Як вберегти дітей від вірусів та чому лікарі не радять займатися самолікуванням

Як вберегти дітей від вірусів та чому лікарі не радять займатися самолікуванням
  • У Тернополі фіксують збільшення хворих дітей на гострі респіраторні вірусні інфекції. Пов’язують зростання статистики зі значним похолоданням та слабким імунітетом. 
  • Чи варто одразу звертатися до лікарів і як краще захистити імунітет дитини – ми дізнавалися у лікарів. 

Не чекайте ускладнень

ГРВІ – це вірусне захворювання, що проявляється набряком або інтоксикацією. Зазвичай його збудниками є аденовірус, реновірус, вірус коксакі, а також всім нам відомий коронавірус.

Тільки за жовтень та листопад у Тернопільській міській дитячій комунальній лікарні зафіксували понад 4000 хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. 80% хворих – діти від одного до дев’яти років. Переконує медичний директор з поліклінічної роботи Володимир Кучма.

– Статистика зростає. Ось в жовтні ми мали 2 211 хворих, а вже у листопаді – 2 457 хворих. Якщо розбирати листопад по вікових категоріях, то найбільше хворіли діти від п’яти до дев’яти років – 1444 особи. Трохи менше дітей від року до чотирьох – 812 осіб. Найменше хворіють діти до року – всього 60 осіб. Найчастіше до нас звертаються батьки вихованців дитячих садочків, а також молодшої школи, – каже Володимир Кучма.

Відео дня

Зі слів лікаря-педіатра педіатричного відділення №3 Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Юрія Стасишина, щодня вірусні інфекції підтверджує у 10-15 пацієнтів. Більше того, зараз з однаковими симптомами приходять цілі родини.

– Сезонність ГРВІ – від початку осені і до пізньої весни. Хвороба не обирає за віковою категорією, тому із симптомами звертаються як малі діти, вихованці садочків, так і школярі. Також варто враховувати, що в Україні війна і діти часто бувають в укриттях, де знаходяться всі гуртом. Такі приміщення підходять для розповсюдження вірусів. Та і не у всіх школах потужна вентиляція, що також відіграє роль, – каже пан Юрій.

Найчастіше до лікарів звертаються пацієнти з такими симптомами, як інтоксикація, набряк, температура. Натомість кожен організм індивідуальний і навіть звичайна вірусна інфекція у кожного проявляються по-різному. 

– Найчастіше симптоми проявляються у перші три дні. Це може бути: біль у горлі, закладеність носа, кашель. Температура не завжди, все залежить від організму. Ще на початку пацієнти зверталися із субфебрильною температурою – коли температура тіла протягом тривалого часу трималася від 37,2 до 38. Вже зараз переважно звертаються з фебрильною температурою – від 39 до 40. Останні дні у пацієнтів я спостерігаю сильний задушливий кашель, як ларингіт, – розповідає Юрій Стасишин.

Лікарі радять тернополянам не ускладнювати ситуацію і звертатися до медичного закладу. Бо інколи один-два дні перебування вдома можуть негативно вплинути на організм.

Лікування та стаціонар

Гострі респіраторні вірусні інфекції лікують симптоматично. Жодних антибіотиків та інгаляцій з перших днів захворювання. Адже через недоцільне використання ліків все частіше фіксують антибіотикорезистентність (здатність мікроорганізмів виживати і розмножуватися, попри вживання антибіотиків).

– Максимум, що можуть зробити батьки самостійно – збити температуру парацетамолом чи нурофеном. І постійно давати напій, тобто відпоювати дитину. Жодних інгаляцій водою «Боржомі», дезінфекторами для приладів та гіалуроновою кислотою. Сиропи я не раджу використовувати, адже від великої кількості мокроти, дитину може нудити. Горло лікуємо спреями або льодяниками. Треба, щоб більше виділялося слини, адже вона має бактерицидні властивості, – каже співрозмовник. – Якщо затяжний кашель і щось вже схоже на ларингіт, тоді треба залучити інгаляції. А з температурою боремося жарознижуючими. Ніс варто промивати сольовим розчином, але якщо набряк чи закладення – даємо судинозвужуючі препарати.

Попри збільшення кількості, хворі на ГРВІ рідко потрапляють на лікування до стаціонару. Якщо все виконувати за настановами лікаря, то за кілька днів відчуєте полегшення.

– До стаціонару не доходить, поки що. Хіба, якщо до нас приходять батьки з дітьми до року, то тут питання стаціонару навіть не обговорюється. Вони мають бути постійно під наглядом лікарів, якщо є симптоми ГРВІ. Рекомендую лікуватися стаціонарно і тим дітям, в яких є запалення легень або бактеріальний синусит. Ось під час цього синуситу треба систематично промивати носа і не всі батьки знають, як це правильно робити. І коли є запалення легень, то треба колоти антибіотики, – наголошує лікар.

Навіть, якщо лікування затягнулося і протягом п’яти діб у дитини не знижується температура, лікар не може призначити антибіотик. Першочергово необхідно направити пацієнта на загальний аналіз крові та сечі.

Як вберегти дитину?

Обов’язково необхідно проводити профілактику захворювання. Першочергово батьки мають звертати увагу на гігієну дітей – систематичне миття як рук, так і обличчя після повернення з вулиці. Також варто мінімізувати контакти із хворими. 

– 100% захисту від інфекцій не існує, але треба убезпечити свій організм. Раджу не нехтувати вакцинацією від групи. Вакцин від грипу є багато, і робити її треба хоча б раз на рік. Адже вона не є довготривалою. Вакцинувати бажано вже. Вона не входить до обов’язкового переліку щеплень, але після неї дитина буде хворіти в легкій формі – одна доба температури, кашель. Без ускладнень, – каже Юрій Стасишин.

Щодо вітамінів, то лікарі не радять купувати таблетовані. Краще більше вживати овочів та фруктів. Адже таблетовані вітаміни погано засвоюються в організмі. Зі слів лікаря-педіатра, батьки дослухаються до порад, аби тільки не нашкодити дітям.

Опитування

Як ви лікуєте дітей від грипу?

Читайте також:

Чи реально буде отримати меддопомогу без світла? Дізналися, як лікарні Тернопільщини готуються до блекауту

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Petro Skarzhynskyi

    Мед, малина, лимон і гарячий чай + парацетамол для збиття температури. Лежати відігріватись.
    Якщо нема часу і тре працювати - два-три пакутики антигрипозних вдень, чай, малина, лимон, мед. Плюс трохи ципрофлоксацину "для профілактики" і за два дні вже працюєш😁
  • Irina Kulyk

    В школах холодно, ще і додому прийдуть зігрітися немає де, ось вам і грип і простуда.
  • Наталія Ткач

    Вакцинуватись не пробували?

    Наталія Ткач reply Наталія Ткач

    Karina Zdrenuk , як дурне то на довго, переважно на ціле життя)

    Karina Zdrenuk reply Наталія Ткач

    Натаха ткач!Там нова вакцина!

    Наталія Ткач reply Наталія Ткач

    Olga Pomeranska , то до чого ви пишете що по 4 рази вакцинувались? Хто?

    Olga Pomeranska reply Наталія Ткач

    Наталія Ткач я не вакцинуюсь від грипу, в такий час піднімаю імунітет, користі більше😉

    Наталія Ткач reply Наталія Ткач

    Olga Pomeranska , ви вакцинувались від грипу і в той же рік хворіли грипом? Точно грипом?)

    Olga Pomeranska reply Наталія Ткач

    Наталія Ткач багато вже по 4 рази вакцинувались і що люди перестали хворіти? Краще імунітет піднімати в такий час, а не колоти невідомо що 🤦🏼‍♀️
  • Ольга Макар

    Якщо в садочках холодно бо виключають світло то як діти не будуть. хворіти

keyboard_arrow_up