Діабет - хвороба, від якої кожних 7 секунд вмирає людина

Діабет - хвороба, від якої кожних 7 секунд вмирає людина
  • Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом 25 років поспіль відзначають 14 листопада.
  • Основний і найпростіший спосіб діагностики діабету - аналіз крові на рівень глюкози, нагадують медики

 

 

 

 

Ряд ініціатив, присвячених Дню боротьби з діабетом,  проводять у багатьох містах. Це безкоштовні скринінги рівня цукру крові, освітні заходи, флешмоби. В ці дні про цукровий діабет говорять багато, але чимало з нас відмахується від такої інформації. А дарма!

Сьогодні в Україні зареєстровано більше 1 300 000 людей із діабетом, хоч насправді ця цифра набагато більша. Адже ще дві третини людей мають недіагностований діабет.  Кожних 5 секунд у світі хтось занедужує на цукровий діабет, а кожні 7 секунд - вмирає від цієї хвороби або її ускладнень. Що ж треба знати про цукровий діабет, аби уникнути ризику його розвитку?

Діабет першого типу

Відео дня

Це інсулінозалежний цукровий діабет. Його ще називають “діабет молодих”, тому що переважно він проявляється в дитинстві або молодому віці. При такому діабеті підшлункова залоза піддається атаці імунної системи і стає нездатною виробляти достатню кількість гормону інсулін, причому назавжди. При цукровому діабеті першого типу пацієнт вимушений усе життя отримувати інсулін у вигляді ін’єкцій - уколів, а також постійно контролювати рівень цукру у крові, щоб уникнути ускладнень і жити, адже без інсуліну його організм обходитись не може.

Розвиток діабету першого типу передбачити чи відвернути неможливо.

Серед усіх хворих на діабет пацієнти з діабетом першого типу складають 10%.

Діабет другого типу

Його називають інсулінонезалежним цукровим діабетом, або діабетом повних чи діабетом дорослих. Адже найчастіше він розвивається у людей з надлишковою вагою і тих, хто веде малорухливий спосіб життя, людей після 40-ка років. Це хронічне захворювання, обумовлене зменшенням чутливості тканин організму людини до інсуліну (інсулінорезистентністю). Тобто організм не може ефективно використовувати вироблений підшлунковою залозою інсулін.

Виділяють також гестаційний цукровий діабет, який проявляється під час вагітності. Існує вторинний цукровий діабет - як симптом інших ендокринних захворювань, і латентний діабет - предіабет. Розрізняють також багато форм цього захворювання.

Без належного контролю хвороба може призвести до ураження органів зору, нирок, периферійних нервів та серцево-судинної системи.

Основний і найпростіший спосіб діагностики діабету – здати аналіз крові на рівень глюкози (цукру).

Фактори ризику, які впливають на розвиток цукрового діабету:

- генетична схильність - діабет у найближчих родичів

- зайва вага, ожиріння та малорухливий спосіб життя

- високий рівень холестерину у крові та вживання великої кількості жирної їжі

- захворювання підшлункової залози, що супроводжується ураженням β-клітин (панкреатит, рак підшлункової залози)

- хронічні стреси, нервові зриви

- вірусні інфекції (вітряна віспа, краснуха, гепатит)

- високий артеріальний тиск

- вік. Із віком ризик захворіти діабетом збільшується в рази

- шкідливі звички: вживання алкоголю, куріння

Симптоми, за яких слід негайно звернутись до лікаря:

- підвищена спрага, сухість у роті

- часте сечовипускання

- постійні сухість чи свербіж шкіри

- різка втрата ваги

- стрімке погіршення зору

- часта загальна слабкість та швидка втомлюваність

Довідка

Редакція журналу “СахарОК” - видання про діабет і для людей з діабетом, яке радить бути уважними до оточуючих і звертає увагу на те, що ваша обізнаність може допомогти людям, які вже страждають діабетом, а можливо, навіть врятує їм життя!

Гіпоглікемія - небезпечний стан при різкому зниженні цукру крові. Він може виникнути у людей, які страждають на цукровий діабет, у будь-який момент. Нерідко на вулиці таких людей сприймають за п’яних, адже такий стан характеризується сплутаною свідомістю чи її втратою, судомами і може призвести до коми, якщо людині вчасно не надати допомогу.

Якщо людина без свідомості - не намагайтесь самостійно вводити інсулін чи годувати, поїти її, адже в такому стані хворий не може ковтати. Якнайшвидше викликайте швидку допомогу!

Якщо хворий при свідомості, дайте йому солодкий напій чи трохи цукру, часто хворі на діабет носять їх із собою.

І головне: не будьте байдужими, не минайте людей на вулиці, які потребують допомоги!

Тетяна АВРАМЕНКО, головний редактор журналу "СахарОК"

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up