У Тернополі більшає дітей, яких годують грудним молоком до півроку і довше

У Тернополі більшає дітей, яких годують грудним молоком до півроку і довше

Ми продовжуємо цикл публікацій, присвячених темі підтримки грудного вигодовування

Близько 30% дітей у Тернополі - це діти, яких годували грудним молоком до 3 місяців. Близько 60% - це діти, яких годували грудним молоком до 6 місяців і довше, зазначає міський педіатр Олена Федорова.

– Щороку ми рахуємо, яка кількість дітей в нас є на грудному вигодовуванні, окремо - діти до 3 місяців, інша цифра – діти до 6-ти місяців і старші. Тенденція у Тернополі така, що поступово збільшується кількість дітей, які вигодовуються грудним молоком 6 місяців і довше, - зазначає пані Федорова. - Наприклад, якщо в 2015 таких було близько 50%, то зараз за півроку уже є 54%, на кінець року вийдемо десь на 60%. Є діти, яких годують грудним молоком і далі до 2-3 роки. В звітну форму ця інформація не йде, але такі діти в нас є. Їх, звичайно, не дуже багато, але такі діти уже не рідкість, як колись.

Відео дня

Читайте також У Тернополі триває тиждень підтримки грудного вигодовування

Міський педіатр зазначає, що педіатри на дільниці наголошують на тому, що замінити грудне молоко неможливо, бо жоден штучний засіб не містить маминих антитіл та інших потрібних біологічно активних речовин. А серед факторів, які стимулюють годувати якомога довше – суттєва економія коштів.

 

Економія на місяць – близько 2 тисяч гривень

- Грудне вигодовування – це фундамент здоров’я дитини, гінекологічне здоров’я мами і фінансове здоров’я сім’ї, бо економить в середньому 2 тисячі гривень на місяць, - підкреслює  заступник директора комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" з амбулаторно-поліклінічної роботи Володимир Кучма. - Я завжди кажу: дитина, яку годували грудним молоком, і нічим до року не хворіла, може бігати по морозу босою і бути здоровою. Якщо взяти ефект збереження здоров’я дитини - це запорука того, що в подальшому, якщо немає генетичного фактору, дитина не буде мати проблем, зокрема, з шлунково-кишковим трактом. Молоко є збалансоване, свіже, практично стерильне. Кращого продукту для харчування новонародженого в світі не знайдете. Суміші мають різний склад, дитина не всі з них може переносити. Якщо батьки годують не тією сумішшю, може розвиватися патогенна флора, а звідси – майбутні гастрити, дуоденіти, виразкова хвороба. Початок цих болячок йде не в 14-16 років, а закладається ще до року.

Зараз багато змінилося в рекомендаціях педіатрів стосовно грудного вигодовування. Зокрема, якщо колись дитина мала алергію на мамине молоко, то жінці могли порадити відмовитися від грудного годування.

  • Якщо є алергічна реакція в дитини на якусь «мамину» їжу, ми радимо коригувати харчування мамі, але педіатри ніколи не порадять жінці відмовлятися від грудного годування, і переходити на гіпоалергенні суміші, - зазначив Володимир Кучма.

Стосовно того, скільки разів на день педіатри радять годувати немовля, то пан Кучма зазначив, що є два методи грудного вигодувування - вільне годування на вимогу дитини і старий метод погодинного годування.

  • Кожен метод має свої плюси і мінуси, - зазначив Володимир Кучма. - Перший метод підходить для абсолютно здорової дитини. Якщо є якась патологія, потрібно годувати по годинам. Недоношених годують за індивідуальним графіком. Звичайно, в різний час дня кількість молока у жінки різна. Але мамі потрібно відкорегувати потрібну кількість молока на одне годування, бо надто часте годування викликає питання зокрема стосовно неврологічної патології дитини і є виснажливим для мами.

Щоб знати, скільки молока отримує дитина, обов’язково потрібно робити контрольне зважування – кілька днів поважити дитину до годування і після. Вагу зараз можна купити, або взяти на кілька днів напрокат в медтехніці.

Читайте також Вільне годування не значить, що воно безладне

Є до десятка шкіл для мам

Останніми роками в Тернополі популярні школи мам, жіночі клуби і групи підтримки грудного вигодовування. Вони є в перинатальних центрах, при жіночих консультаціях, дитячій поліклініці. Часто їх відвідують як жінки, так і чоловіки. Одна з таких шкіл -  «Школа мами» від  БФ «Дар життя», яка працює уже 25 років.

- Зараз жінка має вибір, як годувати дитину, - зазначає лікар-консультант ГО БФ «Дар життя» Олександра Андрунців. - А чи годуватиме грудьми, жінка вирішує ще задовго до пологів. Головні секрети успішного грудного вигодовування – це бажання жінки, часте прикладання до грудей, попередня підготовка і знання правил грудного годування. Часто лише бажання замало, жінка може сумніватися у своїх можливостях, особливо, коли в її оточенні немає підтримки, або вона мала свій негативний досвід з першою дитиною, або їй наводять приклади неуспішного досвіду інші.

Про грудне годування майбутні мами і їхні чоловіки можуть поговорити  на заняттях «Школи мами» і «Школи тата».

- В основному до нас приходять жінки, у кого мають бути перші пологи, рідко – у кого другі, майже не приходять - у кого всі наступні, - розповідає Олександра Андрунців. - Радіємо коли мама приходить вдруге, коли народжують через 8-14 років. Значить вони нам довіряють. Буває, що жінка не отримала правильних знань в перших пологах, або були якісь помилки і не вдалося зберегти грудне годування довго і хоче  отримати ці знання.

Лікар каже, що хоча інформації про грудне годування є багато, досі є багато викривленої інформації.

- Нам ще доводиться розвіювати міфи, що не у всіх жінок є молоко, що це важко, боляче, зіпсує фігуру. Часто ми допомагаємо побороти той страх, коли жінка боїться, що не зможе вигодувати дитину своїм молоком. Пояснюємо правила успішного годування, акцентуємо увагу на правильному прикладанні до грудей, - зазначає пані Андрунців. - Також ми обговорюємо це й з їхніми чоловіками. На «Школі тата» говоримо про допомогу чоловіка у грудному вигодуванні, бо психологічно мама має бути спокійна, задоволена, вона має відпочивати і виспатися. А чоловік має розуміти, як відбувається цей процес і як допомогти жінці. Заняття на Руській, 19 відбуваються щотижня: середа – «Школа мами» 13.00-15.00, четвер – «Школа тата» – 18.30- 20.00. Тел. (0352) 25-44-67, 068-730-60-50.

Читайте також Тернополянки у соцмережах запитують про грудне годування

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Iryna Dudnik

    Планувала годувати до року але в малої інші і довші плани )))))
  • Olia Kvirikashvili

    Старшого до року, середнього до 1, 6 р, а наймолодшій 1, 7р, ще годую😊
  • Лариса Філь

    старшу до 8 міс і жeрла грeйпфрукти, молоко стало спeцифічним і дитина покинула. алe з нeю підгодовувала щe 2 хлопців-близнят (цікаво дe вони тeпeр і як іх доля склалася.) молодшу до 3 років. нічим нe слабувала цeй пeріод, навіть соплів нe було
  • Аліна Ярмакова

    Старшу до 1,9, зупинила у зв'язку вагітністю, а молодшому 1,10 і ще годую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up