Чи нормально годувати грудьми в громадському місці? Провели опитування та зібрали історії тернополянок

Чи нормально годувати грудьми в громадському місці? Провели опитування та зібрали історії тернополянок
  • Ми запитали у тернополянок, до якого віку вони годували своїх дітей, і маємо результати чисельного опитування.
  • Історії жінок та коментарі експертів читайте нижче. 

Із 1 по 7 серпня проходить Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. 

Ще два роки тому журналісти "20 хвилин" розповідали, що в Тернополі йде тенденція до збільшення кількості дітей, яких вигодовують грудним молоком 6 місяців і довше.  Деталі про це у матеріалі тут.

Про користь годування і для малюка, і для мами говорять чимало. Але і досі сучасна мама, яка виходить на прогулянку з малюком, не завжди наважується годувати груддю у громадському місці. Адже люди реагують на це по-різному.  

Відео дня

У соцмережі Instagram ми запитали тернополян про те, як вони ставляться до того, що мами годують діток у людних місцях. Результати нижче.

Питання звучало так: "Як вважаєте, чи нормально, коли жінка годує дитину в громадському місці?". 

Толерантність росте

— Годувати дитину в громадських місцях для мене є нормою. Далеко не всі заклади мають спеціально відведене місце. Але! Для мене не є нормою, коли годують, не прикриваючи груди. Є величезний вибір накидок для годувань, серед них і мережевні, щоб було більше доступу свіжого повітря. Або є спеціальний одяг для годування, який не оголює груди. Та і без цього всього можна організувати процес так, щоб зайві очі нічого не бачили, прикрившись навіть власним одягом, — вважає тернополянка Анастасія Тимчак. 

Чимало жінок кажуть, що особливих закидів про те, що це непристойно, абощо не чули. Толерантність до права дитини на молоко росте. 

 Немає опису.

Підтримують мам, які не годували 

— Хочу написати слова підтримки тим мамам, які не вигодовують дитину грудьми взагалі. На це є дуже багато різних причин — все індивідуально. В першу чергу: причина номер один, коли це не дозволяє зробити здоров’я, — пише тернополянка Ольга Біляшевич. — В нашому суспільстві є багато осуду на адресу жінок, які не вигодовують самі і ніхто не розбирається в чому причина... Основне — це те що жінка, яка народила нове життя, вже є героїнею!

На жаль, чимало мам не можуть годувати немовлят через те, що приймають ліки або не дозволяє стан здоров`я. 

— Першу дитину попри заборону лікарів годувала неймовірними зусиллями, про що страшенно шкодую! Тому що дитині перш за все потрібна здорова мама. Другу дитину не годувала ні одного дня, — пише тернополянка Тетяна.Немає опису.

Більшість мам годують до 2-3 років 

У спільноті "Тернопільські мамусі" в соцмережі Facebook ми запитали жінок, до якого віку вони годували або годують своїх малюків. В опитуванні взяли участь 1010 тернопільських мам. 

За результатами голосування, майже 400 мам годували малюків грудьми до періоду, поки їй було менше двох років. Понад 200 жінок припинили годування, коли дитині було від 2 до 3 років.

Усі відповіді можна переглянути нижче

Немає опису.

Немає опису.

Немає опису.

Вісім років лактаційного стажу

Своєю історією годування грудним молоком з читачами "20 хвилин" поділилась тернополянка Ірина Малик. 

На зображенні може бути: 4 людини, зокрема Irina Malik

— Старшого сина я народила майже 14 років тому. На той час, на жаль, у вільному доступі було мало інформації про ГВ. Література була пострадянська, інтернет був в новинку. Мені пощастило, що попалась на очі книга Вільяма та Марти Сірс "Ваш малюк від народження до 2 років", фактично вона налаштувала мене психологічно на грудне вигодовування, розповіла про його користь та важливість, — розповідає жінка. — З першим прикладанням у мене не склалось — в ті часи в другому пологовому будинку ще не була проведена реформа, яка сприяла б спільному перебуванню дитини і мами та грудному вигодовуванню, тому перший смак, який відчув мій син, був смаком суміші. Але на той момент я вже знала про правила прикладання, про небажані пустушки, тому далі процес пішов за моїм сценарієм, незважаючи на наполягання медсестер нагодувати дитину сумішшю. А ще всім породіллям в пологовому будинку тоді дарували невелику книжечку-методичку від Школи щасливого материнства св. Анни Марії Хомів, яка містила короткі інструкції по налагодженню ГВ та вирішенню проблем, які виникають під час лактації.

Пані Ірина каже, що ці кілька сторінок неодноразово рятували її в критичних ситуаціях. І хоч теоретично вона була підготована, та на практиці перший досвід ГВ не був безхмарним — лактостаз на перших тижнях, навіть з підвищенням температури, масажі, пізніше лактаційний криз... На щастя, все це не відбило в жінки бажання годувати. Допомагало: спільний сон, слінг, максимально комфортне перебування з дитиною ("гніздування"). І ще тернополянка радить  довіряти дитині — якщо малюк просить груди, а вам здається, що він тільки-но поїв і не має бути голодний, то прислухайтесь до нього.

— Кожного з трьох дітей я годувала понад два роки: старшого сина 2 роки і 3 місяці, середнього сина 2 роки і 9 місяців, молодшу доню 3 роки і 1 місяць. Чому так довго? Про користь грудного молока знають всі. Але крім того це ще й дуже природно і зручно! Груди для дитини — це не тільки їжа. Це спокій, це сон, це контакт з мамою, це свобода пересування та можливість мандрувати з народження, — продовжує вона. — Першу дитину я відлучала від грудей скоріше під натиском близьких та, як це не дивно, лікарів. І пошкодувала — дитина почала більше хворіти. З роками я стала більш впевненою в своїх діях та рішеннях, тому про закінчення ГВ приймала рішення виключно з огляду на готовність дитини. Відлучення проводила настільки плавно, що не потребувала ніяких додаткових засобів (ні медичних, ні народних), нікуди не тікала від дитини і не видумувала ніяких історій. Задля зменшення стресу продовжувала після завершення ГВ спільний сон з дитиною і не змінювала в цей період ніякі інші її звички. Оскільки майже до року для кожної з моїх дітей саме грудне молоко було основним джерелом харчування, то, звичайно, я годувала і в громадських місцях. Не скажу, що часто, але за потреби не відмовляла дитині. Зараз так багато різного одягу для годуючих матусь, плюс слінг, плюс трошки менше зациклень на тому, а що подумають про вас люди — і ніяких проблем у годуванні у громадському місці не бачу.

Приблизно після року жінка починала пояснювати дитині різницю між годуванням на вулиці та вдома і вводити певні правила.

— Тому фразочки декого типу "противно дивитись, як здоровий лоб цицьку мотлошить" — це не про нас, — посміхається мама — В Тернополі кімнати для годування — велика рідкість. Вперше побачила таку кімнату у Львові в аеропорту, і з радістю нею скористалась, оскільки ми летіли на відпочинок з 5-місячною донькою. В Тернополі зустрічала окремі кімнати для переодягання дітей з пеленальними столиками.

Коментарі експертів 

Дитина має право харчуватись материнським молоком

Світлана Васьковець, завідувачка відділення неонатального догляду спільного перебування матері та дитини:

— З впевненістю можна сказати, що кожного року збільшується відсоток матерів, які хочуть годувати грудьми. Велика заслуга у цьому шкіл батьківства та материнства, які активно діють. До прикладу при нашому Перинатальному центрі "Мати і дитина" є група підтримки для мам, які годують груддю. 

Важливою в таких випадках є і підтримка рідних, ставлення до цього питання тата. Якщо він підтримує жінку їй набагато легше. Третя складова — це медичний персонал, який заохочує жінку прикладати дитину до грудей вже із перших годин життя. Ми дотримуємось позиції, що дитина має право харчуватись материнським молоком, а не сумішшю, а мами мають право годувати. 

ВООЗ, ЮНІСЕФ та інші організації рекомендують годувати дитину грудним молоком до шести місяців, потім можна вводити прикорм, але до 2-річного віку можна продовжувати годування. І з цим не можливо не погодитись, адже з материнським молоком дитина отримує усе необхідне для функціонування організму, але найголовніше — імунітет. 

Немає нічого прекраснішого за жінку, яка годує свою дитину. І тішить, що зараз жінки це усвідомлюють і самі мають бажання годувати дітей.

95 % успіху грудного вигодовування — це правильне прикладання дитини до грудей

 Ольга Гончарук, консультантка з питань грудного вигодовування:

— Я годувала сина до року і сім місяців, але це найбільше, що мене надихнуло стати консультантом з питань грудного вигодовування, щоб підтримати кожну маму, яка годує грудьми. Головне завдання консультанта з питань грудного вигодовування — надати підтримку і інформувати годувальницю про правила успішного грудного вигодовування, залишаючи за нею право приймати рішення і робити висновки. Майже рік я навчалась для того, щоб мати змогу надавати консультації.

Це ще не надто популярна послуга, але особливо вона актуальна в період перших днів після народження дитини. Про свій досвід можу сказати одне, що у свій період годування грудьми, я також зверталася по допомогу до консультанта з питань грудного вигодовування, мені допомогли зрозуміти і вирішити багато питань.

Годувати грудьми — це природний процес, який закладено в природі і необхідний як для здоров'я матері так і для здоров'я дитини. 95 % успіху грудного вигодовування — це правильне прикладання дитини до грудей і зручна позиція мами годувальниці. . 

Хочу ще додати, що мама-годувальниця потребує підтримки. І взагалі кожна жінка, яка народила, потребує підтримки та уваги від рідних, особливо після пологів.

Довідка 

Нещодавно в Україні запрацювала універсальна та безоплатна Гаряча лінія підтримки батьків після пологів.

Тепер кожна родина, в якій народилося немовля, може подзвонити на Гарячу лінію підтримки батьків після пологів від ГО “КПВМ “Лада” за номером 📞 0 800 500 313.

Лінія працює з понеділка по п'ятницю, з 9.00 - 19.00, та в суботу, з 9.00 - 16.00.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (57)
  • Любовь Моргенштерн

    Це дуже інтимне.  Можна спланувати цас, щоб не доводилося годувати де прийдеться, але якщо дитині приспічило і треба прямо зараз - то можна прикриватися, щоб не виставляти такий інтимний процес напоказ.
    Інтимне - це дуже особисте, і я не розумію коли годуючу матір порівнюють з дівчатами які вулгарно вдягаються. В тому то й справа, що в них нема розуміння що якісь речі мають бути інтимними, прихованими від посторонніх. А матір має розуміти такі речі.
  • Зенон Косідовський

    Змістіть курс з похоті (культ оголого тіла в сексуальних позах на плакатах) в сторону сім'ї (ті самі плакати з годуючими матерями) і це стане нормою.
  • Oksana Mokra

    Так,я не бачу в цьому нічого престижного.
  • Юра Гевко

    Взагалі то виглядає це недуже але ж малому треба їсти і йому не поясниш що " ми в громадському місці" , а якщо не годувати він кричати почне

keyboard_arrow_up