Діабет - не хвороба, а спосіб життя

Діабет - не хвороба, а спосіб життя

220 млн людей у світі живуть з цукровим діабетом. Невиявлених хворих десь удвічі більше, каже лікар-ендокринолог поліклініки міської дитячої лікарні, виконувач обов'язків міського педіатра Наталія Слободян.

14-річний Максим захворів на діабет у сім років. Хлопчик щоночі випивав до трьох літрів води, а потім кожні тридцять хвилин бігав у туалет.
Дивна поведінка сина стривожила маму. Жінка відвела сина в поліклініку. Школяр здав аналіз на цукор із пальця. У нього виявили важку форму діабету першого типу. Відтоді хлопчик тричі на рік проходить обстеження. Максим перевіряє рівень глюкози в крові за допомогою домашнього глюкометра по чотири рази на день. Також веде щоденник самоконтролю, регулярно займається спортом і дотримується спеціальної дієти.
Фахівці кажуть, що нині цукровий діабет невиліковний. Проте ним може захворіти кожен. І жодної вини хворого у цьому немає. Один американець навіть виграв судовий процес проти свого лікаря, який стверджував, ніби його пацієнт хворий на цукровий діабет. Як виявилося, він не хворий, а просто живе з цією хворобою Тож діабет – не хвороба, а спосіб життя.
Тут, як і в будь-якому іншому захворюванні, головне вчасно його виявити і запобігти подальшому розвитку, - наголошує лікар. - Тільки так можна уникнути ускладнень і вести нормальний спосіб життя.
«Маскується» під харчове отруєння
Найбільше на цукровий діабет першого типу хворіють діти від десяти до 15-ти років. Втім, останнім часом цю недугу виявляють і в найменших - немовлят. 
Цього року так званий неонатальний цукровий діабет на Тернопіллі виявили у семимісячного хлопчика, а торік - у двох малят, - зауважує Наталія Слободян. - Чому ці дітки захворіли, невідомо. Вони не входили до групи ризику. Всі троє перебували тільки на грудному годуванні, не хворіли на вірусні недуги і не мали родичів, хворих на діабет.
Підступний діабет у немовлят любить «маскуватися» під харчове отруєння. Звичних симптомів - відчуття спраги, схуднення, частого сечовипускання - у діток до року немає.
Малюки потрапляли в інфекційне відділення, - каже ендокринолог.  - Батьки думали, що в них - харчове отруєння. Діток турбували болі в животі, пронос. Температура тіла підвищилася до 38-38,5 С. Ні схуднення, ні спраги не було.
За два тижні схуд на 9 кг
У дітей від п'яти до 15-ти років - трохи інші симптоми. На перший план виходить схуднення. І лише потім - часте сечовипускання і відчуття спраги. Лікар пригадала хлопчика, який захворів на цукровий діабет у серпні цього року.
За два тижні 13-річний школяр схуд на дев'ять кілограмів. Недуга розвивалася дуже швидко, - пригадує співрозмовниця. - Коли мама привела сина в поліклініку, дитина була дуже виснаженою і слабкою. Я одразу зробила йому аналіз крові глюкометром у кабінеті. Показник сягав 20 ммоль/л.
Мама розповіла, що спершу не зважала на те, що дитина худне. Адже хлопчик дуже активний і рухливий, йому важко довго всидіти на місці. Окрім того, втрата ваги ніяк не позначилося на апетиті. Дитина їла навіть більше, ніж зазвичай.
Коли мама побачила, що син зовсім вибився з сил, швидко втомолюється і через кожні кілька метрів хоче десь присісти, звернулася до лікарів, - продовжує Наталія Слободян. - Його терміново поклали на обстеження в обласну дитячу лікарню.
Зазвичай діагноз «діабет» стає для батьків шоком. Діти ще цього не розуміють. Але насправді все не так вже й страшно.
- Щомісяця, коли батьки отримують у нас інсулін, я наголошую їм, що це – не хвороба, а спосіб життя. Треба просто звикнути і прийняти це як належне, - додає лікар. - Інакше - ніяк.
Людям, які живуть з діабетом, можна робити все, але в міру. Дітей звільняють від занять із фізкультури. Однак і їм не обійтися без фізичних навантажень.
Вони проходять процедури в центрі реабілітації міської дитячої лікарні, - пояснює ендокринолог. - Зокрема,  масажі, бульбашкові ванни та інфрачервоні сауни, займаються на велотренажерах і ходять у басейн.
Бажано мати два глюкометри
Діти щомісяця отримують в поліклінці інсулін, а раз на рік - смужки до глюкометра. Усі препарати - абсолютно безкоштовні. Ними забезпечує держава. Дозу розраховують на рік наперед.
Хворі повинні вимірювати рівень цукру в крові спеціальним приладом - глюкометром від чотирьох до п’яти разів на добу, - каже Наталія Слободян.
Бажано мати два глюкометри. Коли один із приладів дав збій, можна скористатись іншим. Наприклад, якщо рівень цукру в крові високий, а дитина почувається нормально або, навпаки, низький, але скарг немає.

Бояться, що не зрозуміють ровесники
Замість того, щоб скаржитися на хворобу, мільйони людей у світі намагаються звести до мінімуму незручності, які вона спричинює. Для цього регулярно обстежуються, проводять самоконтроль і виконують усі вказівки медиків.
Потрібно, щоб якомога більше людей знали, що це за захворювання - цукровий діабет, як саме він проявляється і як себе поводити, коли захворів, - розповідає Наталія Слободян. - Буває, що молоді люди приховують, що живуть з цією недугою, бо бояться, що їх не зрозуміють ровесники.
Одна школярка з Івано-Франківська соромилася носити інсулінові шпріци з собою на навчання. На уроці дівчинка відключилася і декілька днів не виходила з коми. Тому потрібно лікуватися одразу і систематично, бо потім може бути пізно.
Не можна забувати про домашній самоконтроль. За допомогою глюкометра хворі можуть самостійно виявляти рівень глюкози у крові, - пояснює ендокринолог. - Мінімальна кількість вимірювань - три-чотири рази на добу.
Якщо ж людина активно займається спортом, сильно перевантажується і багато подорожує, то перевіряти рівень глюкози в крові треба частіше.

Перебіг цукрового діабету у дітей спрогнозувати важко
Головне в лікуванні цукрового діабету першого типу - збалансована дієта. Вона необхідна для нормального фізичного і розумового розвитку дитини.
Малечі, яка живе з діабетом, потрібно обмежити споживання солодощів. А також - картоплі. Адже цей овоч підвищує рівень цукру у крові. На жирну їжу – табу, - наголошує Наталія Слободян. -  Якщо мама варить курячий бульйон, потрібно зняти з тушки шкірку. Тоді там не буде жиру.
В одній сім'ї хворіють троє дітей
Лікар радить включити в раціон кролятину, телятину, рибні продукти. Але це все має бути тушковане.
В супермаркетах можна придбати продукти для людей, які живуть з цукровим діабетом, - додає лікар. - Але ними теж не можна зловживати – все повинно бути в міру.
Інколи на діабет хворіють одразу кілька членів сім'ї. Причому жодної спадковості немає.
Я знаю багатодітну сім'ю, де одразу троє дітей живуть з діабетом, - розповідає ендокринолог. - Перша дитина захворіла влітку. Дівчинка несподівано почала втрачати вагу. Вона відчувала сильну спрагу і випивала до трьох літрів рідини на добу.
Приблизно через пів року захворів її старший брат, а через два роки – найменший. Всі троє зараз перебувають на інсулінотерапії. Батьки виконують рекомендації медиків. Діти дотримуються дієти, ходять на водолікування, масажі. Жодних ускладнень у них немає.
Потрапив у реанімацію
Пускати недугу на самотік не варто. Адже діабет небезпечний своїми ускладненнями. Вони можуть виникати навіть через 10-12 років після початку хвороби. Наталія Слободян пригадала випадок, який трапився багато років тому.
Коли батьки дізналися, що в сина - діабет, то навідріз відмовилися від інсулінотерапії, - каже співрозмовниця. - Натомість вдалися до самолікування.
Вони зверталися до народних цілителів, давали дитині різні бовтанки, намагалися боротися з хворобою за допомогою фізичних вправ. Проте жодного ефекту не було. Навпаки.
Дитина двічі потрапляла в реанімацію у важкому стані з підвищеним рівнем ацетону в сечі і цукру в крові, - додає лікар. - Врешті батьки зрозуміли, що гратися з недугою не можна.
Діти отримують від трьох до чотирьох ін’єкцій інсуліну на добу. Переважно – вранці, в обід і ввечері. Схему лікування розраховують індивідуально.
Двічі на рік маленькі пацієнти проходять обстеження в лікарні. Якщо є потреба, - тричі, - продовжує Наталія Слободян.
Як протікатиме недуга у дітей спрогнозувати важко. Все залежить від того, в якому періоді перебуває хворий. Наприклад, коли починається статеве дозрівання, підвищуються рівень цукру і потреба в інсуліні.

Довідка
Діабет буває двох типів. Діабет першого типу трапляється переважно в дитячому віці і супроводжується такими симптомами, як сильний голод, схуднення, підвищена втома, слабкість і головний біль. Зазвичай проявляються по дві-три ознаки, тож треба бути дуже пильним. Інколи організм пристосовується до змін і вже не так явно на них реагує.
Як правило, на другий тип діабету хворіють люди після сорока. Слід насторожитися, коли вони зауважили у себе якісь з цих ознак: часте сечовипускання, підвищена втома, слабкість, сексуальні проблеми, свербіння в ділянці зовнішніх статевих органів, анемія, виразки на шкірі і періодичне почісування. Причини захворювання точно невідомі, але до факторів ризику належать високий кров’яний тиск, інфекції, перенапруження, стреси, часті травми і навіть вагітність.
Більше 220 млн в усьому світі хворі на діабет. Понад 3,4 млн осіб помирають через високий вміст цукру в крові. Більше 80% випадків смерті від діабету відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. За прогнозами ВООЗ, за 2005-2030 рр. кількість смертей від діабету подвоїться.
Діабет скорочує тривалість життя, призводить до таких важких наслідків як діабетична і гіпоглікемічна кома, ампутація кінцівок, ниркова недостатність, сліпота. Захворюваність на цукровий діабет серед дітей та підлітків постійно зростає.
У 51% випадків з'ясувати причину виникнення цукрового діабету першого типу в дітей неможливо, 22% хворих мають родичів, які хворіють на цукровий діабет, 18% занедужали після перенесення важких форм гострих вірусних або інфекційних хвороб, 7% - внаслідок психічних або фізичних травм.
Найбільше хворих - у Донецькій, Харківській, Чернігівській областях, Києві та Севастополі. Найменше - на Кіровоградщині, Рівненщині, Тернопіллі. В нашій області на цукровий діабет хворіють 189 дітей і підлітків.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up