Коли жінка народжує в 40, є свої переваги і проблеми

Коли жінка народжує в 40, є свої переваги і проблеми

Причина того, що жінка  народжує в 40, є не лише кар’єра, зазначають психологи. А звідси – і свої хвилювання.

Сьогодні пологами в 40 років вже нікого не здивуєш. Найчастіше причиною пізніх пологів є бажання жінки насамперед ,,стати на ноги’’: забезпечити матеріальну незалежність і відбутися професійно, перш ніж народжувати дітей. Але причина того, що жінка  народжує в 40, є не лише кар’єра, зазначають психологи. А звідси – і свої хвилювання.

- Уявіть собі п’ятьох різних жінок, які завагітніли після сорока років, - говорить практичний психолог Перинатального центру ,,Мати і дитина”, член Української спілки психотерапевтів, Юнгіанський пісковий терапевт Алла Тимчак. – Випадки з нашої практики можна умовно згрупувати у п’ять таких категорій. Перша жінка мріяла про цю дитину останні десять років. Всі попередні спроби завагітніти були невдалими, незважаючи на те, що вона дотримувалась усіх порад лікарів. І ось нарешті трапилось диво зародження нового життя в її лоні.

Друга жінка має двох дітей-студентів, переживає фінансові труднощі, бо чоловік недавно втратив роботу. І раптом ця жінка дізнається про свою неплановану вагітність.

Відео дня

Третя жінка завагітніла від коханця, коли чоловік поїхав на заробітки. Вона не знає, що їй робити з цією вагітністю, як зізнатись чоловікові, роздумує про аборт. Хоча серце підказує, що цього робити не слід.

Четверта - завагітніла з допомогою допоміжних репродуктивних технологій, це її останній шанс стати мамою. Багато років вона страждала через своє безпліддя - і от нарешті з’явилась надія.

П’ята жінка взагалі не мала часу і бажання думати про дитину. Її дитиною була її фірма. Сюди вона вкладала всю свою енергію. Це яскравий приклад леді-бос, яка є інтелектуально і фізично активною, впевнена в собі, гідно реагує на критику, зауваження і навіть образи. Вона вміє оперативно переключатись з однієї соціальної ролі - керівник, ділова жінка на іншу - донька своїх батьків, дружина. Вона впевнена в підтримці і допомозі з боку чоловіка і близьких людей.

- Зрозуміло, що в кожної з цих жінок була своя, особлива і неповторна психічна реальність і в момент зачаття, і під час вагітності. Так, їм всім за сорок. Але всі вони такі несхожі, тому і вагітність, і пологи, і післяпологовий період у всіх буде різним, - зазначає психолог.

Коли жінці за сорок може бути складніше подолати психологічні і моральні проблеми: почуття провини перед дитиною, бо ,,я не достатньо хороша мама”. Тиск суспільства через недоброзичливе ставлення, а часом і ворожість. Підвищену тривожність дітей – «коли мені прийде час робити кар’єру, треба буде дбати про стареньких батьків». Гіперопіку, адже пізня дитина часто стає для батьків центром всесвіту. А також проблему розриву поколінь, адже старшим батькам важче зрозуміти проблеми підлітків. Проте вагітність у 40 має і свої переваги - діти, народжені в середньому віці, як правило, бажані й улюблені. Це означає, що батьки приділяють їм більше уваги, піклуються про їхній інтелектуальний і фізичний розвиток.

 

Поради психолога вагітним, яким за сорок:

* Довіряйте тим, хто поряд, – чоловіку, лікарю-гінекологу, мамі, близькій подрузі. Вони розуміють, що вагітність для вас – серйозне випробування, і готові допомагати.

* Розповідайте домашнім про свої переживання. Нехай всі члени сім’ї чекають на народження малюка разом з вами.

* Використовуйте час із користю. Декретна відпустка – чудовий час для самовдосконалення.

* Не зациклюйтесь на своїх страхах. Слухайте приємну музику. Прочитайте книги, на які завжди бракувало часу. Дивіться цікаві фільми, намалюйте картину. Це корисно і для вас, і для малюка.

* Орієнтуйтесь на свої відчуття. Довіряйте собі. Якщо ви добре почуваєтеся, не метушіться і не бігайте без необхідності по лікарях. Насолоджуйтесь вагітністю, і тоді страхи не будуть володіти вами.

* Дистанціюйтесь від людей, які критикують ваше рішення стати мамою.

* Народжувати чи не народжувати — вирішувати лише вам. Ніхто не має права нав’язувати вам свою думку.

* Шукайте однодумців. Є достатньо спільнот, де мами після 40 зрозуміють вас і підтримають.

* Звертайтесь у ,,Групу підтримки матерів” — кабінет психолога ТОКПЦ ,,Мати і дитина”. Читайте блог Алли Тимчак: motherfatherhood.blog.spot.com

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • гєша

    помирали у 80-90 років. вибачте помилка
  • гєша

    діти народжуються до 30 років...... вони здорові та не хворі, колись народжували з 15 років і мали по 13 дітей, і поерали у 80-90 років
  • Anonymous

    закордоном майже усі народжують після 40, це у нашій державі де більшість селюхуватих голодранок які вважають що у 20 вона вже стара баба склався такий стериотип ....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up