Здоров'я школяра: діти копіюють від батьків не лише звички харчування, а навіть поставу

Здоров'я школяра: діти копіюють від батьків не лише звички харчування, а навіть поставу

Трійка проблем зі здоров’ям у школярів незмінна - гастрит, сколіоз та близькозорість. Аби зберегти здоров’я школярам, потрібна велика праця батьків, вчителів, лікарів і самих дітей, кажуть медики.

Батькам школярів насамперед варто задуматися не лише про соматичні хвороби, хоча це теж важливо, а й про захист від інфекційних захворювань, зокрема від кору, зазначає завшкільним відділом дитячої міської лікарні Світлана Козак.

- Батькам школярів варто перейматися не лише сколіозом, близькозорістю чи гастритом, а й тим, як захистити дитину від цієї небезпечної інфекції. Єдиним захистом від кору є вакцинація і потрібно дотримуватися календаря щеплень, - каже Світлана Козак. 

Медик наголосила, що є рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при ОДА не приймати студентів та учнів на навчання у школи, вузи, профтехучилища, позашкільні навчальні заклади без довідки про проведені профілактичні щеплення. А дітям, які не мають щеплення від кору, заборонено навчатися в школах.

Відео дня

Якщо батьки категорично проти такого щеплення, їм доведеться обирати іншу форму навчання для своєї дитини.

"Шкільні" хвороби

Традиційно на першому місці статистики стану здоров’я школярів Тернополя захворювання органів травлення. Далі - хвороби нервової системи та органів чуття. А на третьому місці - хвороби системи кровообігу.

У підлітків за підсумками профілактичних оглядів на першому місці виступає ортопедична патологія, на другому місці – офтальмологічні хвороби, на третьому – ендокринологічні проблеми.

Серед ортопедичної патології – це порушення постави, сколіотична постава, кіфосколіотична постава, плоскостопість.

Серед проблем органів зору медики відзначають міопію, спазм акомодації, астигматизм і кольороаномалію. А от серед ендокринологічних проблем найчастіше зустрічається дефіцит маси тіла, аліментарне ожиріння та гіпоталамічний синдром.

Вагові «гойдалки»

Зараз дуже багато дітей є або з ожирінням, або з недостатньою вагою. Це пов’язано зі способом життя і харчування, наголошує лікар. Надмір ваги виникає через гіподинамію, діти мало рухаються і неправильно харчуються.

Для того, щоб оцінити, чи є справді дефіцит маси у дитини, насамперед потрібно зважити і поміряти дитину.

Педіатри відстежують динаміку росту і як дитина набирає вагу, пояснює лікар. Якщо батьків турбує цей момент, то насамперед треба звертатися до педіатра – зважити, поміряти, подивитися щитоподібну залозу, за потреби звернутися до ендокринолога. Тоді буде план дій. А, можливо, паніка була хибною і дитина розвивається у своєму ритмі. Врахуйте також,  що є момент спадковості.
- А от стосовно старшокласниць, то у них часто еталоном зовнішності є моделі і тому дівчатка часто свідомо недоїдають, - розповідає лікар. - Батькам треба на це звертати увагу, бо підлітковий вік - це час статевого дозрівання. А в нас були непоодинокі випадки, що у школярок припинялися місячні у зв’язку з цим. Жири потрібні для формування статевих гормонів і нормального функціонування жіночого організму.

Корисний сніданок - щодня

- У раціоні дітей мають бути не перекуси і газовані напої, а повноцінна здорова їжа, - наголошує лікар. - Каша – це хороший початок дня, додайте фрукти і дитині стане цікавіше. Дитина обов'язково має поснідати. До речі, на сніданок може бути не лише молочна каша, а й корисна канапка. Аби переконати дитину поснідати, її часом треба зацікавити. Наприклад, можна у кашу додати сухофрукти чи свіжі фрукти, також дитині сподобається цікавий бутерброд, але в жодному разі не з майонезом, а замість смажених сирників приготуйте корисну сирну запіканку, – треба батькам попрацювати, щоб зацікавити дитину і дати їй корисну їжу.

Старайтеся, щоб діти в школі, особливо молодші школярі, їли ще й шкільний сніданок.

Багато батьків дають учням гроші, щоб вони купили собі щось поїсти в школі. Але звички дитини їсти корисну їжу треба формувати. Бо коли дитині дають кишенькові гроші, і всі друзі біжать в буфет чи в магазин, то спокус багато, і ви не проконтролюєте, що купуватиме дитина. Якщо некорисну їжу заборонили продавати в школах, то біля шкіл є куди збігати і купити чіпси-сухарики-колу.

Напевне і вдома батькам потрібно вчити культури харчування, щоб дитина розуміла такі поняття як „корисне-некорисне” і їла повноцінну їжу, яка дасть їй усі потрібні речовини для росту і розвитку.

Має значення спосіб приготування – смажене може і смачніше, але дитині краще приготоване на пару або запіканка, менше маринадів, краще солене чи квашене.
Ще не варто забувати, що дитина має їсти приблизно в один той самий час і не може бути нерівномірних перерв між прийомами їжі, бо це має значення для секреторики травної системи і для профілактики захворювань.

Дитині потрібно показувати власним прикладом і пояснювати, що для її здоров'я є корисним, а що їй може зашкодити, зазначає Світлана Козак. Якщо батьки більше часу проводять перед телевізором, не гуляють і в харчуванні надають перевагу напівфабрикатам, солодощам, пиву-газованкам і дитина це бачить, такий приклад буде не на користь здоров’ю дитини.

Можливо, комусь доведеться змінювати свої звички, зокрема в приготуванні їжі.

  • Домашня випічка, печиво, запіканка принесуть дитині більше користі, ніж куплені в магазині пластівці, які містять надзвичайно багато цукру, - каже лікар. - Так, інколи мамі доведеться перечитати літературу, вийти з зони комфорту, встати раніше і приготувати сніданок, але це все робиться заради здоров’я своєї дитини.

До речі, дитина копіює не лише харчову поведінку батьків. Відома тренерка, спортсменка і телеведуча Аніта Луценко написала на своїй сторінці в соцмережі, що діти копіюють навіть поставу батьків.

- Як думаєте, що потрібно робити, щоб відучити дитину сутулитися? І поки ви перебираєте варіанти з розряду – бити по спині і вставити швабру, дам просту підказку: в дитини прекрасно спрацьовують дзеркальні нейрони і вона просто вибирає для себе ідеал (найчастіше – одного з батьків) просто копіює їхні рухи, звички і далі за списком. І це не генетика. А тепер оп! Хто не задоволений поставою своєї дитини, подивіться на себе з боку. Яка в цю секунду ваша постава? Ну ви зрозуміли! Хочете класних дітей – будьте класними самі! Згодні? – написала Луценко.

Чим можуть допомогти батьки

Зараз є багато інформації для батьків, але такі "кити", які допоможуть зберегти здоров’я школярів, залишаються – це режим дня, режим харчування і повноцінне харчування, і фізична активність та відпочинок.

- В 90% на початках збереження здоров’я дітей залежить від батьків, як вони організують режим роботи, харчування і відпочинку для своєї дитини, особливо першокласників, те й буде у майбутньому, - продовжує лікар. – Звичайно, педагоги і медики допоможуть, але основна робота – це праця батьків, і вони мають це усвідомлювати. Не даремною є постійна війна з кольоровими газованими напоями, чіпсами, смаженим, сухариками. Дітям це все смакує, але усе це збагачене смаковими додатками і консервантами, воно подразнює слизову шлунка і така їжа не минає безслідно – це доведено дослідженнями, і це має бути аксіомою для дитини.

Молодшим школярам треба виховувати звичку відпочивати після кожних 15-20 хвилин  роботи за комп’ютером, а старшим - через 20-25 хвилин. Надмірність впливає на психіку дитини, на порушення постави і зору. Якщо порівнювати наприклад тривале читання і тривалу роботу за комп’ютером, останнє шкодить більше через миготіння екрану, швидкі зміни картинки, тут дуже велика концентрація уваги, постійно треба стежити за змінами і реагувати на ці зміни, тож втома настає швидше.
- Якщо батьки помічають, що дитина мружиться, сідає ближче до телевізора, нижче нахиляється над столом, коли пише, не зволікайте з візитом до лікаря, - зазначає Світлана Козак. - У школі двічі на рік перевіряють гостроту зору, і якщо є проблема, мамі пишуть записку, де вказують, який є зір і просять звернутися до окуліста. До речі, не кожні мама-тато зразу це роблять.

Батькам варто контролювати вагу ранця, рюкзака чи портфеля, зазначає лікар. Бо молодшим школярам не можна носити на спині більше 2,5 кг, старшим школярам - не більше 4,5 кг. Це впливає на поставу, тож зайвого до школи не кладіть.

Простими речами - як от звертати увагу на те, як пише дитина, як сидить, що їсть, батьки можуть допомогти зберігати здоров'я. Це профілактика дитячих порушень постави, зниження гостроти зору і проблем з травленням.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up