Хто в Тернополі може зробити щеплення від грипу безкоштовно

Хто в Тернополі може зробити щеплення від грипу безкоштовно

76 тисяч гривень цього року має Центр первинної медико-санітарної допомоги населенню на закупівлю вакцин від грипу. Ці кошти передбачені з міського бюджету в рамках програми "Здоров'я тернополян". Грошей вистачить на закупівлю більше 300 доз вакцини.

 

 

- Вакцини ми замовили в двох найбільших постачальників імунобіологічних препаратів - це БАДМ і "Укрвакцина", - розповіла заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги населенню Надія Боднар.  – Очікуємо препарати найближчим часом.

Нагадаємо, цього року на ринку України є дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) і «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея).

- У попередні роки ми мали "Ваксігрип" і вакцинували наших пацієнтів, які належать до групи ризику щодо грипу. Це люди з хронічними захворюваннями, а також - з декретованої групи - працівники, які мають великий контакт з людьми - вчителі, медики, працівники сфери побуту. Контингент до вакцинації залишився той самий. Але у цьому році за бюджетні кошти закупити «Ваксігрип» ми не можемо, бо оптово-відпускна ціна є майже вдвічі більша за ціну, яку задекларувала держава для організацій, що закупляють вакцини за бюджетні кошти. Тобто в аптеках вона буде, придбати її люди зможуть, але за бюджетні кошти організації придбати її не можуть. Тож залишається «Джісі Флю», - зазначила Надія Боднар.

Відео дня

За кошти бюджету щеплять тих дорослих тернополян з групи ризику щодо грипу, які бажають це зробити, адже щеплення від грипу не є обов'язковим.

Насамперед йдеться про пацієнтів з хронічними бронхітами, серйозними проблемами дихальної системи, серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, пояснює пані Боднар. На фоні грипу їхні хронічні захворювання загострюються і лікувати їх надзвичайно важко. Представників декретованої групи щеплюють, щоб перервати ланцюг зараження вірусами.

- Ті, хто бажає щепитися з груп ризику, мають звернутися до свого сімейного лікаря, пройти огляд. Вакцина має надійти найближчим часом. Ми складаємо список бажаючих, потім телефонуємо, коли можна прийти і зробити щеплення, - зазначила пані Боднар.

Хоча вакцини Центр ще не отримав, амбулаторії сімейної медицини уже проводять щеплення тими вакцинами, які тернополяни купують за власні кошти в аптеках, продовжує медик.

Як ми писали раніше, вакцини в аптеках Тернополя є, але купити їх можна не всюди. 

Оскільки пік захворюваності епідеміологи прогнозують на січень, то найкраще вакцинуватися за 1-2 місяці до епідемії. Імунітет починає вироблятися через два тижні після вакцинації. Також можна щеплюватися від грипу і в час підвищеної захворюваності на грип та ГРВІ, але за умови, якщо людина була здорова і не була в контакті з хворим.

У день вакцинації медики рекомендують годину побути біля кабінету щеплень – у разі побічної дії тоді швидко нададуть допомогу, не можна мочити місце уколу, а також треба спостерігати за місцевою реакцією у місці уколу.

- Незначне почервоніння і навіть незначне підвищення температури, яке триває до трьох днів – є нормальною реакцією організму на щеплення, - зазначила пані Боднар. - В інших випадках, звертайтеся до лікаря.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up