Головне - не стати заручником потопельника і самому не піти під воду

Головне - не стати заручником потопельника і самому не піти під воду
  • Наближатись до потопельника треба з плавзасобом. Це може бути навіть порожня дволітрова пляшка чи кульок.
  • Часто шанси на спасіння без тренувань і сторонньої допомоги наближаються до нуля.
  • Що робити - крок за кроком - і чого категорично не можна, рятуючи потопельника, – радить фахівець кафедри медицини катастроф.

Життя вісімнадцяти людей забрала вода вже від початку цього року. З них троє – діти.

За аналогічний період минулого року в області загинули 20 людей.

Про це повідомили в управлінні держслужби з надзвичайних ситуацій в області.

Відео дня

Днями на Тернопільщині втопились рибалка та 12-річний хлопчик. Нещастя сталось 11 липня. 12-річна дитина з двома друзями відпочивала на річці. Діти пішли купатись і якоїсь миті почали тонути. Їх помітив 60-річний рибалка, який сидів поруч. Чоловік кинувся допомагати юнакам. Одного витягнув, іншого виштовхав на мілину. Проте третього хлопчика дістати не зміг. Рятуючи хлопчаків, чоловік загинув сам.

Що робити і чого категорично не можна, рятуючи потопельника, радить завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини, професор Арсен Гудима.

  • Що стосується потопельника, то, передусім, потрібно розглянути послідовність надання допомоги – з моменту того, коли ми побачили людину, яка у воді і поводиться нетипово, – розповідає Арсен Гудима. - Тому, насамперед, потрібно з’ясувати, чи ця людина справді тоне.

Є три види утоплень, зазначає медик. Перше – класичне, коли людина розгубилась, бовтається у воді, втрачає сили і незвично поводиться. Тобто, ви переконались, що вона не відпочиває на воді і не робить розмірних рухів, які нагадують плавання.

  • Класичне утоплення – коли людина йде на дно, надихається водою, яка потрапляє в  легені, - каже Арсен Гудима. – Такий постраждалий буде синього кольору. Оскільки дихання немає, кисень не надходить в організм, а серце ще деякий час скорочуватиметься, розганяючи темну, збіднену киснем кров.

Можливі ще два варіанта втоплення, каже медик. Перший – асфектичний. Коли людина в силу тих чи інших обставин може хлипнути води, вона потрапить на голосові зв’язки, які зімкнуться. Така людина у свідомості, але вдихнути-видихнути не може, як і видати якийсь звук. Такий потерпілий буде «німим» і може робити рухи, благаючи про допомогу. Піднімати їх догори, махати і привертати до себе увагу. Це триватиме доти, доки в такого потерпілого вистачить внутрішнього кисню до повної втрати свідомості. Якщо це відбувається за умов паніки, процес може тривати до 10-15 секунд.

  • Третій варіант – людина помирає у воді, - каже Арсен Гудима. - В неї виникає рефлекторна зупинка серцевої діяльності. Це часто буває, коли під час купання верхній шар води теплий, а людина вирішила пірнути на глибину 2 м - там вода холодніша на 10 градусів і більше. Тоді рефлекторно виникає зупинка серця. Це фактично клінічна смерть. Треба пам’ятати, що людина легша за воду, і вона спливе.

Якщо ми виявили людину на воді, яка тоне, маємо надати їй допомогу.

ЩО РОБИТИ І ЧОГО НЕ МОЖНА, рятуючи потопельника

  1. Рятувати людину, яка тоне, потрібно так, щоб не стати самим заручниками потопельника і не піти під воду. Якщо ви не вмієте добре плавати, у вас немає фізичних можливостей та плавзасобів – у воду краще не лізти, а кликати на допомогу тих людей, хто може це робити, або відповідні служби, які зобов’язані це робити. Скажімо, за кордоном кожне місце для купання атестується і сертифікується, і там є можливість викликати рятувальні служби в режимі реального часу. Якщо такого немає – у водоймі не дозволяється купатись. Що стосується тернопільського ставу, то єдине атестоване місце, де є рятувальна служба – це Дальній пляж.
  2. Якщо ви вирішили таки рятувати людину, наближатись до потопельника треба з якимось плавзасобом. Це може бути те, що під руками – порожня дволітрова пляшка чи кульок, в який ми набрали повітря і закрутили його. Так, щоб одна рука була з «поплавком». Транспортувати потопельника на воді надзвичайно важко.
  3. Якщо ви вирішили наблизитись до потопельника, треба зафіксувати місце, де він пішов на дно. У ставі це зробити важко, але, скажімо, на березі можна побачити якусь відмітку і означити орієнтир.
  4. Після того, як витягнули людину на поверхню, ми маємо чимшвидше доправити його до берега – тримаючи за будь-що – навіть за волосся чи попід пахви. Нетренованій людині це зробити надзвичайно важко. І часто шанси на спасіння без тренувань і сторонньої допомоги наближаються до нуля.
  5. Якщо маєте човен, то піднімаєте людину на плавзасіб. Потім треба очистити верхні дихальні шляхи і починати штучну вентиляцію легень – кожну 6-ту секунду робити вдих в тіло пацієнта, попередньо забезпечивши прохідність дихальних шляхів.
  6. Якщо є підозра, що людина травмувалась у воді, закидати йому голову назад небезпечно, можливо, у неї травма хребта.
  7. Під час транспортування по воді потопельника на берег, ми маємо робити реанімацію щонайменше вчотирьох. І ставитись до потерпілого так, ніби у нього апріорі пошкоджена голова. Одна людина, відповідно, завжди має підтримувати голову і шию.
  8. Витягнувши людину, ми обов’язково маємо покласти її обличчям до води. Відкрити йому рот, очистити ротову порожнину і вимочити воду, яка стікає. Решта води, яка не стікає, найімовірніше вже всмокталась в кров і дістати її нереально.
  9. Категорично не можна ставити людину на коліна, витискати чи витрясати з неї воду, робити інші рухи з перегинанням тіла. Це тільки марнування часу.
  10. При очищенні верхніх дихальних шляхів ми оцінюємо, чи людина дихає. Якщо ні – це вже стан клінічної смерті. Ми викликаємо швидку і просимо прийти когось на допомогу.
  11. З цього моменту починається реанімація шляхом натискання на грудну клітку. В потопельників є своя особливість реанімаційних дій. Перед тим, як ми натискаємо на грудну клітку, але констатували клінічну смерть, ми повинні зробити 5 рятівних вдихів, щоб освіжити повітря в легенях (це стосується тих, хто буде рятувати з числа цивільних громадян до приїзду «швидкої») і потім в співвідношенні 30 натискань до двох вдихів. В такому форматі працюємо до приїзду швидкої.
  12. Коли людина почне дихати, її потрібно перевернути у стабільне положення «на боці». Вона може отямитись і сказати, що з нею все добре. Але вона обов’язково підлягає госпіталізації, бо з водою до організму потрапляє дуже багато мікроорганізмів, які можуть до 3 годин дати невиліковну пневмонію. Мозок через гіпоксію може дати мозкові розлади.
  13. Коли постраждалий отямився, його обов’язково потрібно висушити і чимось накрити, бо він буде втрачати тепло.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up