Меланома: чинники розвитку та профілактика. Перші тривожні ознаки раку шкіри

Меланома: чинники розвитку та профілактика. Перші тривожні ознаки раку шкіри

Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри та найбільш небезпечне захворювання серед усіх ракових захворювань шкіри.

Меланома може розвинутися зі звичайної родимки, яка вже є у людини на шкірі, а також вирости на ділянці нормальної шкіри.

Коли це стається, родимка зазнає видимих змін: зміна форми, розміру, кольору та іншого.

Окрім шкіри, меланома може утворитися в очах, всередині тіла, наприклад, у носі та горлі, також на голові та шиї, шкірі під нігтями (більш рідкісні випадки). Є правила, що допоможуть проконтролювати зміни на вашій шкірі:

Відео дня

▪Асиметрія.

Коли форма половини родимки не відповідає іншій її половині.

▪Край.

Краї родимки нерівні чи розмиті.

▪Окрас.

На родимці присутні відтінки чорного, коричневого, ділянки білого, сірого, червоного або синього кольорів.

▪Розмір.

Якщо перебільшує 6 мм або збільшився.

▪Динаміка.

Коли меланома розвивається на родимці, що вже є, текстура родимки може змінюватися, наприклад, ставати твердішою. Зона утворення пухлини може свербіти та кровоточити. Ураження шкіри меланомою зазвичай не спричиняє болю.

Будьте уважними до ще одного різновиду меланоми — амеланотичної. У цьому випадку розпізнати симптоми доволі важко, адже ракові клітини цього виду захворювання не виробляють меланін. Зазвичай місце ураження при цьому типі меланоми стає блідо-рожевим або червонуватим.

Будь-яка патологія шкіри, яка швидко росте або змінюється й не зникає, незалежно від того забарвлена ​​вона чи ні, мусить бути обстежена лікарем. Кровотеча — ознака більш запущеної меланоми. Якщо у вас на тілі з’явилася нова та незвична родимка, звертайтеся до лікаря!

На зображенні може бути: текст «меланома: симптоми ΤΑ дагностика. перш ознаки раку шкри центр громадського здоров'я асиметря форма однеï половини родимки не выдповдае ншій POзMIP перевищуе 6MM або зыльшився 5 2 край HEPIBHI, розмит ΚрΑΪ родимки динамка родимка зарозмром, формою, кольором 3 окрас родимка MAE вдтнки коричневого тадлянки блого, сірого, синього кольорв www.phc.org.ua»

 

Які чинники збільшують шанси людини захворіти на рак шкіри (меланому):

  • Надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання (сонця). Люди, які протягом усього року живуть у регіоні, де постійне яскраве сонячне світло, мають більший ризик розвитку меланоми, так само, як і ті, хто постійно працюють опівдні.
  • Штучна засмага. Використання соляріїв, сонячних ламп підвищує ризик раку шкіри. 
  • Родимки. Люди, які мають велику кількість звичайних родимок або диспластичних невусів, мають підвищений ризик розвитку раку шкіри. Диспластичні невуси — це великі родимки, що мають неправильну форму та колір. Лікар може рекомендувати регулярні обстеження або фотографування родимок, щоби відстежувати зміни.
  • Світла шкіра. Люди зі світлою шкірою обличчя, рудим волоссям, блакитними очима мають більший ризик розвитку меланоми, адже світла шкіра має тенденцію до опіків на сонці.
  • Сімейна історія хвороби. Якщо в анамнезі близьких родичів людини була меланома, ризик захворіти збільшується.
  • Наявність деяких захворювань: пігментної ксеродерми, ретинобластоми, синдрому Лі-Фраумені, синдрому Вернера, спадкових синдромів раку молочної залози та яєчників.
  • Якщо був рак шкіри в минулому.
  • Ослаблена або пригнічена імунна система.
  • Вік. Переважна більшість людей із діагнозом меланома має 65 років. У молодих людей меланома зустрічається частіше, ніж інші види раку.

Звісно, не всі люди, які мають перелічені чинники ризику у своєму житті, захворіють на рак шкіри. Проте, якщо дотримуватися правил та стежити за власним здоров’ям, ризик захворіти на меланому значно знижується.

Важливо! Якщо ви помітили зміни на шкірі чи просто бажаєте проконсультуватися щодо факторів ризику у вашому житті, запишіться на прийом до сімейного лікаря. За потреби він/вона направить вас до вузького спеціаліста.

Як захистити себе й рідних від надмірного сонячного світла та інших чинників, що впливають на розвиток раку шкіри.

Дотримуйтеся рекомендацій:

  • Уникайте сонця опівдні.

Обмежуйте перебування на сонці з 10 до 16 вечора. Плануйте активності в інший час доби. Сховавшись від сонця, ви вбережете себе від опіків та засмаги. Вплив сонячного ультрафіолетового випромінювання B (UVB) більш тісно пов’язаний із меланомою. Проте, є дані, за якими ультрафіолет A (UVA) може відігравати певну роль у розвитку раку шкіри теж. UVA здатний проникати крізь скло та спричинити старіння і зморщування шкіри на додаток до раку. Важливо захищати шкіру як від UVA, так і від UVB випромінювань.

  • Користуйтеся сонцезахисним кремом.

Засіб має бути широкого спектра дії з SPF (sun protection factor) не менше 30. Рекомендують використовувати крем у похмурі дні також. Наносити його бажано кожні 2 години, особливо, коли ви плаваєте чи пітнієте.

  • Більше одягу — більше захисту.

Обов’язково прикривайте свої руки та ноги. Надівайте капелюшок на голов у сонячні дні.

  • Не користуйтеся соляріями або лампами для штучної засмаги.
  • Оглядайте свою шкіру частіше.
  • Використовуйте дзеркало, щоб оглянути важкодоступні місця. Краще оглядати тіло повністю, не пропускаючи жодних ділянок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач51

    Дякую за статтю! Важливу тему торкнулися. Зараз як ніколи потрібен захист для обличчя. Особливо кожного дня, коли виходиш під уф-промені. Для себе обрала сонцезахисний крем Obagi. http://readonline.com.ua/items/60171-osobennosti-i-preimushhestva-kosmetiki-zein-obagi/ - у цій статті про нього добре написано.

keyboard_arrow_up