Чим небезпечний Covid-19 для тернополян та як захистити себе: поради медиків

Чим небезпечний Covid-19 для тернополян та як захистити себе: поради медиків
  • Щодня на Тернопільщині фіксують випадки Covid-19. Інколи кількість нових хворих на добу сягає понад сотню, серед яких не лише дорослі, а й діти.
  • Медики обговорюють два варіанти захисту від інфекції – вакцинація і перенесення хвороби. Та з останнім радять не ризикувати, адже не кожен організм може витримати.

Особливо ризик розвитку і поширення інфекційних хвороб підвищується під час війни. Адже увага населення більше прикута до подій на фронті, волонтерства, мобілізації і багато хто забув про вакцинацію, або взагалі не має можливості своєчасно отримати щеплення. Першочергово до зони ризику потрапляють дорослі та діти, які мають прогалини у графіку щеплень або зовсім не імунізовані.

Про те, що таке коронавірусна інфекція та які негативні наслідки можуть бути після хвороби тернополянам вирішили нагадати під час конференції «Вакцинація як умови стійкості українців під час війни та пандемії Covid-19».

Яка ситуація в Тернополі та області?

За своєю клінічною картиною зараження коронавірусом нагадує грип та інші респіраторні захворювання, що значно ускладнює своєчасну діагностику вірусу. Проте коронавірус більшою мірою вражає легені з розвитком пневмоній, в тому числі й атипових, а також призводить до тяжких ускладнень у вигляді гострого респіраторного синдрому. Інкубаційний період (час від моменту зараження до перших клінічних проявів) становить в середньому 10-14 днів.

Відео дня

— COVID-19 не зник, він шириться територією України. Станом на 31 березня в Тернопільській області активні 890 випадків. 21 пацієнт перебуває на стаціонарному лікуванні. В інших пацієнтів не настільки складна форма і вони можуть лікуватися амбулаторно. Але все одно систематично консультуються з лікарями. Наші медики постійно слідкують за тими, хто хворіє на Covid-19, питають про самопочуття людей, які знаходилися або знаходяться в постійному контакті. Важливо уберегти здоров’я людей, — наголосила Ольга Ярмоленко, директорка департаменту охорони здоров'я Тернопільської ОВА.

Ризикувати та гратися у самолікування з коронавірусом медики не радять. Бували випадки, коли через вживання недоречних ліків люди навпаки завдавали шкоди своєму організму. Бо не враховували ще супутні хвороби та можливі наслідки.

Начальник відділу охорони здоровʼя та медичного забезпечення Тернопільської міськради Василь Даньчак наголошує, з поганим самопочуттям варто звертатися до сімейних лікарів. Без нагальної потреби вони не залишатимуть на стаціонарному лікуванні, чого деякі так побоюються.

— Ось за лютий та березень у Тернополі медики фіксували зростання статистики хворих на коронавірусну інфекцію. Якщо вже говорити за кінець поточного місяця, то статистика стала трохи зменшуватися. Наприклад, станом на 31 березня, ми маємо 246 активних випадків. Тільки 17 пацієнтам рекомендували залишитися на стаціонарному лікуванні, з них три дитини. Вони зараз перебувають у міських лікарнях, отримують необхідну допомогу. Інших хворих відпустили на амбулаторне лікування, вони постійно на зв’язку із сімейними лікарями. Ми маємо максимально зберегти життя людей та уникнути небажаних наслідків на інші органи, — каже пан Василь.

Як захистити себе від вірусів?

Під час конференції журналісти поцікавилися у спікерів, як же тернополянам пережити різні пандемії з мінімальною шкодою для здоров’я? На що всі одноголосно заявили: «Треба дотримуватися календаря щеплень. Не нехтувати вакцинацією через поради подруг, колег та певних невідомих експертів.»

Якщо порівнювати кількість охочий вакцинуватися у 2021 році та зараз, то статистика значно знизилася. Детальні цифри по Україні можна побачити на графіку. Інформацію ми взяли з електронної системи охорони здоровʼя.

У Тернопільській області первинну вакцинацію зробили понад 387 тисяч людей, з них лише 91 тисяча людей отримали перший бустер, а другий – 10 тисяч.

— Рекордну кількість щеплень ми зафіксували у вересні 2022 року. Тоді за один тиждень вересня в області вакцинувалися понад 6000 людей. Згодом кількість щеплень зменшились приблизно до 3000 в тиждень. Якщо говорити за березень 2023 року, то кількість вакцинованих коливається від 1000 до 2000 людей на тиждень. З моменту старту вакцинальної кампанії на Тернопільщині не робили щеплення лише 24 лютого 2022 року. А далі ми відновили цей процес, — каже Ольга Ярмоленко.

Як в області, так і місті активну увагу приділяють саме вакцинації дітей віком від п’яти до 11 років. За перший квартал 2023 року в Тернополі вакцинували 65 діток, а в області – 700.

— Коронавірус досі становить загрозу для суспільства. За весь період пандемії на Тернопільщині померли 2477 мешканців від ускладнень COVID-19. Тож, нам всім варто подбати про своє здоровʼя, хоча б там, де ми можемо його контролювати. Особливо це стосується старших людей з хронічними захворюваннями. Адже, у протистоянні з коронавірусом, єдиний спосіб себе убезпечити від ускладнень – пройти повний курс щеплення та посилити його бустерними дозами. Всі вакцини є в наявності й доступні для використання у кабінетах профілактичних щеплень, — розповів Володимир Паничев, заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

У Тернопільській області доступні всі наявні в Україні вакцини, зокрема: Pfizer, Janssen та CoronaVac. Вакцинуватися можна у найближчому пункті щеплення, які працюють на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги.

— Вакцинація не гарантує того, що ви не захворієте на COVID-19. Але вже давно довели, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень. Навіть якщо ви перехворіли на COVID-19, вам варто пройти вакцинацію та забезпечити собі кращий імунітет від наступних можливих інфекцій, зумовлених новими штамами вірусу, — додає Ярина Романишин, лікарка-імунолог, регіональна тренерка ВОО3 з вакцинації від COVID-19.

На завершення спікери звернули увагу всіх присутніх на календар щеплень, що затвердили в Міністерстві охорони здоров’я України, та наголосили на його дотриманні.

Медики переконують, якщо маєте сумніви щодо вакцинації не лише від коронавірусу, а й інших захворювань, краще звертатися до сімейних лікарів. Вони розкажуть і про негативні наслідки і про перебіг тих чи інших хвороб як у вакцинованих, так і не вакцинованих пацієнтів.

 

Читайте також:

Повноцінне життя після травм та інсультів можливе: як у тернопільській лікарні рятують людей « з того світу»

Де у Тернополі можна здати обов’язкові щорічні аналізи і чи дорого це коштує? Ми перевірили (ОГЛЯД)

Рак може бути корисним? Що кажуть ті, хто борються і перемогли онкозахворювання (ЕКСКЛЮЗИВ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Леся Яцик

    А хто на простих людей увагу звертає?
  • Mykhailo Tvardyi

    Просвіти 8 підвал вічні потопи сморід каналізації в такій "лабораторії" розмножиться все...
    Влада сліпа і глуха.

keyboard_arrow_up