим насправді це все закінчиться.

– Багато негативної інформації можна знайти з приводу кодування у просторах мережі інтернет. Мається на увазі, негативна інформація про те, як нейтралізувати блокатор. Наприклад, можна привчати свій організм. Маленькими дозами-ковпачками люди випивають протягом місяця. Ще попередньо окислюють воду, перед вживанням алкоголю п’ють її, і тоді реакція на алкоголь мізерна, – застерігають у клініці від негативних проявів.

Люди по-різному хворіють на алкоголізм. Якщо людина свідомо приймає рішення, хоче позбутися – то таке лікування буде дієвим, особливо, коли є можливість підтримати залежного психологічно. Потрібно консультуватися з психологами, проходити курс, підійти до проблеми комплексно. Після чого люди вчаться жити з алкоголізмом, і в них відбувається ремісія. 

– Такої чудо-таблетки не існує. Кодування – це один із кроків до тверезості, - пояснюють медпрацівники.

Стосовно близького оточення людини із залежністю, то рідні, звичайно, можуть посприяти, щоб залежний прийняв їхню допомогу і пішов лікуватися.

Підготовка перед кодуванням

У клініці повідомили, що перед кодуванням зазвичай капають людину 3 дні – 1600 грн за день (послуга детокс). Сюди входить крапельниця, супутні заспокійливі таблетки/уколи на день, підтримуючі для печінки, для серця. При такому триденному проведенні у медзакладі, медики точно знатимуть, що пацієнт нічого з алкоголю не вживає. Тому що кодування робиться винятково на очищений організм. На третій день ввечері вже можна зробити укол.

– Звичайно, усе залежить від стану пацієнта, але в середньому вся процедура кодування разом з підготовкою займе три дні, - поінформували у клініці.

Ми дізналися, що процедура кодування від віку не залежить, а також те, що вона не є шкідливою для організму. Принаймні, так кажуть. Тільки зі взаємодією з алкоголем стає шкідливою для організму.

Ціни

За три дні капань у клініці просять 4800 грн, за масляний укол ще 4500 грн.

Для молодих пацієнтів часто рекомендують підшивку, коли під шкіру зашивають купсулу, тоді рана болить, відповідно, має більший ефект. Коштує підшивка ще дорожче – 5500 грн.

Насамкінець у клініці наголошують, що боротьба з алкоголізмом – не одного дня робота.

У ще одній знаній клініці Тернополя наголошують, що кодування відбирає тягу алкозалежного від алкоголю. Гарантій так само не дають, оскільки, як пояснюють у клініці, все залежить від самого настрою людини із залежністю, а також від її найближчого оточення. Тут практикують лише емоційно-стресове кодування за методом О. Довженка.

Перед кодуванням, як нам сказали у закладі, потрібно підготуватися: 10 днів перед процедурою пацієнт не повинен вживати спиртного.

Ціни різняться, у порівнянні з попередньою клінікою: кодування – 3500 грн, якщо ж комплексно (разом з очисткою організму) – 7000 грн.

Психологічні аспекти

Аби зрозуміти у чому полягає психологічна допомога людям із алкозалежністю, ми поспілкувалися із сертифікованим психотерапевтом методів позитивної психотерапії і психотерапевтом залежностей Наталею Левчук.

– Психологічна допомога залежним людям має свої особливості і різні етапи. Якщо ми маємо справу з людьми в реабілітаційних центрах – це одне, тут зазвичай допомога проводиться на рівні психологічного консультування: підтримка (відреагування емоційних станів), просвіта (психоедукація), корекція поведінки, – розповідає фахівець.

Як пояснює Наталя Левчук, після  місяців тверезості, коли організм потроху відновлюється, можна застосовувати психотерапевтичні інструменти КПТ підходу (ведення щоденників), арт-терапевтичні техніки. Ці методи дозволяють людині ознайомитись із собою (своїми переживаннями, реакціями на життєві обставини, думками, поведінкою). Знаходячись в утриманні, залежний мозок людини починає приходити до тями і дуже часто з'являються запитання про те: як я хочу жити далі? У стані забуття (у вживанні) такі питання не виникали. Речовина (алкоголь – прим. ред.) була єдиним способом вирішення всіх проблем. А під час роботи з психологом виявилось, що можна по-іншому.  

«Свобода від будь-якої залежності в наших руках»                        

– У людини завжди є вибір: продовжити вживання, утримуватись від вживання, використовуючи різні способи кодування, покладаючись лише на них, чи одужувати – змінюючи своє життя. Якщо вона вибирає одужувати, то йде в психотерапію і працює над собою. Це тривала робота, де результат залежить від прикладених зусиль клієнта як і будь-що в цьому житті. Свобода від будь-якої залежності в наших руках, – наголошує Наталя Левчук.

Духовно-психологічна підтримка

Ми також поспілкувалися із о. Василем Сліпчуком, аби дізнатися позицію церкви про боротьбу із алкогольною залежністю.

– Алкозалежність – це не тільки хвороба тіла, а й хвороба душі і духу. Це вироблений стиль життя, у якому руйнуються відносини із ближніми та Богом у духовному плані. Тому зцілення залежної від алкоголю людини передбачає всі сфери: тіла, душі і духу. Одне без одного неможливе, – запевняє отець.

Священик зазначає, що кодування – це певний спосіб навіювання. До цього методу, як каже він, є різне ставлення.

Отець Василь Сліпчук ділить людей, які прибігали до методу кодування від алкозалежності, на три групи.

Перша група – ті, які не стримувалися й одразу після кодування починали і продовжували пити або за маленький проміжок часу пробували алкоголь. Такі люди, як правило, йшли кодуватися на вимогу близьких, які вимагали чи ставили їм жорстокі ультиматуми. Після такого кодування, вони швидко починали пиячити далі.

Друга група – чекали закінчення «терміну», на який їх кодували. Надіялися, коли ж зможуть нарешті вживати алкоголь. Наслідки для таких людей дуже погані: негативно відбивалися на їхньому самопочутті. Коли організм був «закодований», то він відвикав від дози алкоголю, переходив на здоровіший ритм функціонування тощо. Тому ця група людей може мати дуже небезпечний наслідок від кодування: після періоду утримання знову вернутися до важкого пияцтва, може закінчитися навіть смертельно.

Третя група – ті, які за термін кодування відчули смак тверезості. Вони не хотіли вертатися до пияцтва. Такі люди справді є, але їх невеликий відсоток.

– Психологічно-духовна допомога із алкозалежними людьми полягає в тому, щоби людина усвідомила, що має проблему залежності: потрібно відкрити їй очі на тривалі негативні наслідки вживання, оскільки досить часто люди бачать лише позитивні короткочасні наслідки вживання. Відкрити очі на цілісну картину залежності – основне завдання психологічно-духовної допомоги таким людям, – вважає о. Василь.

На думку священника, головне на шляху зцілення алкозалежного – прийняти Божу допомогу, прийняти Боже прощення: тоді крок за кроком людина відчує смак тверезого життя.

– Ціль психологічно-духовної реабілітації не тільки те, щоб людина перестала вживати, а відновити, поглибити, покращити її життя на всіх рівнях. Коли люди проходять таку цілісну програму реабілітації, то настільки відновлюють якість свого життя, що це просто вражає. Такі люди дуже часто стають глибоко віруючими, дуже гарно відновлюють якість життя своєї сім’ї, з них можна тільки повчитися, – ділиться своїми спостереженнями о.Василь.

Любов, яка зцілює

Священик розповідає, що люди із залежністю на початках не визнають своєї проблеми. Тому родичі завчасно опускають руки. Отець радить родичам алкозалежних людей піти до психотерапевта, до медика, у групи взаємодопомоги. Родичі дуже рідко самі зможуть дійти до правильного рішення чи висновку, як допомогти залежній від алкоголю близькій людині. Як правило, родичі беруть на себе наслідки вживання алкоголю залежними і тим самим, не дають відчути залежним прикрі наслідки їхнього вживання. А це ще більше поглиблює їхню залежність.  

– Роль близької людини – допомагати залежному зцілюватися, а не брати на себе наслідки його вживання. Якщо люди беруть на себе наслідки вживання алкоголю, то автоматично та мимоволі стають співучасниками загибелі алкозалежних. Чим швидше людина відчує негативні наслідки вживання, тим для неї краще. Тут треба любові. Любові, яка би допомагала зцілюватися, а не нівелювала наслідки вживання, – пояснює отець.

 

Отець Василь поділився місцями, де надають психологічно-духовну допомогу алкозалежним у Тернополі:

  1. Групи взаємодопомоги для анонімних алкоголіків у церкві Святого Священномученика Йосафата, що на вул. Лучаківського, 5 у Тернополі.
  2. Групи допомоги у Церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ, що на вул. Острозького, 55 у Тернополі.
  3. Групи для дітей, які виховувались із алкозалежними батьками 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анонімні Алкоголіки

    Більше як 2,5 млн осіб у різних країнах світу Безкоштовно одужали за Програмою Анонімних Алкоголіків. https://aa.lviv.ua/

  • Nadia Samolyk

    Я би організувала трудові табори. Нехай працюють там .
  • Михайло Грушів

    Якщо людина немає сили волі і стимулу ,то нічого не поможе. Це страшна хвороба від сатани.
  • Nadiia Sypen

    Є кодування і може помогти тим хто хоче а хто не хоче то нічого не поможе   Треба спитати спочатку хворого чи він хоче а потім ціну питати

    Анонімні Алкоголіки reply Nadiia Sypen

    1. ви про кашпіровського чи про чумака?

    2. Чому в жодній країні світу - немає вище згаданих осіб?

    3. У Польщі біля 3000 грп АА. у США більше 65 тис. груп АА.

    А в Україні несуть гроші різним балакунам а не займаються собою.

    Ірина Багній Козик reply Nadiia Sypen

    Nadiia Sypen яке?

keyboard_arrow_up