"Я задихаюсь!" Де в Тернополі можна зробити КТ легень та чи можна пройти процедуру безкоштовно

"Я задихаюсь!" Де в Тернополі можна зробити КТ легень та чи можна пройти процедуру безкоштовно
  • Тернополянка розповіла у соцмережах, що для проходження комп'ютерної томографії легень довелось вистояти у черзі кілька годин. І це при тому, що поряд - люди з ймовірним COVID-19.
  • Скільки коштує процедура, чому для проходження доведеться вистояти чергу та де в Тернополі можна її пройти - читайте у матеріалі.

- Минулого тижня за направленням сімейної лікарки проходила КТ грудної порожнини через невеликий дискомфорт в бронхах, який уже, на щастя, минув, - пише у соцмережахернополянка Людмила. - Часу у мене тоді було обмаль, не хотіла стояти в чергах, знайшла в інтернеті приватну клініку, яка хоч і працює на базі міської лікарні, але все ж мала надію, працює по запису. Як ви мабуть здогадались з фото - я наївно помилялась.

Дівчина таки пройшла необхідну процедуру. За неї заплатила 950 гривень, а прочекала понад дві години. Розповідає, що у цій же черзі були люди, у яких підтвердили запалення легень та підозру на коронавірус.

- Дуже радію, що не було дощу. Дуже НЕ радію, що по факту ми досі в тих же реаліях, що були 10 і 20 років тому, і що заробіток бере верх над безпекою пацієнтів, - каже вона.

Відео дня

Чому не роблять черги за записом

Наша журналістка поспілкувалась з адміністратором приватної клініки, в якій роблять КТ і яка знаходиться на базі першої міської лікарні. Адміністратор пані Надія розповіла, що черги не можуть зробити за записом через людський фактор, адже дуже багато людей звертаються у критичних станах і потребують негайної процедури. 

- У нас дуже валике навантаження. Як ми можемо на чергу написати 50 людей. Приходять люди, які кажуть: "Я задихаюсь, я не можу стояти". Як ми можемо не взяти без черги таких людей, - каже адміністратор пані Надія. - Зараз вже трішки легше працювати - навантаження менше, але був час, коли ми працювати до 10-11 вечора, бо не могли людей залишити. У нас лаборант по 7-10 годин працює в захисному костюмі. У нас приватна лікарня, створено всі умови для пацієнтів, надаємо якісні медичні послуги. І я не розумію, чому люди, яким ми надаємо допомогу, скаржаться на це.Я маю повне право не відповідати на такі речі, адже свою роботу ми виконуємо добре. 

Чому КТ, а не рентген?

Ми бачимо наскільки складним може бути перебіг коронавірусного захворювання, коронавірус підступний, коментує заступник  заступник начальника  управління охорони здоров'я ОДА Лідія Чайковська. - На прикладі людей, які перенесли цю хворобу, ми бачимо складні пневмонії, які проходять безсимптомно.

- Люди не відчувають себе важкохворими, а пневмонія дуже швидко розвивається. Тому часто звичайна рентгенографія не може вказати початок пневмонії, а КТ - це більш сучасний спосіб діагностики, який дозволяє побачити запалення навіть на початкових стадіях, - каже вона.

На жаль, безкоштовно усім охочим зробити цю процедуру не можуть.  

- В Україні держава оплачує частину послуг, все, що не може оплатити держава - люди мають оплачувати самі, - каже Лідія Чайківська. - На Тернопільщині діють соціальні пакети послуг для малозахищених категорій населення: ветерати АТО, багатодітні сім'ї, одинокі люди. За них ці процедури оплачують за програмою, кошти на яку виділили з районної ради.

Де в Тернополі можна зробити КТ і скільки це коштує

За інформацією Лідії Чайківскької, в області є 10 комп'ютерних томографів, і 4 із них у державних лікувальних закладах: 

-  КП "Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр" Тернопільської міської ради, вул. руська, 47

- Тернопільська обласна комунальна клінічна психоневрологічна лікарня (ТОККПНЛ), вулиця Тролейбусна, 14

- Тернопільський обласний клінічний онколоґічний диспансер, вулиця Романа Купчинського, 8, 

Шумська районна центральна лікарня. 

У всіх державних та приватних клініках процедура є платною. ціна від 800 до 1000 гривень.

А де ви робили КТ? Чи виникали проблеми? ЧИ доводилось довго чекати у чергах? Пишіть відповідь у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олена Адміністратор

    https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/kt/diahnostyka-pnevmonii
  • Сергій Левицький

    Робив КТ на Руській, там найсучасніший апарат а ціна як всюди!
  • Таня Волинська

    В Тернополі є ще одне місце де КТ роблять за 660 грн
  • Марія Ігнатик

    Незнаю що й казати  гроші виділені суто на подолання пандемії то чому має  людина сплатити  немалі гроші щоб дізнатися за стан здоров'я але  маєш гроші виживеш  а ні то сумні справи...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up