Як і чим зміцнити імунітет: радить експерт

Як і чим зміцнити імунітет: радить експерт
Імунолог Ігор Господарський каже, що стосовно імунітету особливо актуальна фраза, що не потрібно покращувати те, що працює добре, бо «ще більше» не означає «ще краще»

Більше рухатися, бути на свіжому повітрі, висипатися, їсти більше овочів, вживати фрукти а не фреші, їсти менше солодощів, більше пити банального кефіру, забути про солодкі газовані напої – і все це щодня. І тоді про надокучливі застуди точно можна буде забути.

Сильний чи слабкий імунітет зараз предмет балачок в маршрутках, вдома, в чергах у поліклініці. Що варто знати про таку надто чутливу систему, як імунна, чи варто самостійно втручатися в її роботу, щоб підсилити чи покращити, розмовляємо з завідувачем кафедри клінічної імунології, алергології та загального догляду за хворими медуніверситету Ігорем Господарським.

— На основі чого можна визначити, сильний імунітет чи слабкий?

— Найпростіший тест – коли дорослий, дитина чи підліток починають надто часто хворіти. Якщо це неускладнені епізоди – це більше 6-8 випадків за рік, якщо ускладнені – то таких менше. Наприклад, дві пневмонії протягом року – це забагато. Те саме стосується більше шести епізодів герпетичної інфекції за рік. Також привід звернутися до лікаря, коли банальне ГРВІ ускладнюється бактерійними епізодами, розтягується на 2-3 тижні, на фоні нього активується герпетична інфекція; коли відзначається неефективність противірусної чи протибактерійної терапії. Наприклад, призначили при пневмонії антибіотик, який би мав спрацювати, а він не працює. Призначили інший, а він не діє. Такі ситуації є тим скринінгом, коли треба звернутися до клінічного імунолога, щоб розібратися зі станом імунітету.

Відео дня

— Які речі найбільше «підривають» імунітет?

— Зараз швидкість життя і навантаження колосальні. Страждають такі тонкоорганізовані системи, як нервова, та імунна. Надмірний темп життя, виснаження, перевтома, зміщення часу активності і відпочинку, хронічне недосипання дуже серйозно, а інколи катастрофічно впливають на роботу імунітету. Особливо до таких речей чутлива імунна система дітей і підлітків. Зрозуміло, що тяжко проконтролювати сумарне інформаційне навантаження і час відпочинку в дітей, бо ви переконані, що вклали їх спати, а вони тихенько далі граються на гаджетах. А хронічне недосипання в дітей має особливо згубний вплив на роботу імунної системи. І цей фактор зараз є найбільш розповсюдженим.

Інший момент – ми мало рухаємося і мало буваємо на свіжому повітрі. Це згубно впливає на різні органи і системи, починаючи від опорно-рухового апарату, системи кровообігу; не менш згубно це впливає на роботу імунної системи. Бо основні фактори імунного захисту – клітини імунної системи – розносяться по судинах, і саме по судинах надходять в тканини на периферії. Якщо ця циркуляція порушена і є ще хронічна нестача кисню, певні процеси різко загальмовуються. Нестача кисню призводить до сповільнення імунологічних процесів. Більшість з них, зокрема поглинання бактерій макрофагами з подальшим їх перетравленням, потребують активованого кисню. В умовах гіпоксії ефективне функціонування тих механізмів або різко сповільнене, або практично неможливе, що призводить до затяжного перебігу багатьох запальних процесів.

Варто зупинитися і на харчуванні. Наші предки харчувалися цілком по-іншому. В їхньому раціоні була значно більша кількість клітковини, фруктів, овочів, ягід. Зараз, особливо діти,  харчуються більше легкозасвоюваними вуглеводами, які дають швидкий ефект насичення, але не дають достатньої кількості речовин, необхідних для нормального функціонування органів травлення і компонентів імунітету.

Варто відзначити, що основна частина імунної системи зосереджена у кишечнику. Лімфоїдні утвори кишечника за масою – це є приблизно половина усієї імунної системи. Також дуже важливий компонент нашого імунного захисту – це нормальна мікрофлора, яка є в кишечнику. У товстій кишці є в сотні разів більше бактерій, ніж є загалом клітин в нашому організмі. Якщо ці бактерії нормальні, мікрофлора активно працює з компонентами імунітету в співдружності, вона створює додатковий компонент захисту нашого організму: і протимікробний, і протипухлинний. Якщо ж склад тієї мікробіоти і за кількістю, і за якістю змінюється, вони починають працювати не на захист, а проти організму. Як наслідок, різко зростає частота проблем запального характеру, бо всі слизові організму працюють у співдружності. Це так званий мукозальний імунітет – захист слизових оболонок. Тобто мукозальний імунітет в кишечнику і лор-органах, в дихальних шляхах працює синхронно, в одному режимі.

Наприклад за рахунок неправильного харчування в останні десятки і сотні разів зросла частота аутоімунних уражень кишечника – неспецифічного виразкового коліту і хвороби Крона. До речі, в південно-Східній Азії до приходу туди фастфуду до середини 50-х років ці захворювання практично не діагностувалися. Власне нормальне харчування і нормальні бактерії запобігають агресивним реакціям, коли власна імунна система замість того, щоб обороняти організм, «нападає» на власні органи і починає руйнувати власні структури. Частота цих аутоімунних уражень зростає і «молодшає». Раніше про ці ураження в молодому чи дитячому віці ми практично не чули. Зараз з ними стикнулися навіть педіатри, причому з кожним роком все частіше.

Особливо хотів би наголосити на впливі газованих чи солодких газованих напоїв. Газ зворотньо чи незворотньо блокує роботу певних факторів місцевого захисту і в лор-органах і органах травлення. Шкідливою є велика концентрація швидкозавоюваних вуглеводів, а в відомих солодких водах пляшка містить склянку цукру. Велика кількість легкозасвоюваних вуглеводів практично паралізує роботу місцевого імунітету на кілька годин — кілька днів.

Є багато моментів, пов’язаних з впливом на імунітет різкого перепаду температур. Зараз у нас можна сказати тепличні умови проживання. І при періодичному потраплянні в умови надто високих чи надто низьких температур, імунна система, неадаптована до цього, не встигає спрацювати. І ті віруси, бактерії, які до цього жили на слизових оболонках і проявляли себе мирним чином, відчуваючи слабкість імунної системи, стають агресивними, проявляють небезпечні властивості і формується запальний процес. Нетренованість терморегуляторних механізмів, відсутність загартовуючих процедур, втрата опірності до перепадів температур, призводить до того, що діти навіть при несильному переохолодженні, практично завжди хворіють. Наступний момент – надмірне скупчення людей в обмеженому просторі. Громадський транспорт, магазини, дошкільні заклади. Малі приміщення, які не провітрюються, не зволожуються, де штучно висока температура призводять до того, що в таких умовах створюються умови для передачі вірусів і бактерій. Елементарне правило – менше користуватися громадським транспортом, краще - пройтися.

— Ви говорите про такі прості речі – пройтися через парк, провітрити кімнату, зволожити повітря, а люди хочуть в аптеці «щось» для імунітету.

— Насправді життя рятують прості речі. Не уколи, не крапання. Вже коли ситуація з погіршилася до того стану, що необхідна госпіталізація і введення ліків, то, власне, вже вживання медикаментозних засобів є менш ефективним і дає тимчасовий ефект, ніж профілактика і здоровий спосіб життя, здорове харчування.

— Які ж продукти корисні для імунітету?

— Я завжди наголошую на унікальній користі для роботи імунітету кисломолочних продуктів, причому не тільки для протиінфекційного імунітету, а й навіть протипухлинного імунітету. Але ця користь є за умови, якщо кисломолочні продукти вживати щодня чи практично щодня. Другий момент, якщо ці продукти міститимуть живі культури бактерій, не пастеризовані, без чи з мінімальною кількістю консервантів. До речі, вже стало класикою дослідження, яке мимоволі провели британські педіатри в Лондоні ще у 80-х роках, коли довелося порівняти вплив фрешів і кисломолочних продуктів. У закритих дитячих колективах дітям давали лише фреші, але частині дітей їх не вистачило і їм давали кисломолочні продукти. Уявіть собі здивування педіатрів, коли виявилося, що діти з кисломолочними продуктами хворіли значно рідше, ніж ті, які пили свіжовичавлені соки. Тепер вже західні дієтологи почали бити на сполох, що насправді фреші не такі вже і корисні. Це гірше, ніж просто фрукт. Природа робить гармонійні речі, а гармонія є в цілісності. Якщо цю цілісність забрати, часто з корисного фактора робимо фрагментарний, який в кращому випадку – менш корисний, в гіршому – просто шкідливий. Забираючи клітковину з апельсина, ми не тільки забираємо корисність клітковини для роботи органів травлення, бактерій, які живуть в кишечнику, для роботи мукозального імунітету, а ми забираємо те, що клітковина сповільнює всмоктування легкозасвоюваних вуглеводів з апесинового соку і відповідно дає можливість забезпечити те, щоб не піднімався так різко рівень глюкози в крові, щоб плавно адаптувалися клітини підшлункової, печінки, внутрішньої вистелки судин до надходження потенційно корисних речовин в організм. А ми розуміємо, що речовини корисні від шкідливих відрізняються лише дозою. З’їсти апельсин набагато корисніше, бо випити фреш можна і з відра апельсинів, а спобуйте з’їсти таку кількість апельсинів. В мене були такі пацієнти, які займалися самооздоровленням. Десь прочитали, що їм буде дуже корисно щодня випивати фреш з 3 кг моркви. Аж до того, що приходили цілком жовті, з порушеними аналізами, з певними проблемами з обміном речовин. 

— Років 15 тому дуже модною була ехінацея. Як зараз?

— Мабуть, зараз немає інших таких розповсюджених добавок, як ехінацея: в Україні є більше 200 добавок, до складу яких входить ехінацея, в Європі – близько 500. Жоден з них не зареєстрований як медикамент, це харчові добавки. Це означає, що вплив цих речей на імунну систему або не вивчався взагалі або практично відсутній. Ехінацея, як і інші імуностимулятори, належить до групи адаптогенів. Це означає, що вона впливає не тільки на роботу імунної системи, але ще і як мінімум на роботу нервової та ендокринної сфери, і, як правило, стимулююче. Але чи потрібно певній дитині чи дорослому стимулювати ще і продукування певних гормонів, і стимулювати роботу нервової системи – це ще питання. Тому такі властивості різко звужують можливість використання адаптогенних фітопрепаратів з стимулюючим впливом Для маленьких дітей, вагітних, підлітків, в яких нестабільний гормональний баланс, для осіб, в яких є проблеми з нервовою системою чи захворювання ендокринної сфери, бо дуже часто, намагаючись втрутитися в роботу імунітету, ми не враховуємо того, що можна стимулювати інші органи і системи.

— А як з захопленням пивними дріжджами, пилком?

— Є таке. Згідний, що перга містить велику концентрацію вітамінів і мікроелементів. Вони є в більш натуральній формі і потенційно це корисніше, ніж синтетичні вітаміни з аптеки. Але тут треба знати дозу і кратність прийому. Інший момент — де цей пилок збирали. Якщо десь в полі гречки, яку перед цим обробили отрутохімікатами, то концентрація токсичних речовин в пилку буде в тисячі разів вища. Вживання таких продуктів для того, щоб почуватися ще краще, іноді призводить до сумних наслідків. Найпростішим з яких буде алергізація організму.

Часто люди починають за рекомендаціями друзів чи знайомих, інтернету призначати собі дієти чи навантаження певними продуктами. «А давайте я буду пити оливкову олію місяць по 100 мл в день, бо прочитала в інтернеті, що так буду чистити печінку і жовчний міхур». Запитую: «У вас були проблеми?» «Ні, але я пила, щоб проблем не було.» Насправді надзвичайно корисний продукт, який використовували з такою дивною метою, призвів до доволі стійких порушень моторики системи жовчовиведення і потім довелося усе це коригувати.

Було ж все добре, а люди хотіли, щоб було ще краще. Але є відомі слова «Бог - в поміркованості, диявол — в крайнощах». Так само і з імунною системою — не буває добре і ще краще. «Ще сильніше» означає, що буде перестимуляція якихось ланок імунітету. Це означає, що запустяться або якісь алергічні механізми, або аутоімунні механізми, тобто перестимульована імунна система почне агресивно ставитися до якогось одного чи до кількох органів чи систем організму. Люди мають зрозуміти, що «ще більше», не означає «ще краще».

Напевне найбільш зрозумілою буде аналогія з артеріальним тиском: занадто низький погано, людина не може встати з ліжка, працювати і т. Д. Але і надто високий артеріальний тиск – це теж погано, бо це — гіпертонія. На око встановити наявність проблем з імунною системою і тим більше визначити їх характер і глибину неможливо, особливо за принципом: дитина бліденька, має кола під очима, — значить в неї проблем з імунітетом. Це є абсолютно неграмотно. Може достатньо відкоригувати режим сну, відпочинку і час перебування на вулиці. Втручанні в роботу імунної системи може призвести до появи непрогнозованих наслідків.

Самолікування імунної системи за принципом походу в аптеку «дайте мені щось для імунітету» чи «від імунітету”, як правило закінчується сумно. Такі втручання наосліп в роботу імунної системи, а особливо, коли в цьому немає необхідності, закінчується серйозними проблемами і розладами.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Наталья Графская

    Я під час хвороби зміцнюю імунітет Альпіколом, щоб протистояти вірусам і швидше одужувати. А у звичайний час достатньо збалансованого харчування та вітамінів.
  • Svetlana Voloshina

    Потрібно частіше бувати на свіжому повітрі та правильно харчуватися, більше вітамінів. Я ще Альпікол приймаю. Він добре допомагає зміцнити імунітет і тим самим запобігти застуді.
  • Оксана Краско

    А мені дуже сподобалася дія Альпікола. Він підвищує імунітет та захисні властивості організму! До цього донька частенько хворів, а як почали використовувати цей препарат, стало в рази кращим. Мені здається, це чудовий засіб для зміцнення імунітету
  • Вікторія Шоробура Стасенко

    Дякую.
    А нас заставляють носити тряпки  на морді.
    Цим ми убиваємо свій імунітет.
    Ми маємо дихати свіжим повітрям

keyboard_arrow_up