ГРВІ у дітей. Прості правила, щоб не захворіти

ГРВІ у дітей. Прості правила, щоб не захворіти

Медики радять в осінній період приділити максимальну увагу, аби зміцнити імунітет дитини перед зимою. Що потрібно виконувати і чого не варто робити? Читайте в матеріалі.

Респіраторні захворювання – найпоширеніші захворювання серед дітей будь-якого віку. Хоча вони тривають не більше тижня, малеча переносить їх по–різному. Серед інших недуг, які ще вражають і дорослих, і малих – коронавірус. Щоправда, ситуація зараз є стабільною. Кількість хворих не збільшується.  

У більшості випадків респіраторні захворювання у дітей починаються раптово. Дитина прокидається із закладеним носом, болем у горлі, кашлем та високою температурою тіла, підвищеною втомлюваністю. Інколи може спостерігатися у них пронос та блювання. У дітей часто з’являється кашель, який може тривати протягом декількох днів. На ранніх стадіях захворювання дитина може бути дуже дратівливою, скаржитися на головний біль, зниження апетиту, порушення сну.

Важлива гігієна

Якщо порівнювати ситуацію із захворюваністю в області за роки, то зараз ситуація на рівні попередніх, говорить міський педіатр Наталія Білик.

Відео дня

– Ми не помічаємо катастрофічного поширення респіраторних захворювань. Але попереду буде похолодання, тож погода сприятиме швидшому поширенню вірусів. Кількість хворих зросте, – припускає лікар.

ГРВІ передаються переважно повітряно–крапельним та контактними шляхами. У першому випадку – це при кашлі, чханні, близькому перебуванні один від одного. Про другий шлях найчастіше забувають. Це тоді, коли торкаються до якихось брудних поверхонь, де може жити патогенно мікрофлора. Забрудненими руками ми торкаємось свого обличчя. Так відбувається зараження ГРВІ.

– Тому гігієна рук, наша поведінка у транспорті та повсюди є дуже важливою, – наголошує лікар. – Бактеріальна інфекція послаблює імунну систему організму і потребує лікування антибіотиками. Для кожної інфекції є лікування. Тож не потрібно нехтувати походом до лікаря.

Навчіть дитину мити руки після повернення з вулиці або контакту з іншими людьми. Віруси застуди передаються через заражені об’єкти, в тому числі дверні ручки, сходові поручні, іграшки, книги, ручки, пульти відеоігор, а також комп’ютерну клавіатуру і мишу. Віруси можуть існувати на заражених об’єктах протягом декількох годин – цього часу достатньо, щоб дитина доторкнулася до предмета, а потім брудною рукою потерла ніс або очі.

Якщо дитина вже хвора на застуду, важливо запобігти поширенню вірусів і захистити від зараження оточуючих. Якщо ви помітили у дитини симптоми застуди, залиште її вдома до повного одужання, щоб уникнути контакту з іншими дітьми. Навчіть дитину при чханні або кашлі прикривати рот долонею або носовою хусткою, а після цього обов’язково мити руки з милом, щоб запобігти поширенню вірусів.

Миття рук допомагає

У міській дитячій лікарні працює цілий відділ інфекційного контролю. Там зараз навчають правил гігієни. Медична сестра Любов Шинкарик розповідає деталі.

– Як правильно мити, чи варто користуватися антисептиком? Це важливо знати не тільки медичним працівникам, а і всім тернополянам. Ми радимо скористатися найближчим рукомийником, щоб помити руки. Якщо такого нема – то обробити антисептиком на основі спирту. Просто взяти і розтерти його на долонях – ефекту не буде. Важливо обробляти ті ділянки, де осідає найбільша кількість бактерій. Зони між пальцями, великі пальці, нігті. Загалом існує шість позицій, – перераховує.

Удома варто мати саме рідке мило. Сухе не є гігієнічним, тому від нього медики радять відмовитися.

– Тремо долоньку об долоньку, правою рукою ліву і навпаки. Вимиваємо всі заглибини. Тривалість позиції – не менше 30–40 секунд. З дітками проводимо майстер–класи, як мити руки, як дбати про власну гігієну. Рекомендуємо усім навчальним закладам розвішати біля рукомийників правила–нагадування. Чисті руки – запорука благополуччя і здоров’я.

При чханні та кашлі також важливо звертати увагу на свою поведінку. Медики рекомендують кашляти або чхати у серветку, які можна викинути у сміття. Якщо нема серветки, кашляти потрібно у внутрішню сторону руки. Таким чином мікроби не будуть розлітатися на сторонні предмети та інших осіб.

– Після кашлю і чхання потрібно мити руки, обов’язково, – наголошуємо.

Як правильно харчуватися

Крім особистої гігієни, важливо дбати про гігієну харчування як один із методів профілактики ГРВІ у дітей.

– Овочі та фрукти потрібно ретельно мити. Зараз ера холодильників дозволяє зберігати продукти довго, але вони мають бути свіжими, – наголошує педіатр Наталія Білик. – Страви потрібно споживати після приготування.

Також важливо звернути увагу на миття посуду. Якщо це дитячі колективи, то краще користуватися посудомийною машиною.

Звісно, велику нішу слід виокремити і осінньому меню.

Осінь — це період, коли наш організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну зимову пору. Організм по-різному витрачає енергію в різні пори року. Восени підвищується загальне споживання калорій за рахунок жиру та простих вуглеводів. У період адаптації дітей у школі чи садку, у раціон дитини потрібно включати овочі і фрукти нового врожаю.

– Ми вже маємо коренеплоди, капусту, гарбуз, болгарський перець, яблука, груші, айву. Всі ці продукти запобігають виникненню авітамінозу, зміцнюють імунну систему, містять біологічно активні речовини, що так потрібні зростаючому організму, харчові волокна, що нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, а також полісахариди, які підтримують нормальну мікрофлору кишківника. Овочі та фрукти підвищують рівень гемоглобіну, результативно лікують простудні захворювання на будь-якій їх стадії. Солодощі бажано замінити на будь-які ягоди – сухі або свіжі (калинку, журавлину, малинку, шипшину, лохину, горобину). Це буде надто корисним. Корисним перекусом для дітей будуть горіхи. Активно працює мозок, тому останні повинні стати невід’ємними в раціоні дитини. 50 грамів на день – обов’язково, – кажуть у міській дитячій лікарні.

Медики радять давати дітям натуральні соки, чаї з плодів шипшини, калини та горобини. До раціону малечі також варто додати моркву, картоплю, боби, капусту, квасолю, зелену цибулю, шпинат і горох. Усі вони корисні для активності головного мозку. Добре готувати з них салати, пюре, муси, соки, варіть компоти, вживайте свіжими. Якщо ви надаєте перевагу салатам, то заправкою обирайте рослинну олію. Заморозьте свіжі фрукти, овочі і ягоди, щоб взимку можна було додавати у страви для дітей. І обов’язково стежте за достатнім споживанням води, чистої, джерельної. Не соків та компотів, а простої води.

Як лікувати ГРВІ

Навіть дотримуючись усіх правил, можна захворіти. Що робити? Перше – не займатися самолікуванням.

– При початку респіраторної інфекції можна закапати носа сольовим розчином, щоб було легше дихати. Можна полоскати горло, пити теплий чай, забезпечити спокій і відпочинок, – рекомендує педіатр.

Харчування за ГРВІ може включати нежирну рибу і м'ясо, приготовані на пару, тушковані овочі, бульйони, яйця, кисломолочні продукти. Якщо дитина під час застуди не хоче їсти, то змушувати її не потрібно.

Для запобігання подразнення слизової оболонки горла з раціону потрібно виключити деякі продукти:

  • смажені, гострі страви;
  • печиво, сухарі;
  • солодощі (цукор знижує активність клітин імунітету (лейкоцитів), що уповільнює одужання).

Щоб позбутися застуди, потрібно стежити за питним режимом дитини. Тепла вода дозволить швидше вивести токсини та зменшити прояв симптомів (біль у горлі). Крім води, дитині можна давати трав'яні чаї, компоти, морси.

За підвищеної температури, виділення гною з носа і сильного кашлю гуляти з дитиною на вулиці не можна. Якщо симптоми застуди у дитини вже не простежуються, після консультації з педіатром можна включити в денний режим прогулянки.

За застуди без температури потрібно орієнтуватися на інші симптоми (нежить, біль у горлі, слабкість, головний біль) і самопочуття дитини. Якщо педіатр дозволить гуляти на вулиці, контактувати з іншими дітьми не потрібно до повного одужання.

Для профілактики

Для профілактики ГРВІ слід мити руки з милом не менше за 20 секунд або використовувати дезінфікуючі засоби, якщо немає можливості помити руки. Щоб уникнути проникнення інфекції в організм, на вулиці не варто торкатися до обличчя немитими руками.

Слід уникати контакту з людьми, в яких спостерігається кашель і нежить, оскільки віруси можуть передаватися повітряно-крапельним шляхом. Якщо один із членів сім'ї застудився, слід обмежити спілкування дитини з хворою людиною і виділити застудженому окремий посуд і предмети домашнього використання.

Коли у дитини збільшується інтелектуальне або фізичне навантаження (перші дні в школі), вона потрапляє в стресову ситуацію, яка може спровокувати ослаблення імунітету. У цей період потрібно стежити, щоб дитина повноцінно відпочивала (тривалість сну не повинна бути менша за вісім годин) і дотримувалася розпорядку дня. Якщо дитина під час сезонних епідемій ходить у садок або школу, то для профілактики можна промивати ніс солоною водою для зниження ризику захворювання на ГРВІ.

Укутування дитини, спрямоване на її захист від впливу негативних зовнішніх чинників, може перешкодити формуванню імунітету. Для запобігання появі ГРВІ у маленької дитини, потрібно одягати її за погодою, не допускаючи перегрівання або переохолодження організму. Восени та взимку в раціон можна включити лимон, журавлину, якщо у дитини немає алергії на зазначені продукти.

 

Читайте також:

Рак може бути корисним? Що кажуть ті, хто борються і перемогли онкозахворювання (ЕКСКЛЮЗИВ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Pavel Akiev

    Молоко+жовток курячого(великий шлунок? страусиного) яйця+мед. Випити 400мл гарячим цей мікс . Після тої гидоти хера з два захочеш не одягнути шапку.
  • Володимир Козін

    Рекламісти Альпікола набігли і регулярно тут дурню постять для лохів, сміхота:)

    Pavel Akiev reply Володимир Козін

    А шо то за бояришнік той Альпікол?
  • Оксана Краско

    Крім особистої гігієни, потрібно ще й імунітет зміцнювати. Мені у цьому плані Альпікол подобається. Сироп дуже приємний на смак та захищає від вірусів застуди. Ми другий рік приймаємо і хворіти стали набагато менше.
  • Sichova Anna

    Зараз скажуть, що реклама, але Альпікол справді допомагає імунітету. Я його з 4 років почала давати синові. На відміну від однолітків, моя дитина менше хворіє на простудні захворювання.

keyboard_arrow_up