У Тернополі продають лісові гриби: скільки коштують та як обрати

- Стихійний ринок Тернополя переповнений грибами. Підосичники, маслюки, дощовик, білий – лише частина товару, який пропонують споживачам.
- Ціни стартують від 50 гривень за кілограм.
Аби подивитися, які саме лісові гриби вже можна придбати у Тернополі, журналісти «20 хвилин» вирушили на стихійний ринок, що на вулиці Митрополита Шептицького. Майже біля кожного продавця ми бачили сумки, пакети та ящики з цією продукцією. Люди запевняють, що все збирають самотужки у місцевих лісах Тернопільської області, але особливо не афішують локації, щоб ще трохи заробити.
Скільки коштують
Найбільше ми помітили маслюків. Їх віддають за найдешевшою ціною. За кілограм просять від 50 гривень, якщо одразу очищенні, то вже – 80 гривень. Пані Марія каже, маслюки ідеально підходять для маринування чи до смаженої картоплі.
– Збираємо всією родиною кілька років поспіль, але переважно для особистого вживання. Ми їх вимиваємо, очищаємо і маринуємо чи консервуємо. Інколи ще висушуємо і зберігаємо у великих банках. Це вперше привезла на ринок, але люди тільки питають і не купують. Можуть побоюватися і я їх розумію, – каже пані Марія.
Пропонують тернополянам і білий гриб. Ціна за кілограм коливається від 300 до 400 гривень. За 400 гривень віддають маленькі, адже, зі слів продавців, вони найсмачніші. Жодних знижок зробити не погоджуються.
Є також польський гриб. Його можна придбати за 150-200 гривень/кілограм. А ось печериці – 60 гривень/кілограм. Щодо підосичників та підберезників, то за них просять від 100 гривень. Зі слів пана Степана, збирає біля селища Вишнівець. Ось тільки п’ятого жовтня зібрав, а вже шостого жовтня привіз на продаж. Чоловік переконує, що не можна, аби гриби довго зберігалися без обробки.
Лише в одного чоловіка помітили дощовик їстівний. Люди зупиняються. цікавляться, але не купують. Кажуть, ще таких величезних грибів не бачили та і не знають, з чим краще його споживати. За кілограм просять 100 гривень.
Під час перебування на стихійному ринку ми помітили, що переважно купують саме білий гриб. Люди кажуть, що він є найсмачнішим та і найвпізнаваніший.
Будьте обережними
Фахівці Державної служби надзвичайних ситуацій у Тернопільській області наголошують, до споживання грибів варто ставитися відповідально, адже при неправильному приготуванні навіть їстівні гриби можуть нашкодити.
– Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду, – наголошують працівники ДСНС у Тернопільській області.
Крім того, для жителів Тернопільщини підготували низку порад, що варто дотримуватися. Можливо саме це врятує вас від отруєння.
По-перше, купувати гриби можна тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо радять уникати стихійних ринків. І варто брати тільки ті, які вам відомі і ви вже їх вживали.
По-друге, перевіряйте кошичок з грибами, особливо дитячі. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
По-третє, запам’ятайте, гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби до 10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Що стосується приготування, то обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Навіть, якщо ви впевнені в якості грибів, ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, що довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
– Зверніть увагу, що навіть значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
Лікарка ветеринарної медицини Наталя Остапів радить тернополянам не ризикувати з лісовими грибами. Бажано не купувати на стихійних ринках, а якщо вже дуже хочете, то обов’язково дотримуйтеся рекомендацій щодо приготування.
– Зараз кількість грибів на ринку значно зменшилася. Частіше їх можна помітити у стихійній торгівлі. Але ви маєте розуміти, що стихійну торгівлю ніхто не контролює і не відповідає за якість продукту. Якщо ж ви вирішили придбати лісові гриби, то обов’язково звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, щоб там не було жодної плісняви. Якщо ви не знаєте того гриба, то краще не купуйте, аби не нашкодити собі, – каже фахівчиня. – До того ж я завжди наголошую, гриби не є основним інгредієнтом харчування. Вони не містять необхідних для організму речовин, мікроелементів, а лише рослинний білок. А він в нашому організмі дуже погано засвоюється. До 12 років дітям не бажано вживати гриби, а також людям, які мають проблеми з кишковим трактом.
Читайте також:
Робота для пенсіонерів на Тернопільщині: які вакансії пропонують, скільки платять
Вже почали нарахування кешбеку за купівлю українських товарів. А ви вже отримували?
Картопля по 10, а часник – 185: які ціни на сільськогосподарському ярмарку у Тернополі
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Слава ГолдаСаме ліпше то опеньки )))) то такий гриб що зїв - потім на другий день пішов посрав підставивши друшляк - потім під воду - пополоскав пополоскав і ще раз на пательню + цибулька ,сметанка ,спеції і можна ще раз їсти і навіть друзів пригощати)))))
-
Виталий ФлиповИз за вас полицаи гонят,молчите
-
Виталий ФлиповНе стихийный,нормальный
-
Олена СавицькаПольща білий гриб 30 злотих за 1 кгОлег Дубовий reply Олена СавицькаОлена Савицька Дікуха кого цікавить Польща!?Давай скільки в Франції,Німеччині,Швейцарії!!!