Діагностика раку: які обстеження для населення є безоплатними (ПЕРЕЛІК)

Навіть у країнах з надійною та налагодженою системою охорони здоров'я, багато випадків ракових станів діагностується тоді, коли медикаментозне лікування вже не є ефективним. 

Часто рак діагностується на останніх стадіях, коли менші шанси на порятунок та складніше лікування. Тому виявити онкологічне захворювання на ранній стадії – це пріоритет Програми медичних гарантій, яка покриває вартість низки обстежень.

Які обстеження безплатні для населення

Профілактично пацієнти старшого віку можуть пройти:

▪️ мамографію (призначається жінкам від 40 років);

Відео дня

▪️ колоноскопію (тим, хто старше 40 років);

▪️ цистоскопію (від 50 років) ;

▪️ гастроскопію (від 50 років);

▪️ гістероскопію (людям старше 50 років);

▪️ бронхоскопію (від 50 років).

За потреби програма покриває лікування з анестезією, гістологічне дослідження, аналізи та опис результатів дослідження. Направлення на усі вказані послуги видає лікар, з яким у вас підписана декларація або вузький спеціаліст, який вас лікує.

Пройти необхідне обстеження можна у 783 закладах, серед яких й приватні. Така невелика кількість зумовлена тим, що для виявлення захворювання потрібне сучасне обладнання. Рання діагностика потребує апаратури з високою роздільною здатністю для візуалізації новоутворень незначних розмірів.

Пацієнти молодшого віку також можуть отримати направлення, якщо є підозра новоутворень. Дослідження оплачує НСЗУ Національна служба здоров'я України в рамках пакету "Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)". Потрібно також обрати заклад, що має відповідний договір та необхідне обладнання та фахівців.

Запишіться на консультацію до сімейного лікаря та дізнайтесь, які обстеження вам потрібно пройти. Не нехтуйте власним здоров’ям!

На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст

Читайте також: Меланома: чинники розвитку та профілактика. Перші тривожні ознаки раку шкіри

  • Найчастіше, у жінок з усього світу діагностують рак молочної залози. На ранніх стадіях рак молочної залози може не викликати болю чи інших симптомів.
     
  • Рак легень є другим із найбільш розповсюджених видів раку серед громадян України. Найчастіше рак легень провокують куріння, погана екологія, хронічні захворювання легенів та спадковість

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up