Чи реально буде отримати меддопомогу без світла? Дізналися, як лікарні Тернопільщини готуються до блекауту

Чи реально буде отримати меддопомогу без світла? Дізналися, як лікарні Тернопільщини готуються до блекауту
  • Все більше економії та менше використання – саме за таким принципом жителі Тернопільщини отримують електроенергію. Майже по 10, а то і 12-16 годин дехто зі споживачів залишається без світла. 
  • Що в такому випадку робити медзакладам? Чи готові вони до повного блекауту і чи зможуть надавати допомогу – читайте у матеріалі. 

Лікарні готові до обмежень 

В області наразі функціонують 44 медичних заклади зі стаціонаром. Вони вже забезпечені або одним генератором високої потужності, або кількома середньої. Переконує директорка департаменту охорони здоров'я Тернопільської обласної військової адміністрації Ольги Ярмоленко. 

– Заклади почали скуповувати генератори ще у 2021 році, адже без цього вони не змогли б підписати контракт з Національною службою здоров’я України у 2022 році. Наразі кожна лікарня, яка має стаціонар, повинна мати запас дизельного пального для генераторів на сім днів точно. Крім того, на випадок блекауту лікарні підготували продукти харчування та воду. Щодо опалення, то 17 медзакладів мають власні котельні та свердловини. Але наявність генераторів означає, що заклади будуть обігріватися навіть під час відсутності електроенергії, – розповіла вона.

Відео дня

Аби генератора вистачило на довше, у медзакладах розробляють схему подачі світла. Тобто у кожному відділенні вмикатимуть його за потребою. Також призупинять надання деяких послуг.

–  Лікарі будуть локалізувати площі подачі електроенергії, адже дизельне паливо теж треба економити, бо його лікарні закуповують за власні кошти. Але це не означає, що люди в палатах будуть без світла. Одразу скажу, що під час блекауту планові госпіталізації та планові операції не здійснюватимуть. Натомість надаватимуть лише екстрену допомогу. У багатопрофільних лікарнях є місця для надання екстреної медичної допомоги, – додає пані Ольга.

Додаткові генератори на важливі відділення

Трохи відбудуться зміни і в роботі закладів надання первинної медичної допомоги. Зі слів Ольги Ярмоленко, вони працюватимуть, але винятково при денному освітленні.

– Під час блекауту поки на вулиці буде день, працівники виконуватимуть свою роботу. Вони вже розробили графіки щодо надання допомоги у медичних пунктах, – розповідає вона. –  І якщо раніше сімейний лікар виїжджав до сільського медпункту два рази на тиждень, то зараз щодня. Це роблять для того, щоб люди розуміли, навіть без електроенергії вони будуть забезпечені допомогою.

А як бути під час повного знеструмлення Тернопільщини породіллям чи людям, які потребують систематичного лікування? Чи готові відділення відреагувати оперативно і надати допомогу?

– Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» продовжує працювати у штатному режимі. Крім цього перинатального центру, на базах медзакладів Тернопільщини є 13 акушерських стаціонарів. І на будь-який випадок вони також готові надати кваліфіковану допомогу. Не зупиняємо ми і роботу шести відділень гемодіалізу. Їх окремо забезпечили генераторами, і це дозволить навіть під час повного знеструмлення необхідному обладнання працювати, – додає Ольга Ярмоленко.

Про те, що Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» готовий до роботи навіть у блекаут, підтвердив і директор закладу Віктор Овчарук.

– Звичайно, наш заклад забезпечений генератором. Також маємо паливо, запас на три доби за умови повноцінної роботи генератора. Але, якщо буде необхідність, то пальне ще підвеземо. Цей генератор зможе забезпечити світлом операційні, зали для пологів, реанімації, для чого нам забезпечувати одночасно всю лікарню світлом? – наголосив пан Віктор.

Яка ситуація в міських лікарнях

Аби дізнатися, яка ситуація в лікарнях Тернополя і чи готові вони працювати та надавати медичні послуги без електроенергії, журналісти «20 хвилин» звертатися до керівників міських лікарень. Зокрема, директор Тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович запевнив, час непростий, тому лікувальні установи мають бути готовими вже зараз.

– Міська дитяча лікарня повністю забезпечена трьома генераторами: на 100 кіловат, на 21 кіловат і на 71 кіловат. Це дозволить постачати електроенергію в стаціонарні корпуси: вулиця Клінічна, 1-а та вулиця Купчинського, 16 (інфекційне відділення). Також є запас питної води, як для пацієнтів, так і персоналу. І ще минулого місяця ми перейшли на кейтеринг. Це коли вже приготовлену їжу доставляють у лікарні. Додатково маємо запас їжі. І звичайно ж, медикаменти, – каже пан Андрій.

 Так, медичні заклади масово закуповували генератори у 2021 році, але ніхто і уявити не міг, що вони знадобляться на постійне користування. Тому зараз вже виникають труднощі з їх налаштуванням.

– Ніхто не розраховував на те, що ці альтернативні джерела енергопостачання будуть працювати довго, ми думали, що це будуть максимум години. Зараз стоїть питання, що це можуть бути дні, і не один-два, а багато. Генератори всі в робочому стані. Робимо як профілактичні запуски, так і під час знеструмлення. Як показує ситуація, обов’язково має бути супровід персоналу, бо техніка може давати збій. Зараз розглядаємо варіант додаткового залучення компаній, що можуть цілодобово, швидко вирішувати проблеми, якщо виникатимуть з генераторами, – розповідає Андрій Артимович.

Лікувальна установа забезпечена централізованим опаленням, а також є теплопостачання за рахунок власної котельні (міська лікарня №2 та корпус інфекційної міської дитячої лікарні). У закладі переконані, їм вдасться зберегти тепло, навіть якщо централізоване опалення припинить функціонувати.

Щодо рівня підготовки до можливих труднощів лікарні швидкої допомоги, лікарні №2 та №3, то чіткої відповіді від керівництва ми не отримали. Тому направили офіційний інформаційний запит до відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міськради. Опублікуємо відповіді, як тільки їх отримаємо.

Також у департаменті охорони здоров'я Тернопільської обласної військової адміністрації закцентували увагу на тому, що медзаклади можуть бути «Пунктами незламності». Саме там люди зможуть зігрітися, випити гарячий напій та підзарядити гаджет. 

– Лікувальні заклади забезпечені теплом і альтернативними джерелами живлення. Приходьте всі, хто хоче зігрітися, хто хоче підзарядити гаджети. Будемо надавати людям гарячу воду, нехай приходять з термосами і беруть. Комусь, що кашу залити, комусь для кави чи чаю. Відразу кажу, у лікарнях не передбачені кошти на те, щоб купувати людям печиво чи якусь іншу їжу, –  наголосила Ольга Ярмоленко.

Якщо ж за певних умов ви не зможете додзвонитися на лінію «103», ви можете зв‘язатися зі «швидкою» за номерами «101» та «112». Рятувальники оперативно повідомлять медиків по рації. Також на «швидкій» працюватимуть мобільні та стаціонарні телефони. Детальніше дивіться на зображені нижче. 

Читайте також:

На випадок блекауту: де можна купити продукти, ліки та заправити авто. Що робити, коли нема готівки?

З ким із сімейних лікарів у Тернополі можна підписати декларацію? Ми склали список

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ірина Гах

    Лікарні мають світло нащо пишети допомогу надають
  • Alina Seconda

    А хіба в Тернополі можуть щось зробити??
    Хіба що надала вибирати в мери постійно--15 років, як путіна в президенти -20 років

    Біллі Мілліган reply Alina Seconda

    Alina Seconda невже свідома людина👏

    Тернопіль-деградує,як місто. Ще й славиться духовними скрепами

    Alina Seconda reply Alina Seconda

    Oleh Jst як путін 😅😅,невмирущим.

    Oleh Jst reply Alina Seconda

    Alina Seconda не подобається тернопіль, то їдь на хутір звідки приїхала. А Надал буде довічним мером міста. Якось так)

    Nadiia Vovk Vovk reply Alina Seconda

    Alina Seconda Забули тебе вибрати бо ти втекла до берлусконі😎😎😎

    Nadiia Vovk Vovk reply Alina Seconda

    Alina Seconda а хто тебе тримае в Тернополі???Пердуш в Расею.....

    Олег Яцків reply Alina Seconda

    Alina Seconda Це ти курвега як в расеї. А Тернополяни мудрі господарі і обрали більшістю гідного міського голову.

    Alina Seconda reply Alina Seconda

    Маряна Кулин Тому що люди в Тернополі такі само як в расєї.
    Одна брехня та крадіжки,тому і вибирають лиш його.
    Лапші їм навішають на вуха а вони і хлопають--"кращого за надала немає".

    Маряна Кулин reply Alina Seconda

    Alina Seconda Золоті слова,в мене хоч,совість не гризе, ніколи за нього не голосувала.А він,як та вош на кожусі не відчепиш.
  • Ліля Покиданець

    Розкиньке нахєр ті години між всіма лишили на Кривоноса вдень тільки 4 години світла  знущання

    Маряна Кулин reply Ліля Покиданець

    Ліля Покиданець Ваша правда,Кривоноса без світла сутки навіть деколи,на 4години в обід,а приходять люди з роботи коли???.Просто немає слів.
  • Галина Кохмат

    Дитяча поліклініка на вул.Миру-без світла.

    Маряна Кулин reply Галина Кохмат

    Галина Кохмат Поліклініка знаходиться в жилому будинку,тому коли відбувається відключення електроенергії,вона також без світла.А Дружба по відключеннях в лідерах .

keyboard_arrow_up