До раку треба поставитися як до справи, яку треба вирішити, кажуть медики

До раку треба поставитися як до справи, яку треба вирішити, кажуть медики
Найпоширеніші локалізації раку в жінок – рак молочної залози і рак шийки матки. В чоловіків – рак передміхурової залози і рак легенів.
  • Онкопрофогляди треба проходити щороку, особливо людям з групи ризику і після 40 років. Усім – рентген. Жінкам – до гінеколога і  мамолога. Чоловікам – до уролога.
  • 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку

Біль в певній ділянці тіла чи збільшені лімфовузли ще не означає, що є рак, кажуть медики. І навпаки - є випадки, коли рак спочатку і не болить. Наприклад, рак легень на початку протікає практично без симптомів.

- Коли вже виявили рак в певному органі, болі у відповідній ділянці тіла можливі. Але якщо десь вам на комп'ютері показують картинки, і кажуть, що в місці, де світиться, може бути рак – це до офіційної медицини не має стосунку. Певні симптоми - лише привід звернутися до лікаря, - каже онкохірург Назар Чорний.

Ризик захворіти на рак мають кожний 3-4 чоловік і кожна 5-6 жінка.

Відео дня

- На рак товстого кишечника хворіють заможніші люди, які їдять більше м'яса, спочатку місяць-другий лікують геморой. А коли бачать, що не допомагає, приходять до онкологів, - зазначає Назар Чорний. - На рак стравоходу, рота, шлунка більше хворіють люди, які часто вживають алкоголь і не мають можливості нормально харчуватися. Рак легень частіше зустрічається в тих, хто зловживає алкоголем і курить, а також, у тих, хто працює на шкідливому виробництві - у шахтах, копальнях. Також це - ковалі, ті, хто добуває граніт. Ці люди - у групі ризику.

Від початку хвороби до появи симптомів проходить лише два роки. І за цей період хвороба розвивається, і люди звертаються уже на пізніх стадіях. А скільки буває випадків, що навіть з відкритою раною і багатокілограмовою пухлиною до лікаря не йдуть.

- У нашого професора Ігора Галайчука є добірка фото, на яких пацієнти доходжували з пухлинами до таких розмірів, що пухлина важила 10 кг. Так же не має бути, щоб молочна залоза не була повністю вкрита шкірою, поверхня – рана, а жінка не звертає уваги. Таких випадків є багато, - розповідає лікар. - Був один такий пацієнт з раком шкіри, де практично половина шиї була, як суцільна рана, м'язи погнили, було видно хребці, судини. А він так шарфом замотувався і ходив собі. Чоловік вирішував проблему лише алкоголем.

 

Обстежуйтеся, коли не болить

- Люди мають прийти на профогляди навіть коли все добре, а не коли болить чи втратили вагу. Коли пішла велика втрата ваги – це свідчить, що хвороба значно розвинулася, - розповідає лікар. – Звичайно, мінус 5 чи більше кг можна розцінювати по-різному. Якщо людина стала менше їсти – це нормальна реакція, але якщо їсть, а втрачає вагу, бо їжа не засвоюється, є проблема. Звертайте увагу, якщо є розлади стільця – постійні закрепи-проноси, це теж не нормально. Будь-яка кровотеча, крім місячних, це не норма. Це має насторожити жінку, треба піти до гінеколога і зробити УЗД, рентгет. Але люди, на жаль, не звертають на таке уваги. Думають: «А вип'ю таблетку і мине, а нема часу, а треба бараболю посадити, посапати, підгорнути, викопати».

Особливо щорічні обстеження потрібні людям з груп ризику, також якщо в родині був рак і якщо людина старша 40 років. Також онкологи масово заохочують обстежуватися у дні молочної залози і меланоми. Усі мають раз на рік проходити рентген-обстеження грудної клітки. Після 40 років чоловіки мають раз на рік проходити огляд уролога, жінки – мамолога. Також раз на рік, чи частіше, бо можливо є ерозії чи інші проблеми, обстежуватися в гінеколога.

- Можна діагностувати рак і за маркерами в крові. Це стосується більше гормонзалежних органів – яйників, щитоподібної, молочної залоз. Але, людина має прийти, і хоча б здати кров, - каже лікар.

 

Страхи варто подолати

Якщо діагностувати захворювання на першій стадії, або передрак, в багатьох видах раку на 95% можливо вилікуватися, каже онкохірург.

Найпоширеніші локалізації раку в жінок – рак молочної залози і рак шийки матки. 
В чоловіків – рак передміхурової залози і рак легенів. 

Дуже добре на ранніх стадіях лікується рак в певних локалізаціях - перша стадія раку молочної залози, рак кишки. Гірше – рак шлунка, підшлункової залози, печінки, саркома, рак яйників, щитоподібна залоза.

- Соціальний фактор, робота в шкідливих умовах, вік, якась патологія, яка довго не виліковується – мають насторожувати лікарів, - зазначає співрозмовник. - Наприклад, сімейний лікар побачив у пацієнта збільшений лімфовузол. Він його лікує антибіотиком. Не допомагає. Він змінює ліки на інші, а треба скеровувати на обстеження до онколога, а не просто міняти антибіотики. Постійні рецидивуючі пневмонії щороку можуть призвести до виникнення онкопатології. Для того потрібне обстеження не раз на 5 років, а щороку. Тоді можна побачити пухлину в першій стадії і адекватно пролікувати. Не потрібно боятися обстежитися. В нас люди бояться діагнозу рак. Але я завжди говорю, що до цього потрібно ставитися, як до якоїсь справи, яку людина повинна вирішити. В нашому житті присутні багато таких справ, наприклад, екзамен. Це нас лякає, але ми маємо це зробити, і жити далі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • тарас

    спочатку налякати, потім "збити" гроші з хворого - знаємо все це
  • А

    Ви би менше грошей дерли за ту же саму консультацію коли до вас приходять просто перевіритись. То ж ви що робите ведете в другий кабінет і прям почті в лоб гроші, а ні то йди де інде.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up