COVID нікуди не подівся, але трирічний карантин завершили

COVID нікуди не подівся, але трирічний карантин завершили
  • В Тернопільській області перший випадок підозри на COVID-19 зареєстрували 1 березня 2020 року. Карантин продовжували декілька разів з того часу до 2023 року, при цьому вносячи певні зміни та послаблення обмежень.
  • На Тернопільщині за весь період пандемії COVID-19 перехворіли 169 288 осіб.

З 1 липня 2023 року карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу в Україні завершено. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України. Відповідно, COVID-19 переходить до групи сезонних захворювань як грипп, повідомила головна державна санітарна лікарка Тернопільської області Оксана Чайчук.

Спалах захворювання, нагадаємо, розпочався у грудні 2019 року у м.Ухань, Хубей, КНР, та визнаний ВООЗ пандемією 11 березня 2020 року.

Перехворіли майже 170 тисяч осіб

В Україні початок поширення COVID-19 зафіксували 3 березня 2020 року, коли підтвердився перший випадок хвороби в Чернівецькій області. З 12 березня 2020 року влада запровадила карантин.

Відео дня

В Тернопільській області перший випадок підозри на COVID-19 зареєстрували 1 березня 2020 року — підозра спростована. Перший позитивний результат отримано у лабораторії ДУ «ТОЛЦ МОЗУ» і перший зареєстрований підтверджений випадок 20 березня 2020 року — це вже була 19-та підозра.

— Карантин продовжували декілька разів з того часу до 2023 року, при цьому вносячи певні зміни та послаблення обмежень, — зазначила Оксана Чайчук. — Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня 2023 року скасувала статус пандемії COVID-19.

З початку пандемії COVID-19 в Україні зафіксовано понад 5,5 млн випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них понад 112 тисяч — летальні.

В Тернопільській області за весь період пандемії:

- кількість осіб з підтвердженим випадком COVID-19, які перехворіли – 169 288,

- з них медичних працівників – 6 569,

- з них дітей – 16 211,

- кількість померлих осіб з підтвердженим випадком COVID-19 – 2 482 (летальність - 1,5%),

- з них медичних працівників – 27,

- з них дітей – 1,

- кількість проведених досліджень методом ПЛР лабораторіями ДУ «ТОЦКПХ МОЗ» - 617 946,

- кількість проведених експрес-тестів на визначення антигену вірусу SARS-CoV-2 в області – 317 768.

Сезонність: як ГРВІ і грип

Від початку кампанії вакцинації населення від коронавірусної інфекції COVID-19 проведено усього 901 595 щеплень:

- отримали 1 дозу – 403 183 особи, що становить 39,7% всього населення області;

- завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 389 126 осіб, що становить 38,3% всього населення області,

- отримали додаткову дозу – 377 осіб,

- отримали першу бустерну дозу – 95 655 осіб, що становить 9,4% населення області,

отримали другу бустерну дозу – 13 254, що становить 1,3% населення області.

— Для всього світу пандемія стала великим викликом, що ж тут говорити про нас? Ми вчилися, працювали днями та ночами, навіть віддавали своє життя для порятунку пацієнтів, — поділилась Оксана Чайчук. — Усі медичні ланки нашої області працювали, як єдиний організм. Всі ці роки ми самовіддано боролися та зробили все для того, аби мінімізувати наслідки коронавірусної інфекції!

Незважаючи на скасування карантину, важливо продовжувати дотримуватися рекомендацій, не нехтувати заходами індивідуальної безпеки в разі захворювання та не забувати про щеплення, наголосила головна санітарна лікарка Тернопільщини.

— Однак COVID-19 нікуди не зникає, вірус циркулюватиме надалі, — зазначила очільниця ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». — Але ми вже розуміємо, що хвороба має певну сезонність. Ця сезонність дуже нагадує гострі респіраторні вірусні інфекції та грип.

 

Читайте також: 

Чим небезпечний Covid-19 для тернополян та як захистити себе: поради медиків

Коронавірус забрав життя жінки з Тернопільського району

«Кракен» на Тернопільщині. В області виявили новий штам коронавірусу

У Тернопільській області зафіксовано 161 новий випадок COVID-19

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дмитрий Хоменко

    Карантин скасували, а от вітрянка нікуди не ділася!  Знайшов статтю, в якій пишуть, що варто зробити вакцину від вітрянки, доречі ось стаття turbota.clinic/vitrianka/ Поділіться досвідом, хто вже зробив і чи допомогло?

    Дмитрий Хоменко reply Дмитрий Хоменко

    Дуже корисна стаття, страшно хворіти вітрянкою в дорослому віці(

    Доречі, знайшов в них ще одну цікаву статтю про пневмококові інфекції, повністю розписано як від них захиститися. Ось стаття https://turbota.clinic/pneumococcus/

keyboard_arrow_up