Чи переносять коти та собаки коронавірус і яких правил гігієни потрібно дотримуватися

Чи переносять коти та собаки коронавірус і яких правил гігієни потрібно дотримуватися
  • Чи може ваш пухнастий домашній улюбленець переносити коронавірус чи навіть заразити вас? Що робити, щоб не наражати нікого на небезпеку, радять експерти.
  • Залишайте в коментарях фото свого домашнього улюбленця та пишіть, як доглядаєте за ним в умовах карантину. 

Чимало тернополян цікавляться чи небезпечий контакт з тваринами під час пандемії коронавірусу. Особливо актуальним це питання стало після поширення у соцмережах фото білбордів МОЗ України, на яких зображено, що потрібно уникати контактів з тваринами, аби не захворіти на коронавірус

Зооактивісти почали вимагати роз'яснень щодо даних плакатів. Міністерство згодом спорстувало ці твердження. 

Відео дня

- У мережі набирає обертів дискусія про лютневу інформаційну кампанію щодо запобігання поширенню коронавірусу в Україні. В ній, зокрема, йдеться про підтверджені МОЗ рекомендації уникати контактів з тваринами, які нібито можуть інфікувати людину. У зв’язку з цим МОЗ України повідомляє: у світі справді немає лабораторно підтверджених випадків інфікування коронавірусом від домашніх тварин, - повідомили у міністерстві. 

Якщо ми тримаємо дистанцію з людьми задля запобігання поширенню коронавірусу, то варто дотримуватися тих самих норм і при вигулі домашніх улюбленців, уникати контакту з дикими тваринами, старанно виконувати всі гігієнічні заходи після контакту з домашніми і свійськими.

Треба не тільки самим ретельно мити руки з милом, а особливо ретельно обробляти лапи тварини після прогулянки. Також під час самих прогулянок рекомендуємо уникати багатолюдних місць".

Запустили челендж #Я_не_вірус

Як відповідь на такий заклик українці запустили у соцмережах флешмоб під назвою "Я не вірус".

Долучились до нього і тернополяни. На своїх сторінках люди публікують фото домашніх улюбленців та залишають хештег #Я_не_вірус.

Коментар ветеринара

Оксана Огоньок, лікар ветеринарної медицини.

-  Коронавірус може передаватись, наприклад, через шерсть тварини. Якщо заражена людина, кашляне на собаку, то вірус, який залишається там, може передатись до людини. Вірус на поверхні тіла тварини може жити до 3-ьох годин.  Даних про зараження тварин коронавірусом зараз немає, але передати вірус тваринка може. 

Коронавірус - це родина вірусів. Є віруси видів "Альфа" та "Бета". Тварини переносять віруси виду альфа. Окремо є коронавіруска інфекція собак і коронавірусна інфекція котів. Вони зазвичай існують у легких проявах, але за тваринками в цей період також варто стежити ретельніше. Також у цей період варто обмежити контакт вашої тваринки з іншими. 

Звісно, із собаками на час карантину гуляти треба. Від цього нікуди не дінешся. Але рекомендуємо посилити догляд за тваринками. Ретельно мити лапи з милом. 

Коментар лікаря

Марія Павельєва, Заступниця генерального директора КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Тернопільської обласної ради.

- Наразі в офіційних джерелах є інформація про те, що вірус передається від людини до людини. Просто варто пам'ятати про правила гігієни. Особливо важливо мити руки після контакту з домашніми тваринами. Про гігієну самих тварин краще розкажуть ветеринари. 

Якщо ви гуляєте на вулиці - частіше використовуйте антисептики, щоб убезпечити себе не лише від коронавірусу, а й від інших небезпечних хвороб.

Як обрати засоби для догляду за твариною?

Світлана Гайда, ветеринар зооцентру

- Якщо тепла погода, то лапки тваринці треба мити у теплій воді, якщо холодна погода - вода повинна бути прохолодною. Якщо лапки сильно забруднені - можна користуватись спеціальним милом або шампунем для тварин. Воно є у різних зоомагазинах та аптеках. Людські засоби можуть нашкодити .

Також для тварин не варто використовувати людські антисептики. Вони можуть сильно пересушувати шкіру та утворювати ранки на шкірі. 

Важливо звернути увагу на те, що для тваринки, у якої є проблеми з загрубінням шкіри чи загрубінням подушечок - для таких випадків є спеціальні креми. 

Поради від Уляни Супрун

👉 Є базові рекомендації щодо того, як краще поводитися з тваринами у цей період від Американської асоціації ветеринарів. https://bit.ly/2QElgfT:

▪ Якщо ви не хворієте на COVID-19, ви можете спілкуватися зі своїм вихованцем так, як зазвичай. При цьому варто ретельно дбати про гігієну рук до і після контакту з твариною.

▪ Вигулюйте тварин у місцях, де немає скупчення людей. Після прогулянки обов’язково мийте лапи водою і милом.

▪ Не зайвим зараз буде також більш ретельний догляд за іграшками і посудинами для води та їжі звірятка. А також попіклуватися заздалегідь про запас їжі та ліків для тварини в разі потреби.

▪ Людям, що мають підтверджений COVID-19, рекомендують обмежувати контакт з тваринами до того часу, поки не буде відомо більше інформації про вірус і його особливості.

▪ Якщо людина хвора, варто попросити когось іншого попіклуватися про улюбленця на цей період, і взагалі уникати контакту. Якщо такої можливості немає, то рекомендують: під час контакту з твариною одягати маску, не ділитися їжею, не цілувати чи обіймати улюбленця, та дуже ретельно мити руки до і після контакту.

👉 Якщо домашні тварини не можуть захворіти на COVID-19, чи можуть вони якимось чином перенести вірус на собі? https://bit.ly/3ad809L

Теоретично це можливо, але ризик дуже низький. Можливо це у випадку, якщо хвора людина кашляла або чхала на тварину, а потім інша людина торкнулася цієї тварини, а потім, не помивши руки, торкнулася свого обличчя, носа чи рота.

До того ж, вірус виживає довше на твердих, неживих поверхнях (наприклад, склі, металі), ніж на м'яких поверхнях (хутрі чи картоні).

👉 Що відомо про померанського шпиця, який начебто заразився вірусом від свого господаря?

Наприкінці лютого почали ширитися повідомлення про ймовірний випадок зараження домашнього улюбленця від свого господаря, що мав COVID-19. Науковці брали кілька разів тест ПЛР у собаки, і він показував слабкий позитивний результат, що дозволяв припустити, що в зразках присутня дуже низька кількість РНК вірусу SARS-CoV-2. Подальші дослідження не встановили точної передачі вірусу. Симптомів хвороби у тварини не було.

Песик, у якого брали зразки на тест, помер в середині березня. Йому було 17 років і у тварини вже були проблеми зі здоров’ям. Тому більш ймовірно, що саме вони стали причиною смерті. https://bit.ly/3doyw1R

Будьте уважні до себе і своїх улюбленців, ретельно мийте їхні та свої лапки і піклуйтеся про інформаційну гігієну 🐕

Залишайте у коментарях фото свого улюбленця та пишіть, як доглядаєте за ним у період карантину.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина

    ви прийдіть зранку на стадіон 10 школи чи біля школи подивіться як собачники їх вигулюють ... дикарі....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up