Енергетики: "за" чи "проти". Як ці напої впливають на здоров'я, розповів медик

Енергетики: "за" чи "проти". Як ці напої впливають на здоров'я, розповів медик
  • Енергетики рекламують як засоби боротьби з втомою, що допомагають активному способу життя та стимулюють розумову діяльність.
  • Але чи так це насправді, ми запитали у лікаря.

Енергетичні напої вже досить відомі у світі, хоча їх інгредієнти вже давно використовують для стимуляції нервової системи. Виробники продовжують випускати все нові і нові види цих напоїв.

Зазначимо, що енергетики офіційно заборонені у Франції, Данії та Норвегії. У цих країнах їх можна знайти тільки в аптеках, тому що вони вважаються ліками і дози їх прийому дуже суворі. Смертельна доза для людини 10 грамів кофеїну- це приблизно 150 баночок цього напою, кажуть медики.

Нирки сказали: “досить”

- Колись на роботі щодня випивала пляшку-дві енергетичних напоїв, - розповідає тернополянка Наталія. -  Це для мене було, як кава.

Відео дня

Жінка підозрює, що до енергетиків організм сильно звикає.

 - Але одного не чудового дня мої нирки сказали "досить", а потім було тривале лікування, - каже пані Наталя.- Зараз кілька разів брала до рук в магазині пляшку енергетика, але напис "вагітним і тим, хто годує грудьми пити не рекомендується" змушував мене поставити її назад, адже у мене маленький синочок. 

Тернополянин Дмитро також проти вживання енергетиків.

  - На війні дуже часто вживав енергетики з побратимами, а особливо в нічні зміни- розповідає чоловік.

У  цивільному житті Дмитро дуже рідко спокушається на енергетики.

- Для здоров'я нічого доброго, особливо якщо зловживати, - каже він. 

Яка шкода для організму

Достатньо добре енергетиків ще не вивчили, розповідає лікар-методист вищої категорії комунальної установи тернопільської облради “Центр здоров'я”  Андрій Зарусінський.

У складі енергетиків присутній цілий ряд тонізуючих речовин, які можуть змінюватися залежно від різновиду напою і від виробника. Найчастіше до складу цих напоїв входять кофеїн і стимулятори у вигляді теофіліну і теоброміну, зазначають лікарі.

 - Неякісні смакові добавки можуть викликати навіть серйозні отруєння у споживачів, - каже пан Зарусінський.

Також, не менш важливим є те, що кофеїн у складі енергетика може викликати залежність.

Якщо припинити їх пити, то організм починає відчувати шалену втому, занепад сил, млявість. Все це змушує людину знову купувати напій, що бадьорить, щоб зняти прояви небажаних симптомів і знову відчути приплив сил.

Групи ризику

Хто найчастіше “підсідає” на енергетики? В основному це студенти в період сесії, офісні працівники, щоб успішно виконати свою роботу вчасно, деякі спортсмени у фітнес-клубах, втомлені водії, відвідувачі нічних клубів – всі ті, хто втомився, але повинен відчувати себе повним сил і енергії.

Споживачі енергетиків – молоді люди 17-24 роки, що вчаться або працюють, зазначають фахівці.

Яскрава красива баночка, яка нічим не відрізняється від банки з газованою водою, привертають увагу дітей і молоді. При цьому, про шкоду енергетичних напоїв в ній нічого не говориться. Наступний крок – коктейлі, до складу яких входить спирт. При цьому поєднання енергетика і алкоголю – дуже небезпечно і може призвести до найстрашніших наслідків.

Випиваючи баночку енергетика, людина начебто тверезіє, а через деякий час кофеїн посилює дію алкоголю на мозок, кажуть медики.

Протипокази

Енергетики протипоказані вагітним, підліткам, дітям і літнім людям.

Крім того, людям, страждаючим від гіпертонії, глаукоми, чутливості до кофеїну, розладів сну і серцево-судинних захворювань теж не рекомендується їх вживати.

За словами медиків, енергетичні напої є вітамінним замінником кави, до того ж більш шкідливим.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Віталік Віталійович

    Замовна стаття   ніяких  науковий  і інших  реальних доказів    було  б не  корисно  то  б  ніхто з   багатих людей   не пив    головне енергетик зло, а  алкоголь  то так    водичка...п'ю   14  років  і почуваю  себе  супер  не вірте всяким   замовний   і не  підтвердженим   науковими  висновками  статтям  і будьте  здорові   не   купуйте  в аптеках   нічого  і   їжте  натуральні   продукти   й коли  почуваєте, що  дуже  хочеться спати  то не  пийте  енергетики  проти  сна, а пийте  коли  хочете   провести  добре   час  сон   ніякий  енергетик  не   замінить   пийте  енергетики  при потребі   й  потроху  не треба  перший  раз бутиль  1 літру  випивати  потрошки  по 100 мл  по 200 мл і будете  здорові.
  • Читач23

    в мене 3 з 5 ) але нічого пив, правда сам зрозумів що краще кинути. І залежність ппц викликало.
  • Олеся Лт

    Якого х їх дітям продають?
  • Віталіна Буфля

    Мені 17років

keyboard_arrow_up