У другій лікарні можуть пересаджувати нирки і серце. Кому робитимуть операції і як стати донором?

У другій лікарні можуть пересаджувати нирки і серце. Кому робитимуть операції і як стати донором?
  • Один із медзакладів Тернополя на початку січня отримав ліцензію на трансплантацію органів. Тут можуть проводити пересадки нирок та навіть серця. 
  • Ми дізнались, що потрібно для того, кому можуть робити операції, а також розповідаємо, що потрібно для того, аби ви могли стати донором. 

— Отримати ліцензію вдалося завдяки виконанню всіх умов від Національної служби здоров’я України щодо забезпечення закладу необхідною апаратурою та вивченням кваліфікованих спеціалістів для розвитку трансплантології у нашій лікарні, — розповідає директор Тернопільської міської лікарні №2  Ростислав Левчук. — Наразі ми уже можемо виконувати пересадку серця та нирок. 

Тепер місцеві медики можуть не лише провести операцію із пересадки, але й проводити забір органів та транспортувати їх в інші медзаклади.

—  У закладі планується здійснювати як пересадку органів, так і мультиорганний забір органів для пересадки їх в інших медичних закладах, — додає медичний директор з медичної частини Віталій Привроцький. — По всій Україні діяльність модерується трансплант-координатором. Окрім цього, функціонує Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин – база, де міститься інформація, у який регіон потрібно той чи інший орган, чи донор по всіх генетичних параметрах підходить для реципієнта.

Відео дня

Коли почнуть проводити пересадки

Як розповідає медичний директор з медичного обслуговування населення Тернопільської міської лікарні №2 Віктор Кміта, двоє лікарів із закладу пройшли спеціальні навчання та тепер мають право проводити такі операції. 

— Щоб провести таку пересадку, насамперед, потрібно знайти донорський орган, наприклад, нирку. Забір органу можна провести від живого донора, до прикладу, від родича, якщо він підійшов за всіма параметрами. А також у випадку, якщо від людини, яка погодилась стати донором, зафіксовано смерть, — каже медик. — Зараз ми маємо ліцензію, маємо інструменти, маємо кваліфікованих працівників. Але зрозуміло, що це не питання одного дня. 

Наразі відомо також, що в області вже скоро почне працювати трансплант-координатор. 

Які завдання трансплант-координатора? Передусім їм потрібно спілкуватися з донорами та їхніми сім’ями і людьми, які очікують на трансплантацію. А також вже по факту проведення трансплантації — з донором, реципієнтом та членами їхніх сімей.

Це люди, які будуть забезпечувати буквально весь цикл організації процесу: від отримання інформації про донора та згоди на донорство — до організації швидкої передачі органу до трансплантаційного відділення. Зокрема вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію у Єдиній державній інформаційній системі трансплантації (ЄДІСТ).

Ще одне важливе завдання трансплант-координаторів — інформування населення стосовно переваг трансплантації для того, щоби популяризувати.

Скільки людей в області потребують пересадки

Нещодавно ми розповідали історію тернополянина, який живе із пересадженою ниркою. Її можна переглянути в матеріалі "Я майже живчик..." 20-річний Ігор з Шумська розповів, як йому безкоштовно пересадили нирку".

"Я майже живчик..." 20-річний Ігор з Шумська розповів, як йому безкоштовно пересадили нирку

Закон "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині" прийняли ще у 2018-му році, потім зміни до нього вносили і в 2019-му, і в 2020-му. Відповідно до нього, ще на початку 2020-го в Україні планували почали впроваджувати Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин, з допомогою якої мають синхронізувати інформацію про усіх донорів та реципієнтів. 

За інформацією МОЗ, відповідно до нового закону, також можна:

  • давати згоду на донорство за життя;
  •  обмінюватися органами між живими донорами, які не є рідними, так зване перехресне донорство;
  • з`явиляється трансплант-координатор —- зв'язковий між донором та реципієнтом;

Як розповідав журналістам нашого видання раніше головний експерт з трансплантології, доцент Тернопільського Національного медичного університету  Олександр Сусла, щороку в Україні тисячі людей потребують пересадки. 

 — В Україні це 4-5 тисяч людей за рік. З них 2 тисячі — це пересадка нирки, приблизно тисяча — пересадка серця. В області на пересадку нирки очікує в межах 40-а людей, печінки — у межах десяти, так сама цифра і щодо пересадки серця. Це середні для України показники, загалом усі, хто проходить процедури гемодіалізу, вони є потенційно реципієнтами, — каже він. 

Як стати донором 

За життя кожна людина може написати згоду на донорство органів після своєї смерті. Її потрібно віддати трансплант-координатору будь-якого закладу охорони здоров’я або працівнику «Українського центру трансплант-координації». Фахівці внесуть інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). 

Якщо ви раптом передумаєте, трансплант-координатор так само зможе внести зміни до системи. З такою заявою органи після вашої смерті ніхто вилучати не буде попри рішення рідних. 

Ще один варіант — через додаток «Дія». Згодом там має з’явитися відповідна функція, де можна буде залишити свою згоду на донорство, яку додаватимуть до ЄДІСТ.   

Скільки коштують пересадки

Нещодавно Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко оприлюднив ціни на трансплантацію органів в Україні. Скільки вартуватимуть пересадки, він розповів в інтерв'ю «Укрінформу».

Озвучена Ляшком вартість трансплантації:

  • трансплантація печінки від живого донора — 1 579 165 грн (у 2020 році — 971 169 грн);
  • трансплантація печінки від померлого донора — 1 428 734 грн (у 2020-му — 929 125 грн);
  • трансплантація нирки від померлого донора — 801 071 грн (торік — 397 884 грн);
  • трансплантація нирки від живого донора — 788 314 грн (торік — 357 359 грн);
  • трансплантація кісткового мозку від неродинного донора — 2 484 470 грн (2020-ий — 1 360 141, 36 грн);
  • трансплантація кісткового мозку від родинного донора — 1 874 969,08 грн (2020-ий — 1 360 141,36 грн).

 А ви б погодились стати донором у випадку смерті? Чому? Напишіть відповідь у коментарях. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    Це хороша новина! Тепер не треба буде їздити по Білорусіях та Європах і лишати там купу грошей. Самі себе лікуватимемо.
  • Ирина

    Починається....

keyboard_arrow_up