Коли родимки стають небезпечними

Коли родимки стають небезпечними

День діагностики меланоми відзначають 20 квітня в Україні. Перевіряйте родимки раз на три місяці самі, а у лікаря - раз у рік. Навіть, якщо впервнені, що все гаразд. Обстеження безболісне і швидке

Тернополянка Галина прийшла в шкірно-венерологічний диспансер перевірити свої родимки, бо останнім часом вони її непокоять все більше.

- Маю кілька родимок на голові, на шиї, на руці і на тілі, - каже жінка. – Деякі дуже заважають, чи причесатися потрібно, чи ланцюжок ношу, одягом зачіпаю, часом травмую їх. Багато років не перевірялася. Але бачу, що кожного разу після відпочинку на морі їх стає більше. Щось мені це не подобається. Піду до лікаря, пораджуся, може доведеться їх видалити.

Обстежитися – не боляче і швидко

Усі родимки дерматологи обстежують за допомогою дерматоскопа. Це швидко і зовсім не болить.

Відео дня

- Дерматоскоп дає велике збільшення і ми бачимо, який є склад елементів в новоутворі, - пояснює дерматолог Ірина Мельничук. – Дивимося, чи є атипова сіточка, зміна кольору, структури, розміру, чи поверхня рівна чи не рівна, чи є кров'яниситі кірочки, комедоподібні утвори. І відзначаємо, чи це доброякісний невус, чи це папілома, базаліоми, меланома. Прилад допомагає встановити правильний діагноз.

Якщо дерматоскопії недостатньо – призначають гістологічне обстеження. Тоді родимки видаляють і проводять гістологію.

Людині варто хвилюватися лише тоді, коли родимки на шкірі збільшуються, вони ростуть швидко, змінюється їх колір, поверхня, краї. Якщо родимки «спокійні», то медики просто радять спостерігати за ними, і захищатися від сонця. А родимки, які часто травмуються, можуть порадити видалити. 

-  Навіть коли після огляду лікар сказав, що все добре, треба хоча б раз в півроку приходити на огляд. І варто пам’ятати, що волосинки з родимки не можна вискубувати, можна лише зістригати, - зазначає лікар.

Меланома вражає молодих

Така увага до родимок є тому, що вони часто можуть перероджуватися у меланому.

Меланома – це одна з найбільших злоякісних пухлин організму і шкіри в тому числі. За статистикою найбільше пацієнтів - у віці 15-38 років. Це молоді працездатні люди. Якщо меланому діагностувати невчасно, то дуже швидко виникають метастази. Смертність від цієї хвороби дуже висока, розповідає дерматоонколог обласного шкірвендиспансеру Віталій Глушок.

Меланома зовні дуже схожа на родимку, але, на відміну від родимки, меланома прогресує, уражаючи метастазами інші органи та швидше призводить до смерті. Однак, як переконують фахівці, на ранніх стадіях меланома піддається лікуванню і відсоток одужання може сягати навіть 95%. Відтак, аби убезпечити себе від розвитку меланоми та важких наслідків недуги, потрібно, в першу чергу, самому обстежити свою шкіру та при будь-яких тривожних ознаках слід негайно звернутися до дерматоонколога.
-  Звичайно не всі родимки це – меланома, і встановити діагноз може лише лікар, який має досвід діагностики даних елементів, - пояснює Віталій Глушок. - Пацієнт може лише відзначити зміни кольору, розміру, поверхні, і це є приводом звернутися до лікаря. Візуально ми оцінюємо родимку за правилом АВСDE. Це перші літери англійських слів. Українською це перекладається АКОРД. Кожна літера вказує про слово, яке позначає зміну родимки: асиметрія, зміна краю, зміна кольору, діаметр, особливо насторожують утвори з діаметром 5-6 мм, і останній – це еволюція – це зміни розвитку родимки.

Після першого візиту лікар оцінює стан родимок, схильність до меланоми, збирає анамнез, і визначає, як часто людині потрібно приходити на обстеження. Більшості пацієнтів достатньо обстежувати родимки раз на рік. Особливо слід звертати увагу на родимки тим, в кого були випадки онкології в родині, або в кого є багато родимок на тілі, зазначає лікар. Важливо  проводити самоогляд. Якщо родимки важко побачити, скористайтеся дзеркалом, або попросіть когось з родини. Такий огляд варто робити раз на три місяці. Якщо людина бачить зміни, потрібно звернутися до лікаря.

- Не всі невуси перероджуються у меланому і відстежити таку статистику важко, - розповідає дерматоонколог. - Є пацієнти з сотнею родимок і жодна з них не стає меланомою, а інколи приходить людина з кількома родимками і серед них є меланома. Тому важливо як часто людина звертається до лікаря, чи використовує профілактичні засоби. Також на ризики впливають супутні захворювання і стан імунітету.

Медики рекомендують усім перевірити свої родимки, а не лише світлошкірим і світлооким, які є найбільше в зоні ризику. А вже після першого візиту лікар скаже, як часто далі потрібно буде обстежуватися чи є ризик меланоми.

- Під час візиту збираємо анамнез щодо супутніх захворювань, стану імунітету, прийому ліків, оцінюємо стан шкіри, запитуємо, з якою роботою пов’язана людина. Особливо це стосується тих пацієнтів, які багато часу перебувають на сонці, хтось багато працює зі зварювальними апаратами, люмінесцентними лампами, штучними джерелами ультрафіолету.

Обстежувати родимки можна з будь-якого віку, каже лікар.

- До нас приносять і новонароджених, бо родимки є вроджені, - розповідає лікар. – Можемо робити і фотодокументування. Дерматоскоп можна підключити до цифрової камери і зберігати ці фото на комп’ютері. Фотоскопія – абсолютно безпечна, неболюча, можна проводити новонародженим. Фото можна зберігати в базі даних і потім оцінити родимку в динаміці.

Під час первинного огляду дуже важливо оглядати пацієнта повністю. Про це наголошують на усіх стажуваннях за кордоном, розповідає Віталій Глушок.

- Тому що інколи пацієнт приходить і показує лише родимку на голові чи руці, мовляв тільки вона не подобається і турбує. Але коли оглядаєш людину повністю, то можна визначити набагато небезпечніші утвори, - каже він.

Осоливо людей турбують утвори, які знаходяться в ділянках найбільшої травматизації – на голові по контуру росту волосся, в ділянці шиї, декольте, по лініях білизни, пояса.

- Будь-яка травматизація родимок – механічна чи хімічна, коли пацієнти наносять спирт, кислоту, чистотіл - це дуже небезпечно, -  наголошує лікар. - Травма родимки може сприяти її переродженню у меланому. Тож профілактично рекомендуємо видаляти такі родимки.

Існує декілька методів видалення – від сучасних - за допомогою лазера, до класичного – скальпелем. Також є радіохвильове видалення – електроножем. Під час видалення обов’язково роблять гістологічне обстеження. В лабораторії визначають, чи точно він є доброякісним.

Де можна обстежитися

В Тернополі обстежити родимки можна в обласних шкірно-венерологічному та онко- диспансерах та приватних центрах, де лікарі володіють методикою обстеження дерматоскопами.

- Огляд дерматоонколога в обласному шкірвендиспансері відбувається щотижня, безкоштовно, - зазначила Тетяна Шкробот. - Потрібно звертатися в реєстратуру і записуватися на прийом. Графік прийому щомісяця коригується відповідно до можливостей прийому. Наші дерматоонкологи пройшли навчання дерматоскопії, мають дерматоскопи.

Поліклініка обласного шкір-вендиспансера: вул. Князя Острозького, 39 , м. Тернопіль; тел. (0352) 25-38-01 реєстратура

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки 08:00 Як і коли буде працювати електронний кабінет військовозобов'язаного, пояснили в Міноборони
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up