Де у Тернополі можна здати обов’язкові щорічні аналізи і чи дорого це коштує? Ми перевірили (ОГЛЯД)

Де у Тернополі можна здати обов’язкові щорічні аналізи і чи дорого це коштує? Ми перевірили (ОГЛЯД)
  • Регулярні обстеження організму дозволяють виявити проблеми зі здоров’ям на ранніх стадіях. Люди, які піклуються про себе, можуть вчасно почати лікування. Тим паче, є аналізи, які лікарі рекомендують проходити щороку, навіть якщо вважаєте себе здоровим.
  • Чому це так важливо? Де можна обстежитись безоплатно? А для тих, хто не хоче стояти у черзі – скільки коштує здати аналізи у лабораторіях та приватних клініках міста? Ми промоніторили актуальні ціни на їхніх сайтах і порівняли, де послуги дешевші.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Чимало хто не хоче звертатись до медиків із, на перший погляд, незначними проблемами. Однак, саме увага до початкових (часто мінімальних) симптомів або ж звичайний профілактичний огляд інколи рятує життя – допомагає виявити хворобу «у корені» та уникнути ускладнень. Консультацію, діагностику і лікувально-профілактичну медичну допомогу Ви завжди можете отримати у свого сімейного лікаря. Також цей фахівець порадить, які аналізи варто пройти, аби пересвідчитись, що зі здоров’ям все гаразд. Про обов’язкові щорічні дослідження та ціни на них розповідаємо.

Які аналізи треба здавати раз на рік?

Кожному пацієнту (навіть якщо ви вважаєте себе цілком здоровими) щорічно варто хоча б один раз звернутися до сімейного лікаря для профілактичного огляду, обстежень і отримання рекомендацій щодо здорового способу життя та лікування, якщо потрібно. Про це розповідає лікарка загальної практики сімейної медицини, завідувачка амбулаторії сімейної медицини №9 комунального підприємства «Центр первинної медичної допомоги» Ольга Сковронська. У сімейного лікаря за місцем надання допомоги безкоштовно у день звернення можна пройти наступні аналізи:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • перевірити рівень глюкози у крові;
  • перевірити загальний рівень холестерину;
  • зробити швидкі тести – на вагітність, на тропонін (білок, який міститься у серцевому м’язі і при інфаркті міокарда – прим.), на ВІЛ та вірусні гепатити, на антиген SARS-CoV-2 (коронавірус).

Всі ці аналізи входять у пакет первинної медичної допомоги. Перших чотири варто проходити у рамках щорічного профілактичного огляду, аби розуміти, чи все гаразд із вашим здоров’ям. Їх пацієнт отримує безкоштовно завдяки державі, обслуговуючись у сімейного лікаря.

Відео дня

 – Цей перелік є досить коротким, але допоможе виявити чи уникнути найбільш поширених захворювань. Окрім того, лікар збере анамнез, дізнається основні скарги і при потребі призначить ряд додаткових досліджень. Решту аналізів за наявності електронного направлення можна зробити безоплатно на вторинному рівні, – додає Ольга Сковронська. – Електронне направлення Вам виписує лікуючий лікар: або фахівець первинної ланки, або вузький спеціаліст. Підставою для направлення може бути лише необхідність установити діагноз чи призначити лікування. Наголошую, що пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи, які він хоче зробити за власним бажанням.

А ось швидкі тести не розраховані на «Я хочу». Для їх проходження у людини повинні бути певні показання, проблеми зі здоров’ям. Ці тести теж безоплатні, але їх вам зроблять лише за показами. При потребі, доповнює завідувачка амбулаторії сімейної медицини Ольга Сковронська, Ваш лікар направить Вас також на загальноклінічні та біохімічні лабораторні дослідження — біохімічний аналіз крові, антибіотикограму, інші гормональні дослідження, на цитологічні, ендоскопічні, функціональні, офтальмологічні аналізи, перевірку слуху, інструментальні обстеження: рентген, УЗД, електрокардіограму.

Сімейна лікарка «Медичного центру Святої Терези» Ольга Романчук натомість додає таке. 

 – Якщо мова йде про щорічний профілактичний огляд, було б добре проконтролювати хоч основні показники біохімічного аналізу крові: печінкові та ниркові проби. А ще оскільки ми проживаємо в ендемічній зоні, де маємо нестачу йоду у довкіллі, лікарі часто діагностують захворювання щитоподібної залози. Тому, ще одна порада: раз на рік обстежте цей важливий орган (УЗД + гормони щитовидної залози),  – радить жінка.

 

Що ще можна пройти безоплатно?

Детальна й актуальна інформація про всі безкоштовні послуги розміщена на сайті Національної служби здоров’я України (пункт 2 «Первинна медична допомога»). Безоплатні аналізи вказані у Програмі медичних гарантій на 2023 рік. У пакеті первинної медичної допомоги для пацієнта із укладеною декларацією, як і говорила сімейна лікарка Ольга Сковронська, передбачені: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза в цільній крові; загальний рівень холестерину. Безоплатними є й швидкі тести (за умови скарг на проблеми зі здоров’ям): на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити, антиген SARS-CoV-2. За ці лабораторні діагностичні дослідження тернополяни платити не повинні. Також ви не маєте купувати ніякі витратні матеріали.

Крім того, за договором із сімейним лікарем, відповідно до медичних потреб пацієнта/пацієнтки, ви можете звернутись за проведенням інструментальної діагностики. Це електрокардіографія, пікфлуометрія/спірометрія (визначення пікової швидкості видиху/вдиху), отоскопія (огляд зовнішнього слухового ходу та барабанної перетинки), офтальмоскопія (дослідження очей), вимірювання гостроти зору тощо. Лікар також безоплатно зобов’язаний проводити скринінг на наявність розладів психіки і поведінки у пацієнта/пацієнтки, а також перевірити індивідуальні ризики виникнення інфекційних  (туберкульоз, ВІЛ, вірусні гепатити тощо) і неінфекційних (серцево-судинні, хронічні респіраторні, онкологічні, діабет тощо) захворювань. Перевірка відбувається шляхом проведення скринінгових анкетувань, оцінювання загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE, індексу маси тіла, окружності талії й іншими способами.

Які підстави для надання послуг? Найперше, ви повинні мати укладену декларацію із сімейним лікарем, від якого хочете отримати первинну медичну допомогу. Якщо ви звертаєтесь у медзаклад при невідкладному стані, або щодо діагностики і лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, наявність декларації у такому випадку не обов’язкова.

Крім того, пацієнт може проходити аналізи не лише у тому закладі, де працює його лікар. Достатньо, аби медик виписав електронне направлення у будь-яку медичну установу, яка вас влаштовує. Але, зробити аналізи безоплатно можна виключно у тих закладах, які працюють з НСЗУ за договорами й надають безоплатні медичні послуги пацієнтам за Програмою медичних гарантій. Їх можна легко упізнати за спеціальною наліпкою – «Договір з НСЗУ».

Чи дорогі аналізи «за гроші»?

Якщо у вас немає можливості і часу стояти у черзі на аналізи в державних клініках, а здоров’я перевірити хочеться, можна пройти аналогічні дослідження у приватних лабораторіях Тернополя. У них гнучкий графік роботи і великий перелік послуг. Термін отримання результатів більшості аналізів становить один день, вони приходять на вашу «електронку», тож нікуди їхати чи йти не потрібно. Ці аналізи потім можна дистанційно надіслати лікарю. Наша журналістка порівняла ціни на здачу щорічних обов’язкових для кожного аналізів у популярних приватних медзакладах міста. Цих аналізів чотири (загальний аналіз крові, аналіз сечі, рівень глюкози, рівень холестерину).

Загальний аналіз крові є одним з найпоширеніших тестів лабораторної діагностики. Загальний аналіз сечі – теж одне з базових досліджень, яке відображає фізико-хімічні показники сечі, мікроскопічні дані осаду. Цей тест зазвичай проводиться на додаток до медичних оглядів. Для перевірки глюкози кров беруть з вени. Метод може використовуватися для скринінгу чи для контролю медикаментозної терапії. І насамкінець холестерин належить до жироподібних речовин, які входять до складу клітинних мембран, є попередником стероїдних гормонів, вітаміну D та жовчних кислот.

Ми знайшли лабораторії, ціни на аналізи у яких аналізували, на сайті «ТОП-20». Там люди залишають власні відгуки про послуги компаній, голосують за їхню якість. У переліку закладів ми обрали «Лабораторії», відсортували їх за фільтром «Найвищий рейтинг». Так отримали 5 компаній.

Медична лабораторія CSD

Здати загальний аналіз крові (лейкоцитарна формула + ШОЕ – швидкість осідання еритроцитів) тут коштує 190 гривень. Загальний аналіз сечі (+ мікроскопія осаду) у лабораторії можна зробити за 140 гривень. Перевірити рівень глюкози (сироватки крові) обійдеться тернополянам у 130 гривень. Виміряти загальний рівень холестерину вартує 110 гривень. Термін виконання результатів усіх аналізів становить один день. У Тернополі CSD розміщені за такими адресами: партнерський лабораторний офіс №61 (бульв. Шевченка, 53), офіс №60 (вул. Київська, 3), офіс №56 (вул. Володимира Великого, 2А), а також пункт прийому матеріалу на вулиці Медовій, 3.

Медична лабораторія «Ескулаб»

Здати автоматизований загальний аналіз крові (+ ручна лейкоформула) тут коштує 220,5 гривень. Пройти автоматизований загальний аналіз сечі обійдеться у 153 гривні. Щодо вимірювання рівня глюкози у крові, лабораторія пропонує кілька послуг. Перша – «Глюкоза-експрес» (цей метод дає можливість швидко визначити рівень глюкози в крові, часто його застосовують в побутових умовах), вона коштує 108 гривень. Термін виконання аналізу – 15 хвилин. Друга – перевірка глюкози (сироватка крові), вартує 130,5 гривень. Термін виконання – 24 години. І останнє, виміряти загальний рівень холестерину (CHOL) вартує 103,5 гривень. Термін виконання всіх результатів – один день.

Медична лабораторія SYNEVO

Пройти аналіз крові (автоматизований з формулою) та перевірити швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) у лабораторії коштує 210 гривень. Здати загальний аналіз сечі з мікроскопічною оцінкою осаду у свою чергу вартує 180 гривень. Ціна на вимірювання глюкози (сироватки крові) становить 150 гривень. Виміряти рівень холестерину обійдеться у 130 грн. Термін виконання всіх аналізів – 1 день.

Медична лабораторія «Панакея»

На сайті відразу зазначено, що при замовленні аналізів онлайн для покупців діють значні знижки. Так, зробити загальний аналіз крові у лабораторії можна за 140 гривень. Виконати загальний аналіз сечі коштує 135 гривень. Перевірити рівень глюкози (сироватки крові) коштує 120 гривень. Також є експрес-тест, який дешевший – всього 70 гривень за послугу. Виміряти рівень холестерину в організмі можна за 90 гривень. Однак, на сайті лабораторії не вказані терміни виконання результатів.

Медична лабораторія «МедЛаб»

Проходження загального аналізу крові (12 показників) тут вартує 180 гривень. Аналіз сечі загальний (ЗАС) – 150 гривень. Перевірити рівень глюкози (сироватки крові) можна двома способами – через експрес-тест (ціна на нього 110 гривень), або звичайним тестом, який коштує 150 гривень. Проте, чекати на результати обох досліджень доведеться добу. Виміряти загальний рівень холестерину обійдеться жителям Тернополя у 115 гривень. Терміни виконання результатів усіх аналізів – 1 день.

А де Ви здаєте аналізи – у державних клініках чи у приватних клініках/лабораторіях? Чи дороговартісні ці послуги на Вашу думку? Поділіться у коментарях під матеріалом!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Ніна Швед

    О... Якраз ... за пенсію.... - згідно Конституції - безкоштовно...
  • Саша Барчук

    Поки здаси безкоштовно аналізи то їх результату можна і не дочекатись.
  • Тетяна Посмітюх

    А хіба в нашій державі там зверху комусь потрібні здорові люди? Хтось там думає за тих в кого взагалі нема коштів на лікування, не то що на обстеження, яке зараз коштує в приватних клініках захмарні гроші?
  • Роман Рома

    Тільки ПАНАКЕЯ робить добре аналізи

    Тетяна Дрозд-Томків reply Роман Рома

    Роман Рома Ми користувались послугами Панакеї досить довго , але цього року, на жаль,  двічі не вірно зробили результати важливого аналізу. А це могло вартувати життя людини… Звертались з проханням переробити аналіз, бо кров в них мала б зберігатись, відповідь була одна- це ваш результат.

    Ірина Хамуляк reply Роман Рома

    Роман Рома  я б нікому не порадила Панакею

    Ivana Krivpod reply Роман Рома

    Любов Гуцалюк І я мала з Панацеєю великі проблеми, ніколи не довіряйте їм.!!!

    Любов Гуцалюк reply Роман Рома

    Роман Рома Ніколи з вами не згодна. В панацеї роблять так аналізи, щоб прийшли до них знову, вони зроблять ще дорожчі і навіть дадуть знижку. Мала з ними великі неприємності і крайнього не знайдеш. У них немає центру, головного керівника. Рік шукали та марно

keyboard_arrow_up