До та після: у оновленому реабілітаційному центрі Тернополя зможуть допомагати діткам зі всієї України

До та після: у оновленому реабілітаційному центрі Тернополя зможуть допомагати діткам зі всієї України

З кожною дитиною працюватиме ціла команда лікарів, які визначатимуть рівень порушень життєдіяльності організму дитини та підбиратимуть дієве лікування.

У Тернопільській міській дитячій поліклініці, що на вул. Федьковича, 16, відкрили оновлений реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю усіх нозологічних форм. Капітальний ремонт та закупівлю обладнання провели за кошти міського бюджету у межах першої черги ремонту поліклініки, повідомили у пресслужбі Тернопільської міськради.

«Дитячий реабілітаційний центр облаштований відповідно до нових європейських стандартів, в якому мультидисциплінарна команда спеціалістів надаватиме комплексну соціальну, фізичну, психологічну, педагогічну та інші види реабілітації за індивідуальною та груповою програмами», – йдеться у повідомленні.

Відео дня

Ідею щодо розширення послуг з реабілітації виношували вже досить давно, і от нарешті вдалося її втілити у реальність, говорить директор «Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні» Андрій Артимович.

- Минулого року ми з міським головою дійшли до етапу, коли прийняли рішення, що на цю сферу виділили кошти. Тоді ще не знали, що прийде коронавірус. Коштів завжди не вистачає. Але в нас є чітке розуміння – ми маємо формувати здорову націю. Вилікувати дитину – це ще не значить привести її стан здоров'я до того, який буде постійно на доброму рівні. На сьогодні, на жаль, втрачений принцип, що діти мають пройти ще і реабілітацію. Тому нам вкрай важливо, аби діти Тернопільської громади могли отримати таку допомогу тут, а не шукати її деінде. Попит на цю послугу величезний, тому дітки і з інших областей приїжджають до нас лікуватися, - каже він.

За словами керівника, на початку року виділили  кошти на оновлення центру.

Стандарти щоразу зростають, НСЗУ, як головний замовник медичних послуг, постійно посилює список вимог для закладів. Відсутність реабілітаційного закладу в установі ставить під питання його існування взагалі, уточнює Андрій Артимович. Так співпало, що інтуїтивно, незважаючи на труднощі, міська дитяча лікарня спрацювала на випередження. Реалізувати проєкт було непросто, але в результаті усі роботи провели якісно.

Як було і що зробили

На жаль, матеріально-технічні ресурси виснажені у багатьох медичних закладах країни. І тернопільський реабілітаційний центр не був винятком. Таких капітальних робіт тут не проводили вже давно.

Тепер це не просто оновлений, а й технічно модернізований заклад. Оскільки споживачі послуг - пацієнти хочуть отримувати їх на найвищому рівні, медичні установи повинні робити все, аби розвиватися та бути успішними.

Отже, у дитячому реабілітаційному центрі капітально відремонтували зал для лікувальної фізкультури і масажу, зал музичної терапії, кабінети ерготерапії, теплолікування, лікаря-психотерапевта, лікаря-логопеда, їдальню, туалетну кімнату. Облаштували також сучасний конференц-зал, щоб лікарі за допомогою мультимедійного обладнання могли проводити дистанційні консультації, діагностику та спостерігати за життєдіяльністю дітей з інвалідністю.

За інформацією директора «Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні» Андрія Артимовича, було придбане обладнання для роботи фізичних та ерготерапевтів, зокрема різноманітні гімнастичні стінки у фізкабінет.

У закладі створені умови для комплексної реабілітації. З кожною дитиною працюватиме ціла команда лікарів, які визначатимуть рівень порушень життєдіяльності організму дитини та підбиратимуть дієве лікування. На отримання реабілітаційних медичних послуг можуть претендувати діти з будь-якими видами захворювань, що призвели до інвалідності.

- Чи діагноз ДЦП, чи бронхіальна астма, чи різні гастроентерологічні, неврологічні порушення, – така дитина може пройти в нашому закладі реабілітацію. На лікування дитини з інвалідністю виділяється в середньому 16 тисяч гривень, на лікування дітей з інвалідністю підгрупи А виділяється 25 тисяч гривень на курс лікування. Ця сума виділяється на один рік, – повідомив медичний директор з поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма.

З нового року – повний пакет послуг

Лікар-педіатр КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" Майя Голяк розповіла, що тепер тут будуть залучені спеціалісти, яких раніше не було. Оскільки навіть навчання таких фахівців в Україні не проводили.

Фахівці наголошують, з дитиною працюватиме ціла команда лікарів, які визначатимуть рівень порушень життєдіяльності організму дитини. Тим самим, підбиратимуть дієве лікування.

Для того придбали сучасне обладнання.

Директор КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Андрій Артимович додає, що обладнання стосуватиметься роботи ерготерапевтів, фізичних терапевтів. У закладі є хороші напрацювання, коли діти з церебральним паралічем після певного комплексу занять покращують свій стан.

У міській раді кажуть, дане відділення оновили в рамках першої черги ремонтних робіт. Повністю два корпуси планують підготувати до прийому пацієнтів до нового року. Кошти виділили з бюджету міської ради.

Міський голова Тернополя Сергій Надал зауважив, що поки тривали роботи в одному крилі, то лікування перенесли в інше, аби не зупиняти процесу. Міський голова прогнозує, що вже з нового року тут надаватимуть повний пакет медичних послуг для реабілітації дітей.

Додамо, що у реабілітаційному відділенні приймають дітей і з інших міст України. А це свідчить про високий рівень медицини в Тернополі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up