Дитячий протитуберкульозний санаторій в Яблуневі стане закладом реабілітації для воїнів АТО

Дитячий протитуберкульозний санаторій в Яблуневі стане закладом реабілітації для воїнів АТО
  • В кількох закладах об’єднання «Фтизіатрія» скорочують стаціонари, заклади змінюють профіль через реорганізацію.
  • Тепер в стаціонарі хворих на туберкульоз лікують доти, щоб вони стали безпечними для оточуючих, а завершує лікування пацієнт вдома і в поліклініці

Із 1 травня цього року Яблунівський дитячий протитуберкульозний санаторій завершує роботу у попередній якості. Про це під час круглого столу до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом зазначив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик.

- Торік в Яблунівському обласному дитячому протитуберкульозному санаторії оптимізовано 30 ліжок, - зазначив він. - Скорочення відбувалося поступово: спочатку з 110 ліжок на 80, зараз там 50 ліжок. І це уже відомо, що з 1 травня санаторій завершує свою роботу в цій якості. Санаторій в Яблуневі перетворюють на заклад надання медичної допомоги і реабілітації воїнів АТО.

Відео дня

 

Замість протитуберкульозних стаціонарів – поліклініки

За два минулі роки відбулася реорганізація і скорочення кількості ліжок в усіх протитуберкульозних закладах області, повідомив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик.

- Торік ми закрили відділення диференціальної діагностики в нашому обласному протитуберкульозному диспансері, і на його базі створили нове відділення позалегеневих форм туберкульозу, - розповів Вадим Рудик.  

Також закривають стаціонари по 30 ліжок кожний в Бережанському протитуберкульозному диспансері і Заліщицькій протитуберкульозній лікарні згідно з прийнятим рішенням сесії обласної ради щодо цих двох закладів. Вони тепер будуть входити як диспансерно-поліклінічні відділення до складу обласного протитуберкульозного диспансеру. Посади лікарів не скорочені, а от технічному персоналу доведеться шукати роботу.

Змінився підхід в лікуванні

Ліжковий фонд скорочується з 2012 року, зазначає керівник об’єднання «Фтизіатрія». Це відбувається з кількох причин.

- Основна причина скорочення кількості ліжок - в області поступово зменшується кількість пацієнтів, які знаходяться на лікуванні в наших стаціонарах і в санаторіях, - розповів головний лікар. - Щороку область входить в трійку областей в Україні з найменшою захворюваністю, тому через це кількість ліжок зменшується. Друга обставина – у нас згідно з міністерськими наказами переглянуті підходи у лікуванні пацієнтів. Якщо раніше їх лікували 6-12 місяців, то зараз головний принцип - у стаціонарі знебацилюють хворого, щоб він був безпечний для оточуючих, а завершує пацієнт лікування амбулаторно. Тобто пацієнтів, які виділяють бактерії туберкульозу, у стаціонарі лікують доти, доки він знебацилюється, а далі – його переводять на амбулаторно-поліклінічний етап лікування.

Знебацилений пацієнт є безпечним і може лікуватися вдома під контролем медиків первинної і вторинної ланки, каже лікар.

 

Хворих не стане більше

Як зазначив пан Рудик, скорочення термінів лікування в стаціонарах і скорочення кількості ліжок в стаціонарах не призведе до негативних наслідків.

- Зараз акцент робиться на роботу первинної ланки, бо головне – виявити хворого. Цим займається первинна і вторинна ланка медицини. У нас же є всі можливості для лікування, - зазначив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру. - Пацієнти отримують всі ліки безкоштовно і ліків вистачає з гарантією майже на два роки, тим більше, що вони постійно поновлюються. Тому із завданням в лікуванні ми справляємося. Область має одні з найкращих показники щодо ефективності лікування туберкульозу.

Тривале лікування хворих на туберкульоз у стаціонарі є невиправдано затратним для держави, наголошує пан Рудик.

- Пролікувати одного пацієнта, у якого вперше виявили туберкульоз, коштує тисячу гривень, - зазначає він. - Для хворого, який має резистентність до одного препарату, тобто один препарат на бактерію туберкульозу не діє, вартість лікування зростає до 48 тисяч гривень. А на лікування хворого з  мультирезистентним туберкульозом витрачається 218 тисяч гривень. Тепер по всій Україні від радянських підходів усі відмовляються. Не йде мова про те, що чим довше хворий лежить в стаціонарі, то він буде на 100% вилікуваний. Оздоровлення заклечається в тому, що він був знебацилений, щоб для оточуючих не був небезпечним. Чому раніше лікували так довго? Радянський Союз був дуже багатим. Згадайте, як надавалася медична допомога, усе було безкоштовним. Зараз і люди, і держава рахують витрати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up