Коронавірус та карантин станом на 29 березня: останнє та важливе (оновлюється)

Коронавірус та карантин станом на 29 березня: останнє та важливе (оновлюється)
  • Щодня ми публікуємо на сайті "20 хвилин" усю найважливішу інформацію щодо карантину та ситуації із коронавірусом у Тернополі та Україні. 
     
  • Нові обмеження і нововведення у Тернополі з 28 березня.
     
  • Актуальна статистика.
     

22.00 В Україні зафіксовано 475 випадків коронавірусної хвороби 

За даними ЦГЗ, станом на 22:00 29 березня в Україні 475 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 ПЛР-дослідженням. Усього зафіксовано 10 летальних випадків від COVID-19 в Україні. Загалом 6 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

З початку року Центр громадського здоров’я України отримав 2264 підозри на нову коронавірусну інфекцію.

Відео дня

 

21.00 Визначено перелік лікарень першої хвилі для госпіталізації пацієнтів з COVID-19

Передбачено 240 медичних закладів на всій території України для госпіталізації для пацієнтів, стан яких погіршується. Вибір цих лікарень є спільною позицією голів обласних державних адміністрацій, МОЗ та НСЗУ. Пріоритетним критерієм вибору визначено безпеку пацієнтів. Госпіталізовані з COVID-19 мають отримувати всі необхідні медичні послуги без необхідності переведення до іншої лікарні при погіршенні стану, а ті пацієнти, які потрапили до лікарні через інші захворювання, не перетинались з інфікованими коронавірусом пацієнтами та безпечно проходили лікування.

Наголошуємо, що перелік лікарень сформований для госпіталізації пацієнтів, стан яких погіршується. Пацієнти, які відчувають симптоми COVID-19, не можуть звертатися самостійно до цих закладів охорони здоров’я. Це може загрожувати їхньому здоров’ю. При виявленні симптомів COVID-19 пацієнтам потрібно зателефонувати своєму сімейному лікарю. А при наявності важких симптомів - температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання - дзвонити до 103.

Визначені 240 спеціалізованих закладів - це лікарні першої хвилі. У випадку збільшення кількості інфікованих відповідно збільшуватиметься кількість лікарень. Інформація оновлюватиметься при залученні нових закладів охорони здоров’я або додатковій верифікації даних.

Список лікарень можна побачити на новому дешборді НСЗУ. Дешборд містить інформацію про місця госпіталізації та рівень оснащеності закладів для госпіталізації пацієнтів з COVID-19: https://bit.ly/2w1yJHE.

19.00 В Тернополі на базі дитячої міської лікарні та лікарні швидкої допомоги розгорнули тимчасові пункти прийому та розподілу хворих на COVID-19.


18.00  Станом на 29 березня в Україні найбільше на COVID-19 хворіють люди віком від 31 до 40 років

«Якщо розглядати вікову структуру пацієнтів з лабораторно підтвердженими випадками захворювання на COVID-19 за минулу добу, то більше захворіло людей віком від 31 до 40 років. Це 22% від загальної кількості», - заявив під час брифінгу заступник Міністра охорони здоров’я, Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Крім цього, зафіксовані випадки захворювання на коронавірусну інфекцію дітей до 10 років. Наразі це 5,4% від усіх осіб, які захворіли на COVID-19.

Розгорнута статистика захворювання по вікових групах зараз є такою:

▪Від 0 до 10 років - 5,4%;
▪Від 11 до 20 років - 4,5%;
▪Від 21 до 30 років - 12,5%;
▪Від 31 до 40 років - 22,4%;
▪Від 41 до 50 років - 20,4%;
▪Від 51 до 60 років - 21,3%;
▪Від 61 до 70 років - 11,9%;
▪Від 71 до 80 років - 1,4%;
▪Від 81 до 90 років - 0,2 %.

17.00 З 29 березня Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

Детальніше про це читайте тут: Хворих з легкою формою Covid-19 не будуть госпіталізовувати: оновлений алгоритм надання допомоги інфікованим
 

13.00 Стан дітей, які перебувають в Тернопільській міській дитячій лікарні станом на 12.00 29 березня


В Тернопільській міській дитячій лікарні станом на 12:00 29 березня – 6 пацієнтів з підтвердженим COVID-19, з них 4 – дітей

Стан хворої на COVID-19 1,5 річної дитини з Кременецького району – середньо-важкий з позитивною динамікою. Дитина перебуває в реанімаційному відділенні Тернопільської міської дитячої лікарні.

Ще двоє дітей 13 і 14 років, хворих на COVID-19, з Монастириського району перебувають в інфекційному відділенні. Їх стан середньо-важкий, стан мами – відносно-задовільний.

Також в інфекційному відділенні знаходиться одинадцятирічна дитина та її мама з Монастириського району. Стан хворих – відносно-задовільний.

Ще 2 дітей і 1 мама станом на 12:00 29 березня знаходяться в інфекційному відділенні з підозрою на COVID-19

12.30 В Україні не будуть госпіталізувати хворих з легкою формою COVID-19, - Ляшко

Міністерство охорони здоров'я впроваджує стандарт "клінічного сортування", через що людей, які переносять вірус COVID-19 в легкій формі, не будуть госпіталізувати. Про це на брифінгу 29 березня повідомив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, хворі, які переносять коронавірус в легкій формі, повинні лікуватися в амбулаторних умовах під наглядом.

12.00 МОЗ закликає: якщо ви живете у багатоквартирному будинку, уникайте скупчень людей у ліфтах та під’їздах. Подбайте про дезінфекцію дверей, поручнів, кнопок. Якщо ви все-таки опинилися в ліфті не самі, забезпечте максимально можливу дистанцію між сусідами. 

11.00 В Україну прибув другий літак з медичним інвентарем з Китаю. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко на своїй сторінці у Фейсбук.

 

10.00  На Тернопільщині зареєстровано 57, в Україні зафіксовано 418 випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (станом на 10.00 29 березня)
 

Згідно з даними обласного лабораторного центру в області зафіксували 57 випадків COVID-19 станом на 10:00 29 березня
44 – жителі Монастириського району (1 – летальний)
9 – жителів Заліщицького району
2 – жителі міста Тернополя
1 – житель Тернопільського району
1 – житель Кременецького району
11 випадків залишаються під підозрою

В Україні 418 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 9 летальних, 5 пацієнтів одужало (4 дорослих, 1 дитина). За добу було зафіксовано 109 нових випадків ( станом на 10:00 29 березня).

За результатами досліджень вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ України та обласних лабораторних центрів загалом підтверджено 418 випадків COVID-19. Протягом доби отримано 109 позитивних результатів ПЛР-дослідження на нову коронавірусну інфекцію.

Увага‼️! Випадки з Дніпропетровщини та Миколаєвщини знято з обліку та зареєстровано у м. Києві.

Випадки підтверджено:
Вінницька обл. — 22 випадки;
Волинська обл. — 2 випадки;
Дніпропетровська обл. — 6 випадків;
Донецька обл. — 2 випадки;
Житомирська обл. — 5 (1 летальний) випадки;
Закарпатська обл. — 1 випадок;
Запорізька обл. — 11 випадків;
Івано-Франківська область — 41 (3 летальних) випадків;
м. Київ — 82 випадки;
Київська обл. — 45 випадок
Кіровоградська обл. - 4;
Львівська обл. — 5 випадків;
Луганська обл. — 2 випадки;
Одеська обл. — 8 випадків;
Полтавська обл. — 1 випадок;
Рівненська обл. — 9 випадків (2 летальних);
Сумська обл. — 6 випадків (1 летальний);
Тернопільська обл. — 57 випадків (1 летальний);
Харківська обл. — 1 випадок;
Херсонська обл. — 1 випадок;
Хмельницька обл. — 1 випадок;
Черкаська обл. — 46 випадків;
Чернівецька обл. — 59 (1 летальний) випадків;
Чернігівська обл. — 1 випадок.

Усього зафіксовано 9 летальних випадків від COVID-19 в Україні. Загалом 5 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі

 

Головні новини за 28 березня

Станом на 22.00 28 березня на Тернопільщині зареєстрували 57 хворих на коронавірус. В Україні вже 356 випадків

Згідно з даними обласного лабораторного центру в області зафіксували 57 випадків COVID-19 станом на 22:00 28 березня.

44 – жителі Монастириського району

9 – жителі Заліщицького району

2 – жителі міста Тернополя

1 – житель Тернопільського району

1 – житель Кременецького району

 

За даними ЦГЗ, станом на 22:00 28 березня в Україні 356 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За добу виявлено 46 нових випадків. Усього зафіксовано 9 летальних випадків від COVID-19 в Україні. 5 людей вже одужали — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

Загалом за даними лише вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України досліджено більше 1 200 зразків. Крім того, зразки досліджують і обласні лабораторні центри.

В Україні аналізують не лише зразки людей, яким встановлено підозру, а й контактних осіб.

Дезінфікуйте поверхні, яких часто торкаються

Щодня очищайте і дезінфікуйте поверхні, яких часто торкаються: дверні ручки, приліжкові тумбочки, каркаси ліжка та інші меблі для спальні.

Використовуйте для цього звичайні побутові дезінфекційні засоби із 1% хлору.

Нові правила перетину українського кордону з 28 березня
 

З 28 березня український кордон можна буде перетнути тільки автомобілем або пішки, про це повідомили в Міністерстві закордонних справ.

Закордонні дипломатичні установи України отримали доручення міністра закордонних справ розгорнути програму «Захист». Посольства та Генеральні консульства в усьому світі надаватимуть громадянам України таку підтримку:

  • вирішуватимуть питання прострочених документів/дозволів/віз на перебування в іноземній країні; співпрацюватимуть з правоохоронними органами країни перебування для захисту законних інтересів громадян у разі їх порушення; інформуватимуть про можливість повернення до України, переміщення до сусідніх з Україною країн або ближче до України для подальшого повернення додому;
  • інформуватимуть про зміни епідеміологічної ситуації в країні перебування, впровадження режимів надзвичайного стану тощо;
  • консультуватимуть щодо вирішення побутових питань та охорони вашого здоров’я (адреси та режим роботи продуктових магазинів, аптек, лікарень тощо);
  • опрацьовуватимуть з місцевою владою та бізнесом, готовими допомагати, питання тимчасового розміщення у спеціально виділених місцях (кампусах, соціальних закладах, школах тощо) тих наших громадян, які не мають засобів для існування та місця проживання;
  • налагоджуватимуть зв’язок українців, які вимушено залишаються на території іноземних держав і потребують допомоги, з громадськими організаціями та громадами українців, які готові допомагати.

Залишайтесь на зв’язку з посольством або консульством у країні, де ви «застрягли». Повідомте дипломатам про те, якої саме допомоги ви потребуєте. Для полегшення комунікації посольства та консульства створять спеціальні спільноти та канали «Захист у (назва міста/країни)» у соціальних мережах і месенджерах, які працюють у країнах вашого перебування.

Уряд України допомагатиме вам з поверненням додому, коли в країні вашого перебування стабілізується епідеміологічна ситуація, а також за наявної спроможності МОЗ забезпечити вам належні умови контролю та обсервації після повернення в Україну.

 

Як відрізнити симптоми коронавірусу від грипу та застуди


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Азамат Ким

  • Атрей

    1.Правовідносини між лабораторним центром і закладом охорони здоров’я. Отож, чи правомірно йде розголошення персональних даних між такими суб’єктами. У наказі МОЗ України «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19» від 13.03.2020 № 663 встановлено Рекомендації щодо дій державних установ обласних та Київського міського лабораторних (у тому числі на всіх видах транспорту) центрів МОЗ України при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-19. З-поміж рекомендацій зазначено отримання Екстреного повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення (форма №058/о). Звертаю увагу, що: екстрене повідомлення заповнюють відповідальні особи закладів та установ охорони здоров’я (лікар або середній медичний персонал, які виявили чи запідозрили захворювання) незалежно від форм власності та підпорядкування, суб’єкти підприємницької діяльності, що займаються медичною практикою, в ньому містяться персональні дані, у т.ч. медичні. Згідно з Інструкцією щодо заповнення форми первинної облікової документації N 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затвердженої наказом МОЗ України від 10.01.2006 № 1, передбачено, що в оперативному порядку інформація повідомляється в територіальний орган Держсанепідслужби України по телефону. Після організації та проведення епідеміологічного розслідування випадків COVID-19 відповідно до Алгоритму дій лікарів-епідеміологів при виявленні особи на COVID-19 (додаток №1 до Наказу МОЗ України №633). У цьому нормативно встановленому Алгоритмі передбачено, зокрема активне виявлення контактних осіб, передача цієї інформації лікарям ПМСД для встановлення за ними активного медичного спостереження. Отож, в даному випадку є правомірне розголошення інформації, яка становить лікарську таємницю, адже дані обробляються управненими суб’єктами відповідно до встановленого регламенту.

    2.Правовідносини між закладом охорони здоров’я і фізичними особами, персональні дані яких обробляються. Слід пам’ятати, що у ст. 286 Цивільного кодексу України та у ст. 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» гарантовано право на таємницю про стан свого здоров’я, а в п. «г» ст. 78 Основ передбачено обов’язок зберігати лікарську таємницю. У ст. 40 «Лікарська таємниця» Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» вказано, що інші особи, яким у зв’язку з виконанням професійних обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості.

    Ключові зауваги:

    1.1.Згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 20.01.2012 р. № 2 рп/2012 у справі за конституційним поданням Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного тлумачення положень ч. 1, 2 ст. 32, ч. 2, 3 ст. 34 Конституції України до конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження (частина друга статті 11 Закону № 2657). У п. 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних» закріплено, що не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

    1.2.Медичні працівники та інші особи закладу охорони здоров’я, на яких покладено обов’язки щодо забезпечення захисту персональних даних та на яких поширюється дія законодавства про лікарську таємницю, не повинні отримувати згоду на обробку персональних даних пацієнтів, адже здійснюють її у цілях охорони здоров’я на підставі п. 6 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про захист персональних даних».

    Ігор Ігорович reply Атрей

    Оце ви заморочились,😉
  • Ігор Ігорович

    Люди думайте все залежить від нас.
    Давайте будем прикладом один для іншого.

    Анонім reply Ігор Ігорович

    Все це марно оскільки люди і далі стягуються до церкви , ходять без маски , А  приїжих заробітчан з кожним днем стає все більше і більше і відповідно інфікованих з кожним днем все більше .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up