Для родимок небезпечне і сонце, і солярії

Для родимок небезпечне і сонце, і солярії

Найважливіший чинник, який викликає переродження родимок чи виникнення меланоми самостійної і немеленомних раків шкіри – це ультрафіолет. 

- Часи, коли вважалося, що  ультрафіолет додає краси і здоров'я, минають, - наголошує зазначила завідуюча диспансерним відділенням обласного шкірвендиспансеру, кандидат меднаук Тетяна Шкробот. - На сьогодні доведено, що під дією ультрафіолету відбуваються мутації ДНК, причому це сприяє не лише утворенню новоутворів на шкірі, але й розвитку онкопроцесів в організмі.

Пацієнтам із родимками медики пояснюють, що перебувати на сонці в нашій широті з 11 до 15 годин категорично не можна. Діти до 3 років не мають знаходитися під прямими сонячними променями. А при появі будь-яких сумнівних пігментних новоутворів, які збільшуються в розмірах, в яких змінюється поверхня, змінюється концентрація пігмента, варто одразу звернутися на огляд до дерматоонколога.

- Багато людей думають про негативний вплив сонця лише тоді, коли йдуть на відпочинок, а це є помилкове твердження, - наголошує онкодерматолог Віталій Глушок. - Коли ми йдемо на роботу, йдемо по вулиці, чи працюємо на городі, також треба захищатися від сонця. Найбільша активність сонця з 10 до 16 години. В такий час рекомендуємо бути в тіні або максимально захищати себе одягом, сонцезахисними окулярами, кремами. До речі, родимки можна захищати сонцезахисними кремами. Це допомагає вберегти їх від надмірного впливу ультрафіолету.

Відео дня

До речі, шкідливим є не лише природне сонце. Штучні промені не менш небезпечні для тих, хто має родимки. Тож солярій не рекомендується відвідувати без попередньої консультації з лікарем.

  • Часто пацієнти запитують: «Якщо я заклею родимку, то це вже буде безпечно? - розповідає Віталій Глушок. – Та ультрафіолетовий вплив сприймається усією поверхнею шкіри, в тому числі і волосистою частиною голови. І заклеювання родимок абсолютно не вберігає, а ще й може зашкодити. Бо створюється парниковий ефект. Цього робити не можна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Астахова Інна

    Яке право має реєтратура направляти людину до неспеціаліста??? Яке право він має приємати людину і створювати небезпеку для іі здоров 'я і життя???Я очікувала на кваліфіковану консультацію,звернулась в спеціалізований заклад...Ще здивувало те,що прямо в кабінеті він робив перевязки,хоча поряд є маніпуляційний кабінет і медсестри.
  • Астахова Інна

    Маю багато родимок на тілі,5 з них відносно великого розміру.Минулого року вирішила звернутись на консультацію в онкодиспансер,по тій причині,що турбував незрозумілий дискомфорт в районі однієі з родимок в районі живота.В реєстратурі поліклініки сказали підійти якщо не помиляюсь в 12 кабінет.На дверях було написано що тут приємають спеціаліст маммолог і по підшлунковій та печінці.Тричі перепитувала людей в черзі чи в цей кабінет мені з родимками.Виявилось,що там ще чоловік 5 з родимками туди сами.Чекала годину,перебираючи в голові страшні думки що буде,якщо припустять щось страшне.. Менш з тим. Прийняв мене Віктор Степанович,той що по печінці і підшлунковій.Розділась і показала 5 родимок які мене непокоять.І яким великим було моє здивування коли лікар ледь глянувши на них,запропунував мені зайти в аптеку купити ракавички і звичайне лезо і зробити надрізи на родимках,для того щоб відправити на аналіз!!!Це при тому,що всюди,де тільки можна наголошують на тому,щоб боронь Боже не травмувати родимку.Як лікар міг таке запропунувати???!!!На питання чому мене не оглянули дерматоскопом він відповів що понадивляються телевізорів і плетуть дурниці.Після цього встала і пішла сказавши що подумаю.Кожен нормальний лікар скаже,що після травми є великий ризик переродження.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up